Foto: Boris Kačan

Četrdesetjedan četveročlani tim iz 17 zemalja s četiri kontinenta startat će u utorak 10. rujna s Paga na drugom izdanju pustolovne utrke Adventure Race Croatia. Sljedećih tri do pet dana proći će pješice, kajakom, brdskim biciklom i spuštajući se niz užad više od 500 kilometara sve do cilja u Pine Beach Resortu u Pakoštanima.

 

Spavat će malo i rijetko, jest će u hodu, spuštati se u mračne jame, penjati se na krševite vrhove, biciklirati travnatim bespućima i plivati u ledenim rijekama.

Veliki uspjeh i dobar glas prvog izdanja najveće hrvatske pustolovne utrke brzo se pronio svijetom. Tako je krovna organizacija pustolovnih utrka ARWS (Adventure Racing World Series), promovirala hrvatsku trku u rang kvalifikacijske utrke za Svjetsko prvenstvo. Format utrke produženn je za 24 sata i više od 100 kilometara. Tako će ovogodišnja utrka imati vremenski limit od 103 sata i kilometražu od oko 500 kilometara. Od toga će u 17 izazovnih dionica proći ukupno 300 kilometara na biciklu, oko 160 pješice ili trčaći, a čak 66 kilometara će preveslati u kajacima. Ne treba zaboraviti niti spuštanje niz užeta i zahtjevnu orijentaciju pri pronalaženju kontrolnih točaka.

Foto: Boris Kačan

Mjesta za utrku popunjena par dana nakon otvaranja prijava krajem prošle godine. Među prijavljenima su treća i peta ekipa sa svjetske ARWS ljestvice, francuski 400 i češki Blackhill. Dolaze i finski Multisport s Petrijem Forsmanom, kao i niz iznimno jakih francuskih ekipa. Tu su, očekivano, i dvije slovenske te obavezna ekipa domaćina – Space Goats.

Direktor utrke, Igor Dorotić, pobjednike u cilju očekuje nakon otprilike tri dana dok je vremenski limit utrke 103 sata. Za timove koji neće moći hvatati zahtjevne vremenske limite na organizator je predvidio nekoliko prečica na koje će biti preusmjereni kako bi i oni mogli maksimalno uživati u uzbudljivoj ljepoti hrvatske divljine.

Važnost i promocijski potencijal Adventure Race Croatia prepoznali su i Turistička zajednica Zadarske županije sa šest lokalnih TZ-ova: Zadar, Nin, Pag, Starigrad-Paklenica, Dugi otok i Pakoštane, potpisavši višegodišnji ugovor o domaćinstvu utrke. ARC je podržala i Hrvatska turistička zajednica kroz projekt Sportska Hrvatska značajnom novčanom potporom, namijenjenom produkciji i medijskoj promociji utrke.

Sve ostale informacije o drugom izdanju Adventure Race Croatia 2019 možete pronaći na službenoj stranici utrke www.adventureracecroatia.com, na kojoj će se moći pratiti i napredovanje timova uživo.

 

PR tekst
Foto: Boris Kačan / Denis Peroš