Posljednjih godina na našem plavom Jadranu sve su češći prizor veslači koji uspravno stoje dok klize morskom pučinom. I ne samo površinom mora. Sve druge vodene zone postale su poligon za novi vodeni sport – supanje ili stojeće veslanje.

 

SUP kao skraćenica znači upravo to – Stand Up Paddle. “Jahanje valova“ oduvijek je bio samo prizor koji smo čeznutljivo gledali na malim ekranima, dok daska za surfanje nije postala inspiracijom za novi, te danas brzo rastući sport u ovim našim, mirnim vodama. Ponešto prenamijenjenoj i prilagođenoj dasci, dodano je veslo te je dašak Havaja obuhvatio i naše podneblje.

 

Surfanje kao preteča supanja

Pretpostavlja se da je supanje proizašlo iz praktičnih razloga. Naime, treneri surfanja otprije sedamdesetak godina na Havajima, svoje su učenike trenirali prateći ih na surferskoj dasci, pri tom veslajući. Unazad dvadeset godina, surferske legende za dana bez valova, održavaju kondiciju te vježbaju tehniku i stabilnost, veslajući na daskama u stojećem stavu – pa čak se i postavljaju u idealan položaj za poziranje kamerama. A postoji i teorija da SUP vuče korijene iz stojećeg veslanja polinezijskih ribara u njihovim drvenim kanuima.

Provjerite SUPer ponudu u Intersportu

Bilo kako bilo, veslanje na dasci kao podvrsta surfanja, ranih 2000-tih predstavljeno je kao vid rekreacije te se iz Tihog oceana vrtoglavo širi na sva mora, jezera i rijeke svijeta.

 

Za početnika, izletnika i lovca na adrenalin

Ovaj je sport vrlo popularan jer ne iziskuje posebno predznanje i veliku kondiciju. Vrlo se lako usvaja, a s vremenom se tehnika usavršava, kao što se razvijaju i mišići cijelog tijela, a kondicija raste. Na traži posebne uvjete poput velikih valova za surfere – samo bilo koju vodenu površinu. Uz veslo osoba ima dodatnu podršku za hvatanje ravnoteže te si sama nameće tempo koji joj odgovara.

SUP je uistinu sport za svakoga – kako za početnika na mirnoj vodi, tako i za iskusnog majstora s natjecateljskim duhom, jer supanje je preraslo i u natjecateljski sport. Jednako je dostupno osobama željnima odmora, meditativnih iskustava, te rekreacije, ali i ovisnicima o adrenalinu na brzim i opasnim rijekama. Također, prigodan je i za vodene izlete razgledavanja, čak i u venecijanskim kanalima te rijekama uz ledene planine. Ogroman potencijal SUP-a prepoznali su čak i majstori yoge, pa postoji i SUP yoga koja se prakticira na potpuno smirenoj vodi, daskom usidrenom na jednom mjestu.

Provjerite SUPer ponudu u Intersportu

 

Podjela prema materijalu

Prema materijalu od kojeg su izrađene, postoje dvije osnovne vrste dasaka – tvrde i one na napuhavanje. Tvrde su uglavnom ustaljene kod okorjelih surfera jer su nešto kruće pa postižu veću brzinu. Osnovu im čine poliuretan i poliester te među profesionalcima vrlo popularan karbon. Kod nekih je samo radi izgleda dodano i drvo, dok “stara škola“ priznaje isključivo drvo – vrlo osjetljivo i zahtjevno za održavanje.

U većini slučajeva, govoreći o trendovima u našem podneblju, aktualni su SUP-ovi na napuhavanje. Po tom je pitanju tehnologija u skladu sa zahtjevima tržišta te daske na napuhavanje čvrstinom, ali ni brzinom ne zaostaju bitno za tvrdim daskama. U napuhanom obliku nude potpuno zadovoljavajući stupanj torzijske čvrstoće i stabilnosti.

