Budimo iskreni prema sebi koliko smo puta okrivili nedostatak vremena i užurbani dnevni ritam, za naše nezdrave prehrambene navike te posljedično tome i za višak kilograma. Koliko smo puta kupili neke razvikane zdrave namirnice u namjeri da promijenimo svoj jelovnik, a već tri godine stoje u zapećku ormarića s isteklim rokom trajanja? Razlog – nemamo vremena (a i novca) za kuhanje tih kompliciranih i skupih jela. No je li uistinu tome tako…

 

Moja majka jako voli kad joj dođem u posjet, u nadi da ću joj nešto fino i zdravo skuhati. U najmanju ruku, traži od mene savjet i inspiraciju što da ona skuha. Od pitanja u kasnim večernjim satima kad je mozak već “na paši“, ili dva-tri sata prije nego ide u popodnevnu smjenu “Mali, a što ćemo danas/sutra kuhat’?“ – meni se diže kosa na glavi. Nije joj jasno kako joj se uvijek hvalim što sam ja u svojoj kuhinji fino, a jednostavno spravila, a kad dođem k njoj nikad neću i ne znam.

 

U neorganiziranioj kuhinji nema inspiracije ni motivacije

Razlozi tome, a i činjenici da ona nikad nema inspiracije, kao i svi ostali koji se izgovaraju da nemaju vremena i novca, leži u dobroj organizaciji kuhinje i planiranja jelovnika nekoliko dana unaprijed.

Ne volim kuhati kod nje, zbog toga što nikad ne znam što sve imam na raspolaganju i na kraju se redovno dogodi da se po namirnice za neko jelo mora ići u trgovinu zadnji tren. Ili pak, da mi nedostaje više namirnica, nego što ih imam te će me to jelo koštati skuplje od planiranoga, bez obzira što imam osnovni sastojak kod kuće. Drugi razlog je što tražeći gdje je što, ne samo po kuhinji, nego od podruma do vrta, gubim užasno puno vremena i uglavnom završim u suzama od frustracije.

Mi na Aktivno.hr ne volimo dijeliti namirnice na zdrave i nezdrave. Držimo se toga da je gotovo sve zdravo ili barem prihvatljivo u razumnim količinama, ali ono najvažnije – tajna je u raznolikoj i uravnoteženoj prehrani.

Donosimo 10 trikova…

 

1. Napravi “proljetno čišćenje“

Izglancaj svoju kuhinju i u njoj i smočnici organiziraj posuđe prema praktičnosti odnosno veličini, ili prema učestalosti upotrebe odnosno namjeni. Recimo, većina mojeg posuđa za pečenje kolača stoji u jednom produženom ormariću.

 

2. Namirnice organiziraj u ormariće odnosno skupine prema nekoj logici

Začine za većinom slana jela stavi u jednu policu ormarića, začine i druge sastojke za kolače u drugu policu. Na najviše police stavljaj ono što najrjeđe koristiš, primjerice rezervne košarice za kruh i limene posude za božićne keksiće. Također, žitarice, sjemenke i razne prahove i dodatke prehrani koji su uglavnom namijenjeni za doručak ili neki međuobrok, držim u zasebnom ormariću. Čaj i kavu u njihovom i tako dalje.

 

3. Razna brašna, rižu, pšeničnu i kukuruznu krupicu, krušne mrvice usipaj u razne posude i tegle

Ima ih stvarno zanimljivih za kupiti, ali nije nužno trošiti novac na to. Ja recikliram i koristim staklenke od zimnice i kave. Nije mi bitna posuda iza zatvorenih vrata, bitan mi je osjećaj reda i preglednosti i najvažnije – nema prosipanih mrvica po ormarići i dosadnih leptirica kojih se užasno teško riješiti.

 

4. Što se rjeđe koristi – u smočnicu!

Neotvorena i veća pakiranja koja nisu cijela stala u staklenke, te koja moraju stajati na hladnijem, ali ne u hladnjaku – drži u smočnici. Također, ona je dobro mjesto za velike posude i lonce te električne kuhinjske aparate koji se koriste rjeđe, poput pekača za kruh i rezača suhomesnatih proizvoda.

 

5. Namirnice i posuđe rasporedi onako kako se želiš hraniti

Ukoliko uistinu želiš zdraviju i uravnoteženu prehranu, sve što će ti trebati za to stavi nadohvat ruke – u najniže police, na prednji dio, a aparate za te namjene, poput smoothie makera drži na kuhinjskoj radnoj površini. Zdjela na stolu neka uvijek bude puna voća.

