Vrlo je teško pokrenuti se i napraviti odmak od dnevne rutine koja obuhvaća sjedilački način života i stres užurbanog tempa. Uvijek mislimo kako to podrazumijeva drastične promjene za koje nemamo vremena. Međutim, neke zdrave navike uistinu su male stvari koje možemo učiniti za sebe i svoje zdravlje, kako fizičko, tako i mentalno.

 

Bio nedostatak vremena pravi razlog ili izgovor koji koristimo u strahu od velikih promjena te da ih nećemo dosljedno provesti, vrlo malo treba da ove navike uvedemo u svoj život i učinimo ih dijelom svoje dnevne rutine. To nisu izgladnjivačke dijete i bljutava zdrava hrana, kao ni boot camp režim za mršavljenje. To su sitnice zbog kojih ćeš se osjećati bolje, nakon što ih priuštiš sebi i svojem organizmu, koje će ti uljepšati dan i smanjiti stres. To su lijepe stavke kraj kojih na kraju dana možeš staviti kvačicu na popisu “Što sam danas učinio/la za sebe?“

 

Potakni probavu i hrani se raznoliko

Dan započni probiotikom i voćem ili nekim smoothijem na bazi toga dvojega i drugih nutritivnih namirnica koje potiču probavu, jačaju imunitet i daju energiju – lana, chije, proteina konoplje, cimeta, kurkume… Tek pol sata kasnije vrijeme je za kavu i poneki mali grijeh poput croissanta, keksa ili kolačića. Nitko ne kaže da ne smiješ ni jednom malo popustiti, pa recimo, dozvoliti da ti nedjeljni doručak bude obilniji za obiteljskim stolom ili da ne smiješ taj dan započeti s kavicom koju ti je tvoja bolja polovica donijela u krevet.

Užina neka ti bude konkretni hranjivi doručak koji ćeš se potruditi pripremiti večer ranije kod kuće.

 

Ili barem pokušaj uključiti malo mašte u više od odlaska u pekaru na dnevnoj bazi. Otiđi u trgovinu pa jednom kupi neku salatu, drugi put konzervu tune pa ju kombiniraj sa cherry rajčicama i mozzarellom ili fetom, treći put kupi neki obrok na odjelu s toplom hranom, četvrti put sjedni negdje gdje poslužuju gablece. Na taj način izbjegavaš prekomjerni unos ugljikohidrata iz tijesta i uvodiš raznolikost u svoju prehranu. Pa onda u petak smiješ i zgriješiti i pojesti taj jedan burek 😉 .

Pozdravi novi dan istezanjem

Po pitanju rekreacije, ima onih koji svoj trening shvaćaju ozbiljno i dižu se poprilično rano, ne bi li prije posla uspjeli odraditi svoj jutarnji džoging ili trening u teretani. Iako bi u idealnom svijetu to izgledalo tako, i da ne liježeš u “pasje doba“ dok ne pozavršavaš sve obveze, tebe nećemo tjerati da budeš superčovjek i istrčiš polumaraton prije posla.

Ipak, minimum jutarnjeg razgibavanja i maksimum kretanja koji se može postići kroz sjedilački radni dan, ni za koga nije nemoguć. Osim što ćeš se doobro protegnuti, nekoliko osnovnih vježbi istezanja iz yoge već u krevetu možeš napraviti. Tek toliko da ne budeš ukočen(a) i u grču već na početku radnog dana. Ako imaš više vremena i volje, nema ljepšeg osjećaja, nego kad u jutarnjim suncem “okupanoj“ prostoriji napraviš nekoliko pozdrava suncu.

 

Imaš noge – koristi ih!

Što se ostatka radnog dana tiče, iskoristi lijepo vrijeme i otiđi biciklom na posao ili prošeći ako ti nije predaleko. Zašto se mučiti automobilom kroz gradsku gužvu i onda još potrošiti dodatno vrijeme tražeći parkirno mjesto?! Pokušaj i uvjerit ćeš se da će ti počesto biciklom trebati i manje vremena (i stresa) do radnog mjesta, nego u motoriziranom izdanju. Također, na ovaj ćeš način možda koristiti puteve i prečice kojima na četiri kotača ne možeš proći. Više ćeš primjećivati detalje iz svoje okoline – cijeniti gradsku arhitekturu, proći kroz mirnije kvartove i uživati u zelenilu parka i nekih perifernih dijelova koji su ti dosad bili nepoznati. Izbjeći ćeš stres i čak ćeš, zamisli – uživati i doći na posao zen!

Ukoliko imaš sjedeće radno mjesto, nemoj štedjeti noge. Koristi stepenice umjesto dizala, kad trebaš nekoga unutar firme nešto pitati, nemoj odmah dizati slušalicu. Digni se i prošeći do ureda te osobe. Na kraju krajeva, imat ćeš i malo ljudske interakcije licem u lice, graditi tako kolegijalne odnose i sebi razbiti radničku rutinu. Ako se osjetiš ukočeno, ustani i napravi nekoliko vježbica istezanja koje se bez problema mogu napraviti za uredskim stolom, a ako gablec nosiš od kuće, nemoj ga jesti uz ekran računala, nego prošeći do obližnjeg parka i klupice. Možeš usput pročitati i koju stranicu omiljenog štiva. Samo tom malom promjenom okoline, vratit ćeš se na radno mjesto napunjenih baterija. Jasno, nitko ne kaže na trebaš izbjegavati kavicu s kolegama.

I za kraj, ukoliko si ne možeš priuštiti put na posao biciklom ili pješice, ili samo kad ideš u nabavku i obavljati nešto po gradu, nemoj uvijek tražiti parkirno mjesto što bliže ulazu. Neće se dogoditi nikakva tragedija ako prošećeš par-sto metara od automobila do trgovačkog centra.

Piše: Martina Maloča