Iako nismo u Engleskoj, pozivamo vas na šalicu vrućeg čaja. Ili možda čašu ledenog čaja? Britanci tvrde da ovaj napitak ima moć rješavanja svih problema. Sigurni smo da nisu u krivu, a u nastavku pogledajmo deset čudesnih stvari kako čaj djeluje na naš organizam.

 

1. Ne izlazi iz mode
Još je kineski car Shennong (vladao prije 5000 godina) koristio čaj u svrhu liječenja različitih bolesti kao što su tumori i letargija. Dobar glas nastavio se i pet tisućljeća poslije: s prvim naznakama prehlade već se na veliko puši iz čajnika.

2. Antioksidansi? Može!
Govorimo li o zelenom čaju, crnom čaju ili bilo kojoj drugoj vrsti, svi oni potječu od iste biljke: Camellia sinensis. Puni su polifenola – antioksidansa koji uništavaju slobodne radikale koji su štetni za tjelesne stanice.

3. Kad smo kod toga..
Spomenuti antioksidansi iz čaja mogu spriječiti razvoj raka mjehura, pluća, dojke, želuca i debelog crijeva.

4. Doviđenja lošem kolesterolu
LDL čestice ili lipoproteini male gustoće prenose kolesterol do stanica. Višak kolesterola može se taložiti na stijenkama arterija i tako prouzročiti začepljenje krvnih žila. Zato se LDL naziva i lošim kolesterolom. E pa, čaj smanjuje njegovu koncentraciju u krvi.

5. Sve za imunitet
Istraživanje Linus Pauling Instituta na oregonskom sveučilištu pokazalo je da zeleni čaj povećava broj T stanica u organizmu koje igraju značajnu ulogu u poboljšanju imunološkog sustava.

6. Ugledajmo se na Daleki istok
Čajna kultura osigurala je Japancima i Kinezima niže stope kardiovaskularnih bolesti nego kod zapadnjaka. Istraživanje pokazuje da ispijanjem tri ili više šalica čaja dnevno smanjujemo rizik od bolesti srca i krvnih žila.

7. Bez šećera, molim!
Većina čajeva nema dodanih šećera, dok su neki lagano zaslađeni sokom šećerne trske. U svakom slučaju pripazite pri dodavanju šećera i u slučaju potrebe za slatkim bolje se odlučiti na smeđi šećer ili med. Naravno, sve u umjerenim količinama.

8. Još pozitive
Vraćamo se istraživanjima koja dokazuju da je čaj prepun katehina. Što je to? Spojevi koji ljudskom organizmu pomažu pri smanjenju tjelesne masnoće i indeksa tjelesne mase (BMI).

9. Tein protiv kofeina
Zeleni, bijeli i crni čaj sadrže tein i kofein. Dokazano je da je šalica čaja zdravija od šalice čaja, a tein iz čaja donosi energiju i razbuđuje gotovo s istim efektom kao i kava.

10. Za bolje sutra!
Vjerujmo obavljenim istraživanjima, pa tako i onom da su stariji od 65 godina s dnevnom praksom ispijanja zelenog čaja zdraviji i vitalniji od onih koji se nisu pridržavali takvih običaja.

Ako ste se za toplih dana zasitili vode i raznih energetskih napitaka, napunite svoje bidone kockama leda i rashlađenim ledenim čajem. Napominjemo da industrijski napravljeni ledeni čajevi koje nalazimo na policama trgovina nisu ništa drugo nego prezaslađeni sokovi koje treba izbjegavati u širokom luku.  Domaće je domaće, a još bolje kad se i biljke za čaj suše kod kuće!