 

6. Dobro planiraj što ćeš narednih nekoliko dana kuhati

Ovo se najviše tiče povrća, mesa i ostalih svježih namirnica. Nije tragedija ako u trgovinu dođeš bez plana i ondje dobiješ ideju, ili nešto vidiš na akciji. Ukoliko su dosadašnje sve točke usvojene, znat ćeš što za to jelo imaš kod kuće, a što još moraš kupiti i možeš li si to u tom trenutku priuštiti. Osobno, uvijek iskoristim dobru akciju različitoga povrća, ali i ribe i mesa. Tako sam primorana narednih nekoliko dana potrošiti ga. Jasno, treba paziti na količinu jer nema smisla nakupovati hrpu namirnica koja može opstati tek nekoliko dana, a ne može se sve za to vrijeme potrošiti. Moja filozofija je ne dozvoliti da mi se namirnice kvare i da bacam hranu. Lako se narednih dana nakon posla kupi još poneki sastojak ukoliko nedostaje.

 

7. Nije grijeh ponekad imati u rezervi smrznuti, pa i kupovni obrok

Ima dana kad nas, uistinu, cijeli dan nema kod kuće i negdje smo angažirani – bilo obvezama i poslom, bilo cjelodnevnim izletom ili treningom u brdu i šumi. Svima je jasno da taj dan nema ni vremena, ni snage za velika nakuhavanja. Za taj slučaj, ukoliko nemam pripremljeno jelo već dan ranije, uvijek imam u smočnici pasiranu rajčicu ili pelate, špagete, grah u konzervi i slično. Stvari koje se vrlo brzo i jednostavno mogu spraviti. Isto tako, rijetki su se “cijepili“ u potpunosti od gotove hrane. U zamrzivaču je dobrodošlo za takve “crne dane“ imati gotove knedle sa šljivama ili lazanje, a možemo si smrznuti i nešto sarme ili graha kad ga skuhamo u velikim količinama.

 

8. Razlog da su “zdrave“ namirnice skupe samo je izgovor

Konkretno, radi se o neznanju kako ekonomično iskoristiti te namirnice. Imaju li svi ti bio i hranjiviji proizvodi nešto višu tržišnu vrijednost – neki i imaju. No, stvar je prioriteta, perspektive, upotrebe…

Razmisli, koliko ti je puta lakše izdvojiti neki iznos za gazirani sok, grickalice ili komad svinjetine, a oko ribe se uvijek nešto nećkaš jer ti je preskupa. I ja sam bila jedna od tih, dok nisam u svojoj glavi prelomila da mogu s vremena na vrijeme dati 30-40 kuna za dvije pastrve, orade ili brancina. Ne moraju se uvijek kupovati najskuplje ribe ili morski plodovi. Kad je losos na akciji, dovoljno je uzeti jedan odrezak pa od njega, za obitelj napraviti bogat obrok s njokima u umaku od komadića lososa pa još nekog povrća. Kupi konzervu-dvije tune pa napravi salatu ili namaz. Kupi smrznute srdele – one uistinu nisu skupe, kao ni smrznuti oslić. Bolje i smrznuta riba, nego nikakva! 😉

Je li Psyllium prah preskup? Naravno da je ako ga nakon kupnje, isprobaš jednom, a onda ostane zaboravljen u najmračnijem kutu ormarića. Ukoliko ga uvedeš u prehranu, razmisliš ili istražiš u kojim kombinacijama ga možeš koristiti, postaviš na pravo mjesto s pravim namirnicama – isplatit će ti se. Također, kao i s mnogim začinima (za koje mi mnogi tupe kako su preskupi, a nisu), radi se o namirnici koju ćeš imati i trošiti neko vrijeme do obnavljanja zalihe. Nećeš tih 250 grama za 30-ak kuna pojesti preko noći jer se troši u malim dozama.

 

9. Pri kupovini namirnica nikad ne kupuj viška onih kratkog vijeka trajanja

Točnije, ne kupuj više nego možeš ili smiješ potrošiti. To se odnosi i na naše male slatke grijehe. Ukoliko kupimo mnogo slatkiša, grickalica, sokova i salama – jest ćemo ih dokle su god u vidokrugu. Posebice kad nam se ne da kuhati, pa ćemo ići linijom manjeg otpora. Također, ukoliko hladnjak bude pun namirnica kojima je rok trajanja istekao ili su se već i pokvarile, naš će nam hladnjak početi izgledati neprivlačno, razmišljat ćemo kako u njemu nema ničega za pojesti, ali nema ni mjesta u njemu i zapustit ćemo ga. Uvijek treba redovno održavati hladnjak i ne dozvoliti da dođe do one faze kad moramo ribati ljepljive mrlje po njemu. Radije imaj, kako volim reći, jeku u frižideru, ali nekoliko namirnica koje ćeš trošiti i potrošiti u narednih nekoliko dana. Tek potom, obnovi zalihe idući tjedan svježima i nekim drugima, za raznolikost i razbijanje monotonije jelovnika.

 

10. zapovijed – Za svaku namirnicu/posudu imaj određeno mjesto i ne mijenjaj ga nakon svake upotrebe!

Također, posuđe koje dolazi u dijelovima, uvijek ga pospremaj zajedno na isto mjesto. To su dva najveća izvora frustracija i gubitka vremena i motivacije u neorganiziranim kuhinjama.

 

Piše: Martina Maloča
Foto: bigstockphoto.com