Jedna od najkaloričnijih namirnica proizvedenih u prirodi je med. Poznato je da ga ljudi koriste više od 8.000 godina u svojoj prehrani. Zapravo, vjerojatno je bio glavni izvor ugljikohidrata prije pojave intenzivne poljoprivrede i pomogao da se ljudski mozak, uvijek željan glukoze, razvije do veličine kakav je sada.

 

Med je mješavina dvaju ugljikohidrata – fruktoze i glukoze i kao takav ima otprilike jednaku kalorijsku vrijednost kao običan kuhinjski šećeš. No, sadrži nešto viši postotak fruktoze od šećera (40-55% u medu, oko 30% u šećeru), med ima niži glikemijski indeks, što znači da se nakon konzumiranja razina šećer u krvi podiže sporije.

Upravo konzumiranje hrane s niskim glikemijskim indeksom preporučuje se prije fizičke aktivnosti, kako bi naše tijelo što duže imalo postupni dotok šećera. No, osim žličice meda prije treninga, on nam može pomoći i na druge načine.

 

Zamjena za energetske gelove

Med su vjerojatno koristili i atlete na prvim Olimpijskim igrama u drevnoj Grčkoj. Upravo njegov visok udio ugljikohidrata čini ga pogodnim za korištenje kao pogonsko gorivo kod dugih treninga. Znanstvenici Exercise and Sport Nutrition laboratorija na sveučilištu u Memphisu napravili su istraživanje o djelovanju meda, u usporedbi s komercijalnim energetskim gelovima, na grupi biciklista. Neki su konzumirali placebo, druga je grupa konzumirala komercijalni gel od dekstroze, a treća 15 grama meda svakih 15 kilometara na 40 km dugoj time-trial vožnji.

Rezultati su pokazali da je med bio jednako učinkovit u odgađanju umora i održavanju brzine kao i komercijalni pripravci od dekstroze. Osim toga, biciklisti koji su konzumirali med nisu imali nikakvih želučanih problema.

 

Med ublažava upale

Med može služiti kao “pogonsko gorivo” za duge treninge, ali može i ubrzati oporavak nakon njih. Istraživanje je provedeno na sveučilištu Azad na trkačima u intenzivnom treningu na traci za trčanje. U peridu od 10 tjedana pola grupe je svakodnevno konzumiralo 50 grama meda rastopljenog u 200 ml vode, dok druga polovica nije uzimala med. Rezultati su pokazali da su trkači koji su konzumirali med imali značajno manji broj upala i da im je povećana razina anti-upalnih proteina. Vjeruje se da su uzrok tome flavonoidi, biljni antioksidansi, koji se nalaze u medu.

 

Med pojačava imunitet

Duži period intenzivnog treniranja može negativno utjecati na imunitet, ali dnevna doza meda može pomoći u njegovom podizanju i prevenirati infekcije. Med sadrži oko 200 aktivnih spojeva i nije ga moguće laboratorijski sintetizirati. Osim meda, i drugi pčelinji pripravci mogu se koristiti za podizanje imuniteta, prije svega mislimo na matičnu mliječ.

Med je relativno jeftin i dostupan svima. Zašto ne probati ovaj dar prirode i na samom sebi istestirati njegove pozitivne učinke.