Proteklih godina došlo je do rastućeg trenda pokušavanja produžetka turističke sezone u Hrvatskoj, posebice u obalnim predjelima gdje su naša najatraktivnija odredišta. Za razliku od ljetne “prebukiranosti“, na proljeće i jesen uvijek se može naći slobodni i jeftiniji smještaj. Dostupan smještaj u tom razdoblju, idealna je prilika za ljubitelje aktivnosti na otvorenom jer njima ionako bolje odgovaraju temperature u to doba godine.

 

Tako je Nacionalni park Krka odlučio iskoristiti tu prednost, promovirajući se kao destinacija za aktivan odmor. Dio tog procesa uključuje i izradu gotovo 500 kilometara biciklističkih staza, koje povezuju neke od najpoznatijih atrakcija, ali isto tako, vode bicikliste i u manje poznate dijelove Parka koje je vrijedno posjetiti.

Ovaj projekt čini Krku privlačnim odredištem, bilo u vidu malog trening-kampa, bilo za bijeg u divljinu i aktivni odmor. Posjetitelji kojima je bitna izvedba uživat će u mješavini raznolikog terena i “ispeglanih“ cesta s malo prometa. Oni koji, pak, traže uživanciju i istraživanje mogu se prepustiti kulturnim i gastronomskim užicima.

 

Mnoštvo ruta za svačiji ukus i mogućnosti

Četrnaest je ruta podijeljeno u tri kategorije – brdsko-biciklistička (MTB; njih pet), cestovna (3) i treking & family (6). MTB i cestovne rute osmišljene su za bicikliste koji žele testirati svoje sposobnosti. Kako su ove staze popriličan izazov, njihovi kreatori naglašavaju važnost prikladnog bicikla za određeni profil staze.

Brdsko-biciklističke staze podrazumijevaju tehnički zahtjevan teren, a što iziskuje vrlo dobre tehničke vještine vozača, kao i “montić“ s prednjom amortizacijom i kočnicama prikladnima za offroad vožnje. Ove rute u rasponu su od 58 do 95 kilometara udaljenosti, te od 720 do 1500 metara uspona. Uz prikladan bicikl za tu namjenu, preporuča se ponijeti sa sobom dvije bočice vode te osnovnu rezervnu opremu – unutarnju gumu, pumpu i set imbus-ključeva.

Treking & family rute, kao što i sam naziv kaže, prikladne su za bicikliste svih mogućnosti, a koji žele istražiti Krku na dva kotača. Duge su od deset do 25 kilometara, a mogu se voziti na biciklima s najtanjim gumama, 30-35 cm i osnovnom suspenzijom.

 

Okolo-naokolo, ali nema gubljenja

Za ulaz i istraživanje Nacionalnog parka trebat će ti dnevna ulaznica koju možeš kupiti na svim ulazima atrakcija. Tri su takve točke – Skradin, Laškovica i Puljane, a cijena varira ovisno o godišnjem dobu. Pri kupnji karte, uz sve važne informacije dobit ćeš i brošure s kartama svih biciklističkih ruta. Također, postoje i GPX tracks dostupni za skidanje na internet stranici Parka. Uz karte, GPS i markacije na stazama, teško da ćeš se izgubiti.

 

Znamenitosti od spektakularnih slapova do idile otočića sa samostanom

Glavna atrakcija Parka je rijeka Krka, njen kanjon i njenih sedam sedrenih barijera. Dok je travertin (sedra) uobičajeniji za planinsko područje Dinare, Krka kao iznimka preko njega oblikuje spektakularne slapove na rijeci. Skradinski buk i Roški slap dvije su takve najpoznatije i najposjećenije atrakcije. No, i uz ta dva dragulja, mnogo je toga za vidjeti i vrijedno divljenja. Cijeli nacionalni park, dom je brojnim zaštićenim životinjskim i biljnim vrstama. Pogledi kanjona oduzimaju dah, a mogućnost za dobru fotku iza svakog je zavoja.

Također, preporuka je posjetiti krčki samostan na Visovcu – otočiću s franjevačkom crkvom i samostanom; potom Burnum – jedini vojni amfiteatar u Hrvatskoj, iz doba antičkog Rima; kao i kanjon Čikole koja utječe u Krku.

 

Dalmacija je pravi biciklistički dragulj koji čeka da bude otkriven. Njen potencijal je ogroman, te ju posjetitelji rado uspoređuju s poznatijim regijama Francuske, Španjolske i Italije, a koje su tradicionalne biciklističke destinacije za hladnijeg doba godine.

Krka je savršen način za okusiti sve što je u ponudi – zadivljujuća i lako dostupna priroda, uz Šibenik i Nacionalni park Kornate na polusatnoj udaljenosti vožnje. Sve to posjetiteljima daje mogućnost kombiniranja biciklizma, kulture, prirode i gastronomije. S ovako širokom paletom ponude, moguće je kreirati odmor koji će zadovoljiti svaki tip biciklista.

 

Piše: Zlatko Tomšić
Prevela i prilagodila: Martina Maloča
Foto: za NP Krka – 3K Cinema