Bez obzira na razlog i motivaciju zbog koje počinješ s trčanjem, vrlo je vjerojatno da ćeš u nekom budućem trenutku željeti odustati. Da, nije to nešto baš što želiš čuti, posebno kada je odlučnost na visokoj razini, ali realno, sasvim je sigurno da će ti kroz neko vrijeme to više puta proći kroz glavu.

 

Evo nekoliko klasičnih izgovora zbog kojih početnici odustaju od trčanja

 

Ozljede

Izgledi da te u počecima izbjegne (manja) ozljeda vrlo su mali, a često je upravo to razlog odustajanja, vjerujući da tvoje tijelo nije za takvu vrstu napora. No to je pogrešno razmišljanje.

Ako je do ozljede došlo, znači da tome postoji razlog, a taj razlog najčešće ili gotovo u pravilu su greške kao što je – pretjerivanje – prenaglo povećavanje kilometraže tj. preintenzivno treniranje. Ozljede su samo znak upozorenja da nešto u svom treniranju moraš promijeniti, bilo da se radilo o intenzitetu ili dužinama treninga.

U svakom slučaju, ne plaši se i ne padaj na mamac da “ti nisi za to”.

>>> Kako se psihički nositi s ozljedom
>>> Ozljede trkačkih početnika

 

Vremenski uvjeti

Hladno je! Prevruće je! Pada kiša! Istini u oči – nikome nije lijepo trčati po ružnom vremenu, po vrućinama niti po velikoj hladnoći, ali isto tako – to nisu razlozi zbog kojih se trčati ne bi trebalo. Osim opcije da se prilagodiš vanjskim uvjetima i izletiš van istog trena, prije nego li se sumnja u to trebaš li trčati baš danas ukorijeni još dublje, možeš trčati i na – traci za trčanje.

Većina nas je nema kod kuće, ali sasvim sigurno je ima u tvojoj blizini u kakvom fitness centru. Naravno, traka je tek povremeno rješenje za ekstremnije vremenske uvjete. Ipak, češća solucija bi svakako trebala biti prilagodba vremenu u smislu prikladnog odijevanja i okrepe.

Trenirajući na vanjskim uvjetima, kakvi god oni bili, pripremamo svoje tijelo za različite uvjete i time stječemo prilagodljivost, što je veliki benefit. Kako god bilo – vremenski uvjeti se mijenjaju stoga – nemoj odustajati samo zato što nije idealno!

 

Nedostatak motivacije

Ovo se često događa onim trkačima koji svoje ciljeve u startu postavljaju previsoko. Svi imamo svoju, individualnu polazišnu točku, ne možemo i ne bi se trebali uspoređivati s drugima. Kada si zadamo previsok cilj – zato što je to isto nekome drugome uspjelo – vrlo vjerojatno smo osuđeni na razočaranje. Ono vodi demotivaciji i na kraju odustajanju od trčanja. Postavi manje, dostižne ciljeve i slavi svako njihovo ostvarenje!

>>> Pronađi motivaciju i kada je teško

 

Trčati nije lako

Da, to je tjelesna aktivnost koja sama po sebi nije najugodnija stvar na svijetu, ali, svaki početak je težak. Noge bole, teško dišeš, znojiš se.. tvoje tijelo se bori s naporom. Ako ti se čini da ti postaje neizdrživo – uspori, prohodaj i vježbaj tehnike disanja.. Što ćeš više trčati, to će ti postajati lakše. Uostalom, nitko nije rekao da će biti lako. 😉

 

Dosadna rutina

Svakodnevno ponavljanje iste rutine često postane zamorno. Ista trasa, isti tempo, ista dužina, isti napor. Većina trkača početnika ne razumije značaj različitosti treninga. Osim što se eliminira element dosade i rutinskog odrađivanja još jednog, istog treninga, različiti treninzi u smislu intenziteta i dužine su itekako važni za napredak. Ne robujte trasi, stazama niti terenu po kojem trčite i nikad vam neće dosaditi.

 

Zaposlenost i obaveze

Današnjim načinom ubrzanog života ovo je često izgovor broj jedan. Posao, obiteljske i društvene obaveze ispune nam gotovo svaki dan, tako da, čini se, zapravo nemamo vremena za trčanje.Međutim, trčanje nije aktivnost koja iziskuje puno preduvjeta, stoga, pronađi svaki dan pola sata do sat vremena slobodno, uguraj ga u listu dnevnih prioriteta, gledaj na to kao vrijeme za sebe i – uživaj! 🙂

Nakon nekog vremena svakodnevnica će ti postati nezamisliva bez trčanja, a razloga za netrčanje više neće biti.