Početkom rujna 2022. u samom srcu Biograda otvoren je jedinstven centar za  održivi aktivni turizam – BioSfera. Prostor bivše “stare škole” pretvoren je tako u prvi regionalni centar aktivnog turizma kao i prezentacijski centar za šest parkova na prostoru čak tri županije: PP Vransko jezero, PP Velebit, PP Telašćica, NP Krka, NP Paklenica i NP Kornati.

 

BioSfera Biograd i šira okolica dobili su mjesto koje bi moglo biti generator razvoja održivog aktivnog turizma cijele regije. Riječ je o višegodišnjem projektu koji su, uz pomoć Europskog fonda za regionalni razvoju, pokrenuli JU Park prirode Vransko jezero, uz pomoć grada Biograda Na Moru, Clustera za eko-društvene inovacije CEDRA i HGSS-a. Nekadašnja školska zgrada, sada će kao centar BioSfera, ponovno imati važnu ulogu u životu lokalne zajednice, ali i regije. BioSfera nije samo prezentacijski centar koji promovira sadržaje naših zaštićenih područja, nacionalnih i parkova prirode, već je mjesto koje okuplja sve tvrtke, institucije, organizacije, pa i pojedince, zainteresirane za razvoj aktivnog turizma na ovom području.

Sretno smješten u blizini tri Parka prirode i tri Nacionalna parka, Biograd je jedna od onih lokacija koje omogućuju razvoj manje zastupljenih, ali u novije  doba sve popularnijih oblika aktivnog održivog turizma. U sklopu projekta BioSfere na radionicama na višemjesečnim radionicama koje su okupile više od 150 sudionika, oblikovani su proizvodi i programi iz čak trinaest posebnih oblika turizma, primjerenih i značajnih za područje i turističke potencijale BioSfere.

Svaki od tih proizvoda i programa, uz ekskluzivan doživljaj prostora i njegove kulturne, povijesne i prirodne baštine, sudionicima nudi i jedinstveno iskustvo i edukaciju iz prve ruke. Sigurno je mnogo doživljajnije od obilaska ili slušanja priče o suhozidu, proći školu gradnje suhozida u kojoj sami možete naučiti kako ga sagraditi. Ili ako umjesto uobičajenog najma jedrilice, provedete dan ili tjedan na tradicionalnoj drvenoj barci i naučite ploviti na „latinska idra“. Zahvaljujući programima koji se nude u BioSferi, moći ćete i promatrati ptice s lokalnim stručnjakom, otkrivati skrivena staništa i navike slatkovodnih riba s ribičkim znalcem ili naučiti sve o samoniklom bilju i njegovom korištenju od iskusnih botaničara i biologa. Naravno da se mislilo i na upoznavanje s ponudom lokalnih gastro-eno delicija, uz mogućnost da se i sami okušate u berbi maslina i proizvodnji maslinova ulja, radu u vinogradu ili na bogatim poljima obiteljskih farmi.

U BioSferi i „klasični“ programi ronjenja, planinarenja i posjeta zaštićenim parkovima donose drugačije, dublje iskustvo i doživljaj. Posebna se pažnja posvećuje osmišljavanju edukativnih programa za djecu i odrasle, a i onih za sve brojniju skupinu modernih turista, digitalne nomade.

Prava vrijednost i korist ovakvog centra i cijelog projekta pokazat će se tek u godinama koje dolaze, ali već sad BioSfera nudi više, ne samo turistima-posjetiteljima već i svim lokalnim ljudima, poduzetnicima, tvrtkama i organizacijama koji u aktivnom održivom turizmu vide svoj interes i perspektivu.

Projekt BioSfera Biograd je financiran iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija iz Europskog fonda za regionalni razvoj, u okviru natječaja „Promicanje održivog korištenja prirodne baštine u nacionalnim parkovima i parkovima prirode“ u ukupnoj vrijednosti od 21.787.053,37 kuna.

Projekt BioSfere ostvaren je uz pomoć EU fonda za regionalni razvoj, Europskih strukturnih i investicijskih fondova, Operativnog programa konkurentnost i kohezija te Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.