Foto: Međunarodna biciklistička etapna utrka Istarsko proljeće

Nekada se zvala Jadranska magistrala i povezivala je sjeverni Jadran s Dalmacijom. Danas se zove Istarsko proljeće jer se cijelom rutom vozi u Istri. Radi se o međunarodnoj etapnoj biciklističkoj utrci (UCI 2.2) koja tijekom četiri dana utrka prolazi kroz cijelu Istru, ponajviše njenu unutrašnjost, ali ne zaobilazi ni obalu.

 

Tako će biciklisti, kroz ovu utrku u organizaciji BK-a Kamen Pazin, od 12. do 15. ožujka vidjeti Umag, Poreč, Pazin, Labin, Vrsar i Motovun.

Utrka se posljednjih godina sastoji od četiri dionice – prologa i tri etape. Dok se prolog sastoji od nekoliko kilometara, u kojima najviše do izražaja dolaze sprinteri sa ciljem osvajanja prve majice vodećeg, ostale dionice nude pregršt zanimljivosti.

Organizatori ne žele nikoga zakinuti, pa tako na ovoj utrci priliku imaju i brdaši i sprinteri i oni koji vole bjegove.

Prva etapa vodi do Starog grada Labina, preko posljednjih 300 metara “kockica” do samog cilja, do kojeg se dolazi nakon valovitih cesta središnje Istre. Druga etapa je “kraljevska etapa” koja gotovo uvijek promovira i pobjednika cijele utrke. Zavojiti uspon za Motovun, odakle se pruža pogled na cijelu dolinu Mirne, donosi razliku nakon koje uistinu pobjeđuje najbolji. Tko prvi prođe kroz kamena vrata koja vode u stari dio grada Motovuna, zasigurno je najspremniji vozač utrke.

Nakon što se u prvoj etapi vozi do istočnog dijela Istre, a u drugoj kroz srce regije, treća etapa rezervirana je za njenu zapadnu obalu. U njoj, u pravilu, pobjeđuju sprinteri. Na utrci Istarsko proljeće nastupaju većinom momčadi u kategorijama professional i continental, među kojima se skrivaju budući prvaci i pobjednici etapa na utrkama Tour de France, Giro d’Italia i Vuelta a España.

 

PR