Terry Fox bio je mladić koji je, oboljevši od raka, izgubio nogu. Kako bi sakupio novac za liječenje, 143 dana trčao je po 42 kilometra dnevno, u vlastitoj trci Maraton nade. Međutim, trku nije uspio završiti jer se bolest vratila i oduzela mu život u 22. godini. Tu priču znamo već svi, a kraj rujna rezerviramo upravo kako bi njemu u čast obilježili humanitarnu utrku koja se na Jarunu ove godine, održava već po 20. put.

 

Ova priča stara je 39 godina, koliko je prošlo od Terryjevog Maratona nade po Kanadi. S kanadskih gradova i svakogodišnje akcije njegove obitelji, koja je odlučila nastaviti trkačku tradiciju prikupljanja sredstava za borbu protiv raka, obilježavanje je preraslo u globalno i danas se održava u 67 zemalja svijeta. Hrvatska je jedna od tih zemalja, a trčanje, hodanje, vožnja bicikla ili rolanje aktivnosti su među kojima možeš birati 29. rujna i pomoći ovome cilju.

Tako ćeš, na svoj način, pridonijeti istraživanju ove zloćudne bolesti na stazi dugoj 6.3 kilometra. Program na Jarunu počinje u 14 sati i trajat će do 18, dok je start trke zakazan za 16 sati.

U 18 godina održavanja trka je okupila više od 100.000 sudionika, a prikupljeno je više od 6,5 milijuna kuna za istraživanje raka u Hrvatskoj te podizanje svijesti građana o ovoj bolesti. Prošle je godine cilj podržalo 5000 građana te je prikupljeno 127.000 kuna, a cjelokupan iznos doniran je Institutu Ruđer Bošković za daljnja znanstvena istraživanja raka.

Osim sudjelovanjem u trci, građani će u humanitarnoj akciji moći sudjelovati kupnjom Terry Fox Run majice. Tradicionalna prodaja majica održat će se dva tjedna prije humanitarne trke, na križanju Bogovićeve i Gajeve ulice, ispred hotela Dubrovnik. Majice s ovogodišnjim vizualom bit će moguće kupiti u periodu od 10 do 14 sati po cijeni od 50 kuna.

Također, svi zainteresirani, u akciji mogu sudjelovati uplatom donacije na humanitarni račun: Zajednica Sv.Juraj, Ilica 197, 10000 Zagreb, IBAN:  HR1323400091510959877

Zloćudni tumor kosti osteosarkoma, zbog kojeg je Terry izgubio nogu te naposljetku i život, danas je izlječiv u više od 80 posto slučajeva. Stoga je doprinos borbe koju je započeo sam Terry, kao i svih nastavnih akcija kroz Terry Fox Run diljem svijeta, više nego vidljiv.

SLUŽBENA STRANICA

FB STRANICA

FB EVENT

Piše: Martina Maloča