Zadnji vikend rujna Pag je postao centar biciklizma, a na prvom izdanju Granfonda Pag sudjelovala je i ekipa Aktivno.hr. Ovaj novi biciklistički događaj okupio je stotinjak biciklista iz cijele Hrvatske i velik dio njih iz susjedne Slovenije. Biciklisti su odmjerili svoje snage na dvije staze – od 90 i 40 kilometara, a organizator se pobrinuo da utrka protekne sigurno i da sudionicima ništa ne nedostaje.

 

Bicikliranje po Mjesecu uz aromaterapiju

Kako je na Pagu neizvedivo napraviti kružnu stazu ove dužine, ruta je podijeljena u četiri kraka. Na kraju svakog kraka bio je okret za 180 stupnjeva te se staza vraćala istom cestom prema Novalji. Kraća verzija završavala je nakon tri kraka, dok se duža nastavljala prema najsjevernijem mjestu na Pagu – Lunu. Iako se većina biciklista odlučila za dužu varijantu, organizator se potrudio da i oni koji se upute na kraću rutu iskuse puni doživljaj Paga.

Najatraktivniji dio, spust prema trajektnoj luci Žigljen, po kojoj je utrka i dobila ime “Bicikliranje po Mjesecu”, a koji je zadivio i ekipu iz Top Geara, dio je i kraće staze. Natjecatelji koji su se odlučili na dužu rutu, uživali su i u pravoj aromaterapiji tijekom posljednjih četrdesetak kilometara – mirisi soli, lavande, bora i pogled na stare masline u okolici Luna, jedinstveno su iskustvo vožnje na Pagu.

Zlatko je i bušio, no to je normalni dio vožnje

Organizator je vodio računa o sigurnosti i odlično označio stazu, te je pokrio dovoljnim brojem redara i motociklista. Iako promet nije bio u potpunosti zatvoren, sigurnost je bila na razini. Otočki asfalt nije idealan, ali osim nekoliko iritantnih ležećih policajaca, prikladan je i za najtvrđi cestovni bicikl. Što se tiče vertikalnih izazova, svatko tko je vozio na našim otocima zna da ravnih dijelova nema. Teren je “razgiban“, a najduži uspon je skromnih 3,3 kilometra na 4,5 posto. Međutim, nedostatak dužinama uspona, staza nadoknađuje njihovim brojem Iskusniji biciklisti na ovakvim stazama znaju da je bolje otpasti od grupe jedan uspon prerano, nego prekasno. One koji precijene svoju formu, čekaju deseci malih uspona kako bi ih podsjetili na njihovu grešku.

Uigrani organizacijski tim i predani volonteri

Iako se radi o prvom izdanju, iza ovog događaja stoji uigrana ekipa iz Plus Team 4 You koji imaju iskustva u organizaciji trkačkih i triatlon natjecanja u Zadarskoj regiji. Uz dragocjenu podršku TZ Novalja, pobrinuli su se da se svi gosti osjećaju kao kod kuće. Izvrstan hotel Olea ponudio je akcijsku cijenu noćenja te bio baza za registraciju i okrepu nakon utrke. Duž staze bilo je dovoljno okrepa s entuzijastičnim volonterima koji su jednako navijali za sve natjecatelje, bez obzira jesu li bili pri vrhu poretka ili začelju. Nakon ulaska u cilj, osim tipičnih sokova i grickalica na koje smo navikli, organizatori su nas počastili i pravom poslasticom – Paškim sirom. Ručak na trgu Bazilike bio je na istoj razini – s izborom između gulaša, rižota i lignji bilo je teško izabrati samo jedan.

Zlatko je do cilja ipak došao

 

Plan je “razgranati“ utrku i približiti Pag biciklistima

Milan Mandić, tehnički direktor organizatora Plus Team 4 You, nije krio zadovoljstvo uspjehom događaja.

– Prvo izdanje Granfonda Pag okupilo je 86 natjecatelja i vrlo sam zadovoljan. Ovo izdanje organizirali smo kako bismo Pag približili biciklistima, ali i bicikliste Pagu. Nakon odličnih ovogodišnjih dojmova, od iduće ćemo godine pokušati podići ovaj događaj na višu razinu.

Imamo ideje da dodamo peti krak utrke prema gradu Pagu, da uklopimo naš događaj u europski tjedan mobilnosti te zatvorimo cestu u potpunosti za promet. Ovo su samo neke od ideja koje razmatramo, a ovo prvo izdanje nam je odličan argument prema lokalnim vlastima zašto ulagati u razvoj cikloturizma – riječi su predstavnika organizatora. Granfondo Pag događaj je s velikim potencijalom rasta. Nadaleko poznato gostoprimstvo, odlično vrijeme krajem rujna te gastro i turistička ponuda, čine Pag idealnim mjestom za biciklistički vikend izlet. Sa sigurnošću se može ustvrditi da će biciklisti širom regije prepoznati vrijednost ovog događaja, te da će utrka Granfondo i sam otok Pag postati njihovo novo omiljeno odredište.

Piše, vozi (i buši): Zlatko Tomšić