Teško je pronaći tenisice za trčanje koja će zadovoljiti baš sve kriterije savršenih tenisica. Sve kompanije koje ih proizvode imaju tenisice u nižem i višem cjenovnom razredu. Vrlo često biva da je viša cijena pretežno rezultat marketinških aktivnosti vezanih uz neki model.

 

Donosimo “check listu” deset najvažnijih pravila kojih bi se trebali držati svaki put kad kupujete tenisice.

  1. Veličina tenisica varira od proizvođača do proizvođača. Nemojte birati prema veličini koja je deklarirana, već prema tome kako pristaje vašem stopalu. Kod izbora se radije vodite dužinom u cm nego deklariranom veličinom (EU size).
  2. Odaberite tenisicu čiji oblik što više odgovara obliku vašeg stopala. Udobnost mora biti jedan od glavnih kriterija izbora.
  3. Mjerite veličinu stopala često. Veličina stopala raste starenjem.
  4. Mjerite oba stopala. Većina ljudi imaju jedno stopalo veće od drugog. Podesite izbor prema većem stopalu.
  5. Isprobavajte tenisice pri kraju dana, kada su stopala najveća
  6. Prilikom isprobavanja tenisica budite u stojećem stavu i provjerite imate li dovoljno prostora između najdužeg prsta vašeg stopala i ruba tenisice (oko 1 cm).
  7. Prednji, širi dio stopala mora udobno sjesti u tenisicu , bez osjećaja zategnutosti.
  8. Ne kupujte tenisice u kojima se osjećate pretijesno, očekujući da će se rastegnuti upotrebom.
  9. Peta treba udobno stajati u stražnjem dijelu tenisice s minimalnim osjećajem klizanja.
  10. Hodajte, a onda i potrčite u tenisicama da se uvjerite da vam pristaju.

Cijene tenisica u Hrvatskoj variraju u velikom rasponu i od mjesta gdje se kupuje. Tako u outlet centrima neki model tenisica može biti jeftiniji i za 50% u odnosu na taj isti model u specijaliziranom dućanu. S druga strane, jeftiniji i manje razvikani modeli određenih proizvođača često se prodaju po znatno višim cijenama u nespecijaliziranim sportskim dućanima (samo zbog “branda”).

Kao zaključak trebalo bi reći da bez obzira na sve, cijena nikad ne treba biti vodilja u odabiru tenisica koje vam odgovaraju. Skuplje jednostavno ne znači nužno bolje.