Bez obzira koji dio godine bio, plivanje je uvijek dobar izbor. Plivanje je (vjerojatno) savršena sportska aktivnost koja održava kondiciju, razbija monotoniju i moguća je u svim vremenskim uvjetima. Naravno ako imate bazen kad je hladno, odnosno otvorenu vodu ljeti.

 

Kad je vani hladno

Ako ste tip koji voli toplije vrijeme i ne sviđa vam se pomisao o rekreaciji na otvorenom, zimsko doba godine ne ostavlja mnogo izbora osim ograničiti se na sprave za vježbanje, poput trake za trčanje ili trenažera. Ipak, ovo je idealno vrijeme za razbijanje monotonije i uvrštavanje plivanja u redovan tjedni trening.

Osim što je plivanje odličan cross trening, povoljno utječe na poboljšanje cirkulacije čitavog tijela, što je naročito važno u hladnim mjesecima. Tijelo postaje efikasnije u zadržavanju topline, potiče se aktivnija izmjena tvari; drugim riječima izbjegava se uspavanost, čime se sprječava pothlađivanje, a samim time i pad imuniteta i pojava bolesti.

 

Kad trebate promjenu

Iako se većina rekreativaca obično opredijeli za jednu sportsku aktivnost koja im najviše odgovara (poput trčanja ili bicikliranja), koliko god obožavali ono što smo izabrali, ponekad ipak može doći do zasićenja zbog određenih faktora, poput primjerice prekomjernih i teških treninga.

Poznato je da vodeni medij ima blagotvorno djelovanje na psihu i opuštanje, stoga plivanje može biti odličan izbor nakon završetka naporne natjecateljske sezone i punjenje baterija za nadolazeću. Mišići koji su pretrpjeli velika oštećenja ne trebaju prestati s radom, ali zahtijevaju nešto laganiji oblik aktivnosti, poput plivanja, koje će omogućiti stanicama postepeno i ravnomjerno punjenje kisikom radi lakšeg i bržeg oporavka.

 

Kiša, snijeg, led

Trkači, biciklisti ili jednostavno entuzijasti za aktivnostima na otvorenom bilo koje vrste, ponekad i uz najbolju volju moraju odustati od svojih sportskih aktivnosti, ako vremenske neprilike ne dopuštaju kvalitetno odrađivanje treninga. Srećom, na bazenu nema takvih problema. Voda je mirna, a temperatura postojana. Nema opasnosti od neželjenih poskliznuća, padova i ozljeda, nema mokrih tenisica, smrznutih šaka, a ne moramo brinuti niti o tome hoće li nam oprema izdržati i dovoljno nas zaštititi od vlage i hladnoće.

 

Za oporavak od ozljede

Plivanje je jedna od rijetkih tjelesnih aktivnosti koja ravnomjerno utječe na čitavo tijelo. Ako ste bili aktivniji tijekom godine, marljivo odrađivali teške treninge i dosljedno se pripremali za natjecanja, možda ste često gurali i preko vlastitih mogućnosti, a tijelo je u nekom trenutku odgovorilo ozljedom.

Završetak natjecateljske sezone je idealno vrijeme za saniranje štete i ponovno vraćanje tijela u ravnotežu. Iskoristite vrijeme za odlazak na plivanje i ubrzajte oporavak oštećenih tkiva i organa.

 

Za fleksibilnost i opuštanje

Iako ništa ne može zamijeniti kvalitetno istezanje, plivanjem se dobiva osjećaj fleksibilnosti i svježine. Već nakon jednog odlaska na bazen osjećamo se pokretljiviji i laganiji, a onaj neugodan osjećaj zategnutosti potpuno nestaje.

Prije ulaska u vodu poželjno se dobro zagrijati, imitirajući pokrete koje koristimo tijekom plivanja, primjerice kružnim razgibavanjem ramena i kukova. Na taj način pripremamo zglobove na aktivnost i smanjujemo mogućnost ozljede, a plivanje činimo efikasnijim. Nakon izlaska iz vode, dok su mišići još uvijek zagrijani, a zglobovi pod utjecajem kretanja, potrebno se dobro istegnuti, kako bi se očuvala pokretljivost i spriječili bolovi i zatezanje.

 

Za dobar dan

Ovaj dio je idealan za sve ranoranioce i one koji obožavaju jutarnje aktivnosti. Ranojutarnje plivanje može se odraditi i prije odlaska na posao, a odlično djeluje na razbuđivanje i razgibavanje. Povoljno utječe na raspoloženje i daje energiju, posebno u nadolazećem razdoblju kad je tijelo usporeno zbog nedovoljne količine prirodne svjetlosti i nedostatka sunca.

Neposredno nakon buđenja i u ranim jutarnjim satima, razina kortizola, hormona stresa, u organizmu je na najvišoj razini. Odlaskom na plivanje potaknut ćemo cirkulaciju i osvježiti misli, a organizmu pomoći da se lakše i uz manje stresa izbori s napornim dnevnim zadacima koji su pred nama.