Moderni način života prvenstveno podrazumijeva sjedeće radno mjesto, a posljedično tome i moderne boljke. Bol u leđima i vratu te uz to vezane upale, razni poremećaji te anatomske i degenerativne promjene posljedica su nedovoljnog kretanja i prekomjernog sjedenja. Možeš učiniti nešto da se to promijeni, a da ne odlaziš na injekcije koje će zatomiti posljedicu, ali ne i uzrok.

 

Kroz suvremeni način života, zapostavili smo hodanje (i trčanje) kao najprirodniji položaj čovjekova tijela te prigrlili tekovine suvremenog komfornog života i počeli sve obavljati sjedeći – putujemo na radno mjesto sjedeći u autu, vozimo djecu u školu, sjedimo u školi i na radnom mjestu, odmaramo sjedeći ili ležeći pred TV-om i računalom, čak i kupujemo iz fotelje.

Uzročnici loše posture, osim u radu ili igranju pred računalom i nepravilnom sjedećem položaju, leže i u nepravilnom podizanju tereta te ponavljanju određenih radnji na pogrešan način.

 

Od “štreckanja“ u vratu do deformacije

Sjedenje je neprirodno opterećenje za kralježnicu kao stup cjelokupnog organizma, te mnogi problemi koje imamo i s ekstremitetima i s unutarnjim organima, mogu proizaći iz nje. Isprva će nas na poslu zapeći u vratu ili između kralježnice i lopatice, ili nas zaboljeti križa – akutno. Kasnije će to prijeći u kronično, a na kraju će nam se kralježnica od svakodnevnog neprirodnog položaja iskriviti te ćemo razviti stalne deformacije poput skolioze, kifoze i lordoze.

Kifoza je pretjerano iskrivljenje kralježnice (torakalno) prema natrag u gornjem dijelu leđa, više između lopatica. Skoliozu prepoznajemo po bočnoj zakrivljenosti kralježnice, a lordozu kao zakrivljenost kralježnice prema naprijed u lumbo-sakralnom dijelu, odnosno donjem dijelu leđa.

Istina, radi se o deformacijama s kojima se osoba može roditi, do kojih može doći tijekom odrastanja ili zbog eventualnih ozljeda, a neke su karakteristične za stariju dob kao posljedica osteoporoze. Ipak, problemi s leđima nisu više rezervirani samo za stariju populaciju te pogađaju sve više mladih.

 

Sjedi na lopti za pilates, istegni se i prošeći

Kako nemamo izbora, nego na radnome mjestu dulje vrijeme prosjediti, odnosno provesti u nekom neprirodnom i nezdravom prisilnom položaju zbog specifičnosti posla, trebalo bi se maksimalno ergonomski prilagoditi. Kako za računalom najčešće sjedimo u kifotičnom položaju s lordozom u vratnoj kralježnici, bilo bi dobro nabaviti loptu za pilates umjesto stolice. Na njoj će kralježnica uvijek biti aktivna te će nas ovakva podloga prisiliti da se držimo pravilno. Zbog njene mobilnosti, održat ćemo i budnost, a i lakše ćemo se nositi s još jednom pošasti sjedilačkog života – hemoroidima.

S vremena na vrijeme, bilo bi dobro prekinuti posao i protegnuti noge te napraviti nekoliko vježbi istezanja koje su primjerene za radno mjesto.

Dugotrajno sjedenje u istom položaju, također, utječe i na psihu te može djelovati zatupljujuće, a i uzrokovati depresiju. Stoga bi u dnevnu rutinu trebalo uvesti hodanje kao aktivnost koja ispunjava svrhu naših organa za kretanje. Osim održavanja dobre kondicije, na taj način osnažujemo intelektualne i mentalne sposobnosti, koncentraciju i pamćenje te popravljamo raspoloženje.

 

Kako da ojačam svoja leđa?

Niz drugih poremećaja proizlazi iz problema s kralježnicom – poput gubitka funkcije crijeva i mokraćnog mjehura, erektilne disfunkcije, problema sa zadržavanjem mokraće i gubitka tonusa debelog crijeva te refleksa sfinktera. Tako da, prije nego li dođemo do tih neugodnih situacija proizašlih iz ispadanja i uklještenja živca te išijasa ili hernije diska, te prije nego li posegnemo za snažnim tabletama i injekcijama protiv tih nepodnošljivih bolova – radije poradimo na prevenciji i učinimo sami koliko možemo. Osim gore navedenih savjeta koje već i ptice na granama znaju, vrlo je bitno raditi na jačanju corea i leđa.

Najbolje vježbe s tom svrhom su one u položaju skleka i planka (izdržaja) te leđnjaci i razni tipovi trbušnjaka i sklopki. Uz to, za bolju mobilnost kralježnice preporučljivo je izvoditi vježbe istezanja iz spektra yoge, i to vježbe rotacije. Također, bez straha da ćete postati bodybuilderi, za jačanje mišića leđa dobro je izvoditi mrtvo dizanje. Jasno, uz vođeno učenje kako to pravilno izvoditi, kako ne bi došlo do povreda.

 

Piše: Martina Maloča
Foto: bigstockphoto.com