Jednostavna za konzumaciju, uvijek dostupna i fina, banana je zauzela mjesto jedne od glavnih namirnica za brzu nadoknadu energije. Nerijetko će i vrhunski sportaši, kojima su dostupna sva čuda moderne sportske prehrane, posegnuti upravo za – bananama.

 

Osim praktičnosti ove voćke, koja porijeklo vuče iz jugoistočne Azije, a danas se uzgaja u svim toplijim krajevima svijeta, njene nutritivne značajke zapravo su pravi razlog zašto je cijenjena kao “sportska” namirnica.

Trkači imaju povećanu potrebu za vitaminima kao što je B6, povećanim unosom kalorija i elektrolitima kao što su kalij i magnezij – koje gube znojem. Banane sadrže upravo ove nutrijente i zbog tog su odlične prije, za vrijeme ili nakon treninga.

 

Banana – za kalij

Sportaši koji redovito i naporno treniraju mogu imati manjak kalija, što dovodi do grčeva u mišićima i poremećaja srčanih otkucaja. Kalij je elektrolit koji ima sličnu ulogu u organizmu kao i natrij. Utječu na ravnotežu vode u organizmu i regulaciju živčanih impulsa.

Za vrijeme aktivnosti kao što je npr. trčanje, kalij se oslobađa iz skeletalnih mišića i gubi znojem. Manjak kalija mora se nadoknaditi – a jedenjem banane upravo to i činimo. Jedna prosječna banana sadrži oko 422 miligrama kalija, što je ekvivalent od 12% potrebnog dnevnog unosa za osobu s bazalnim metabolizmom od 2.000 kalorija.

 

Banana – za vitamin B6

Vitaminom B6 utječe na metabolizam energije, sintezu hemoglobina, prijenosu kisika stanicama i sintezi bijelih krvnih zrnaca. Za trkače, održavanje adekvatne razine vitamina B6 održat će energiju, pomagati mišićnu aktivnost za vrijeme trčanja i utjecati na održavanje imunološkog sustava.

Autor knjige “Suvremena ishrana” – Gordon Wardlaw smatra da sportaši trebaju povećani unos vitamina B6 zbog količine glikogena i aminokiselina koje se troše prilikom aktivnosti. Ako u organizmu nema dostatne količine vitamina B6, simptomi koji se pojavljuju su – depresija, dermatološki problemi, problemi sa živčanim sustavom kao i smanjena funkcija imunološkog sustava.

Jedna prosječna banana sadrži 0.43 miligrama vitamina B6, što je okvirno 22% dnevne preporučene količine ovog vitamina.

 

I magnezij je u banani

Magnezij je četvrti po redu mineral potreban organizmu u velikim količinama, a polovica magnezija u tijelu nalazi se u kostima. Trkači znatno opterećuju svoje kosti prilikom trčanja, pa je magnezij iz banana posebno poželjan.

Uloga magnezija u organizmu uključuje normalnu mišićnu i živčanu funkciju, podržava imunološki sustav, metabolizam energije i sintezu proteina. U prosječnoj banani ima oko 32 miligrama magnezija.

 

Banana = energija

Trčanjem trošimo zalihe glikogena iz mišića. Glikogen su pohranjeni ugljikohidrati. Nakon što se u mišićima i jetri pohranjeni glikogen potroši, tijelo počinje kao izvor energije koristiti druge izvore. Jedenjem banana prije, za vrijeme ili nakon aktivnosti omogućavamo dobavu dodatnog izvora energije – lako probavljivih ugljikohidrata u svoje mišiće.

U jednoj prosječnoj banani nalazi se oko 105 kilokalorija i 27 grama ugljikohidrata.

 

Prezrela banana – BINGO! 

U posljednje vrijeme vrlo često nailazimo na podatke kako je poželjno jesti prezrele banane čija je kora naočigled dosta neugledna i prepuna smeđih točkica. Postoje dokazi da takve banane sadrže više TNF (eng. Tumor Necrosis Factor) – faktora nekroze tumora – supstance koja pomaže u borbi s abnormalnim stanicama u našem tijelu. TNF sudjeluje u komunikaciji između stanica imunološkog sustava i vode ih do mjesta upale ili infekcije.

Stoga, kad sljedeći put vidite točkastu bananu, ne brinite, nije joj ništa, a vama bi mogla biti posebno korisna. 😉