Sve su brojniji oni koji uviđaju prednosti bavljenja sportom, pa je tako biciklizam sve zastupljeniji među širom populacijom. Bilo da ste željni adrenalina, odlučili ste popraviti kondiciju ili jednostavno tražite prijevozno sredstvo na dva kotača, nekoliko stvari je poželjno znati prije nego se odlučite na kupnju bicikla.

 

Iako se na prvi pogled čini kako odabir bicikla nije nikakva posebna mudrost, mnogi se iz dućana, umjesto s novim biciklom, vrate prilično zbunjeni. Bicikala kao u priči, raznih veličina, vrsta, oblika, o cijenama da i ne govorimo.

 

Zašto, kako, koliko

Kako biste si pomogli u odabiru kvalitetnog bicikla, koji će potpuno odgovarati vašim zahtjevima i potrebama, veoma je važno da sami sebi, prije bilo kakve konačne odluke, odgovorite na nekoliko jednostavnih pitanja:

– Zašto kupujem bicikl? Jer želim poboljšati kondiciju? Hoću se okušati u natjecanjima? Bicikl mi je potreban da što brže i jeftinije stignem na posao?

Kako ću koristiti bicikl? Vozit ću uglavnom po asfaltu? Vozit ću uglavnom po makadamu? Vozit ću po svim vrstama terena? Planiram voziti na duge staze?

Koliko često i koliko daleko? Svaki dan? Više puta tjedno? Par puta mjesečno? Nekoliko kilometara? Više stotina kilometara?


Podjela bicikala prema namjeni

Cestovni bicikl je prikladan za vožnju po cesti. Njegova glavna značajka je mala težina i aerodinamičan oblik, kotači su velikog promjera s tankim gumama, a sve to kako bi se postigla što veća brzina. Uglavnom se koristi u natjecanjima, a sastavni dijelovi kvalitetnijih modela su izrađeni od karbona, kojega odlikuju maksimalna lakoća i izdržljivost. Takvi bicikli su u pravilu osjetljivi na grube podloge i velika opterećenja.

U ovu skupinu bicikala još pripadaju kronometarski, koji se koriste u utrkama u kojima je potrebno odvesti neku etapu u najbržem mogućem vremenu, te slični, triatlonski, koji imaju poseban dodatak na upravljaču koji omogućava vozaču da se osloni čitavom podlakticom u svrhu bolje aerodinamičnosti.

MTB (brdski) bicikl ima čvršću, robusniju konstrukciju i posebno je opremljen da odolijeva grubom terenu i čestim udarcima. Sastoji se od debljih, „ripnastih“ guma, kako bi što bolje prianjao uz podlogu i širokog upravljača, koji osigurava bolju stabilnost i koordinaciju pokreta. Tzv. hardtail ima prednju suspenziju za ugodniju vožnju prilikom svladavanja prepreka, dok fullsuspension („fully“) varijanta ima amortizer i na stražnjoj strani, što omogućava razmjerno velik hod zadnjeg kotača, te pomaže udobnosti pri svladavanju i onih najzahtjevnijih terena.

Cyclocross (ciklokros) bicikli su svojevrsni hibridi cestovnih i brdskih bicikala. Lagani su, s kotačima većega promjera i nešto debljim gumama. Osim što su korisni na cesti, takva konstrukcija im omogućava svladavanje nešto manje zahtjevnih prirodnih terena, poput makadama, livada ili poljskih putova. Koriste se u popularnim tzv. ciklokros utrkama, u kojima se izmjenjuju dijelovi vožnje i silaska s bicikla i nošenja na ramenu.

Trekking bicikl je druga vrsta hibrida kojim se možemo zaputiti cestom ili, po želji, skrenuti na kakav makadam u prirodu. Većih kotača ali tanjih guma odlično služe objema vrstama terena, a mogu biti opremljeni i blatobranima, svjetlima i ostalim dodacima. Idealni su za laganu vožnju i izlete.

City bike (gradski), kako mu samo ime govori, namijenjen laganoj gradskoj vožnji. Njegova konstrukcija osigurava maksimalnu udobnost pri vožnji, a ima i svu dodatnu opremu, poput blatobrana, svjetla, mogućnosti dodavanja bisaga ili dječje sjedalice, što ga čini idealnim prijevoznim sredstvom na relaciji kuća-posao ili obavljanje sitnih poslova po gradu.

Konačna odluka

Nakon što smo upoznali neke najčešće korištene vrste bicikala (iako postoji još podjela) i nakon što smo si odgovorili na najbitnija pitanja i odabrali bicikl koji će najbolje služiti našim potrebama, možemo se zaputiti u trgovinu.

Ipak, važno je obratiti pozornost na još nekoliko bitnih stvari. Okvir (rama) je najvažniji dio bicikla i ako nije kvalitetno napravljen, ništa ne može popraviti taj nedostatak. Podešavanjem lule možemo donekle prilagoditi veličinu bicikla. Cijev sjedala također možemo podešavati i utjecati na udobnost i pravilan položaj u vožnji. Jako je važno pronaći kvalitetno sjedalo koje odgovara našoj anatomiji, kako bi udobnost ostala na visokoj razini tijekom čitave vožnje.

 

Dobar savjet zlata vrijedi

Nemojte se ustručavati potražiti savjet. Od velike pomoći mogu biti biciklistički forumi. Tamo se okupljaju ljudi svakakvih iskustava i biciklističkog staža, stoga pitajte, razgovarajte, razmjenjujte iskustva, oni će vam rado pomoći. Kad dođete u trgovinu, zatražite savjet od prodavača i zamolite ga da isprobate svoj budući bicikl. Napravite probni krug oko trgovine da vidite je li vam „sjeo“. Tek tad možete biti sigurni da ste pravilno odabrali.

Pri tome osobito pazite da vam ne “uvale” prevelik ili premalen bicikl. Kao i cipele, i bicikli se kupuju po veličini, kod njih se govori o veličini rame (okvira). Zatražite od prodavača da vam pokaže tablicu veličina modela bicikla koji vas zanima i u tablicu prema svojoj visini pronađite odgovarajuću veličinu rame. Prevelik ili premalen bicikl može biti razlog da se ne osjećate ugodno u vožnji i prestanete voziti, a može uzrokovati i ozljede – zato, oprez.

I zadnja, ali ne i najmanje bitna stavka je cijena. Iako mnogima ne pada napamet početkom zime kupovati bicikl, upravo to je pravo vrijeme za shopping. Tad su sniženja i postoji velika šansa da ćete pronaći svoj savršen bicikl za jako povoljnu cijenu. Pokušajte ujediniti sve navedene stavke u iznos koji ste spremni izdvojiti i vaš bicikl će vas, uz pravilno i redovito održavanje, služiti dugo, dugo vremena.