Prednost takvih dasaka u odnosu na tvrde, višestruka je – lakše su za rukovanje, skladištenje i transport, brzo se i jednostavno pumpaju te su otpornije na oštećenja od tvrdih dasaka i jednostavnije za popravak i održavanje. U tu svrhu, s njima u pravilu dolazi torba za transport i nožna pumpa, a ponekad i priručni alat. Također, komplet čine i veslo (podesivo), sigurnosna vrpca za gležanj kojom se vežemo za dasku te smjernik.

Provjerite SUPer ponudu u Intersportu

 

Izbor daske prema namjeni

Industrija dasaka razvila se do te mjere da zadovoljava čitav spektar namjena – počevši od onih surferskih za “jahanje valova“, preko natjecateljskih dasaka, onih za brze planinske rijeke, do daska za krstarenje i onih višenamjenskih.

Surf daske za valove kraće su te užeg nosa i repa. Njihov zakrivljen oblik pruža bolja manevarska svojstva na valovima, zbog čega nisu primjerene za mirnu vodu, gdje lošije drže smjer te su nestabilnije i sporije.

Race SUP-ovi su natjecateljske namjene. Uski su i dugi od 12’ do 14’, kako bi bili brži i primjereniji za utrke, ali time postaju i nestabilniji. Stoga, nisu primjereni za početnike.

White Water SUP svojom robusnom građom primjeren je za spuštanje brzim planinskim rijekama. Njegov veliki volumen i širina, te dužina manja od 10’, pridonosi stabilnosti i otpornosti na udare o dno i kamenje duž rijeke.

Provjerite SUPer ponudu u Intersportu

Touring SUP služi za krstarenja i mirnije vode te veslanje na dužim relacijama. Zahvaljujući širini i voluminoznosti, primjeren je za početnike. Također, omogućuje i downwind paddling odnosno spuštanje niz vjetar. Nos mu je obično u obliku slova V, što osigurava glatko, brzo i pravolinijsko kretanje površinom vode.

All-around SUP-ovi višenamjenske su daske za sve uvjete. Primjerne su za početnike te zbog svoje širine i velikog volumena nude dobru stabilnost. Drže smjer na mirnim vodama i otvorenom moru, ali omogućuju i dobro manevriranje pri surfanju na valovima.

 

Dimenzije SUP-a i proporcije veslača kao ključni kriteriji

Nakon što smo mu odabrali namjenu (mirna ili brza voda, na valovima ili bez njih) te lokaciju (otvoreno more, zaljevi, jezera, rijeke…), pri izboru SUP-a u obzir moramo uzeti još neke kriterije. Ne bismo li što bolje izabrali, preporuka je isprva posuditi ili unajmiti dasku kako bismo sami na vodi osjetili što nam najbolje odgovara.

Osim što moramo uračunati razinu iskustva i koliko često ćemo veslati/surfati, od velike su važnosti naše proporcije odnosno visina i masa, koliko i dužina, širina i debljina SUP-a.

Provjerite SUPer ponudu u Intersportu

Za početnike su primjerenije šire i deblje daske jer one pružaju veću stabilnost. Međutim, ta ista širina nije poželjna u natjecateljske svrhe jer negativno utječe na postizanje brzine. Osim što su uži, natjecateljski su SUP-ovi sa zadaćom brzine, i duži.

Po pitanju proporcija veslača, treba uzeti u obzir da će niži veslač teže veslati na preširokoj dasci i morat će se više naginjati pri manevriranju. S druge strane, viši veslač trebat će i veći SUP.

Srećom, svaki proizvođač i trgovina uz proizvod ističu njegovu namjenu – uzimajući u obzir iskustvo novog vlasnika (od početnika do eksperta), za koju minimalnu ili maksimalnu kilažu veslača je SUP namijenjen, kao i dimenzije odnosno zapreminu daske.

Za početnike i rekreativce, trenutno najpopularniji SUP u svijetu je All-around SUP na napuhavanje, obično onaj dužine 10’ 6’’ – primjeren je za svaku upotrebu i lagan za manevriranje.

Provjerite SUPer ponudu u Intersportu

 

3sporta native tekst za Intersport Hrvatska