Za trening, izlet ili samo osladiti brk, svi ih volimo! Idealan su međuobrok, a i zdravija varijanta slastice. Donosimo ti recept za energetske pločice iz kućne radinosti, nakon kojih više nećeš htjeti kupovati gotove. A tek kad skužiš da ih možeš raditi u mali milijun varijanti, gdje će ti biti kraj?!
Ne, ne kunemo se u njihovu zdravost, posebice ne uz udio šećera i masnoće. Međutim, nalazimo neku ravnotežu uz činjenice da:
- Ovo je svakako bolja i manje zaslađena verzija od industrijski proizvedenih pločica
- Ove pločice sadrže manje složenih šećera i masnoća, od bilo kojeg drugog kolača ili keksa koji uz to sadrže i pšenično brašno
- Maslac je kvalitetniji izbor od margarina, a ti svakako imaš slobodu isprobati s ghee maslacom ili za vegane, kokosovim i sličnim
- Med i smeđi šećer bolji su za tebe od bijelog šećera, a ti možeš probati i s fruktozom ili stevijom
- Sve su to hranjivi sastojci, koji imaju visoku energetsku vrijednost, što ćeš sve potrošiti tijekom treninga.
Dapače, vrlo dobro će ti doći na jednom lijepom dugom planinarenju po snijegu.
Power mix energetske pločice
SASTOJCI
ZA NARANČIN DŽEMIĆ:
- 2 naranče
- 2 žlice meda
- 2 žlice (smeđeg) šećera
SMJESA:
- 70 g maslaca
- 100 g smeđeg šećera
- 2 žlice meda
- 150 g zobenih pahuljica (sitnijih)
- 100g orašastog voća – vrstama i omjerom prema ukusu, a u ovom slučaju:
- 40 g lješnjaka
- 40 g bijelih badema
- 20 g oraha
- 40 g grožđica ili brusnica, ili bilo kojeg drugog nasjeckanog suhog voća
- 15 g amaranta ili “ispucanih“ kokica
ČOKOLADNA GLAZURA
100 g tamne čokolade (ili bijele, prema želji)
A možeš probati i s bananom i kikirikijem…
Ove su energetske pločice vrlo zahvalne za isprobavanje varijacija na temu. Osim originalne verzije, može se kombinirati naranča i banana ili samo banane za džem, a provjerena je i varijanta džema od jagode. Jedino na što se treba računati, da će pločice od narančinog džema biti čvršće od, primjerice, onih od banane. Naime, narančin džem ispada želatinozniji i podložniji je kristalizaciji, dok je banana više kašaste teksture.
Nadalje, samo treba znati dobro kombinirati arome i okuse. Uz naranču će uvijek najbolje pasati crna čokolada, a čak se i u glazuru može naribati malo njene korice (neprskane). Također, uz naranču se vrlo lijepo slaže i cimet, ili pak menta. U smjesu od voća, umjesto grožđica, možete nasjeckati sušene marelice i kandirane narančine korice.
U džem od jagode može se sastrugati malo štapića vanilije. Isto tako, u njega ili glazuru može se nasjeckati menta ili matičnjak (melisa). U toj kombinaciji puno bolje paše glazura od bijele čokolade kojoj možeš dati extra kick, ukoliko unutra samelješ malo rozog papra.
Banani, po staroj, provjerenoj američkoj recepturi, od orašastih plodova najbolje odgovara kikiriki te glazura od tamne čokolade. Također, u tu se kombinaciju može ubaciti i kokos (po mogućnosti u listićima).
Za zdraviju varijantu i energiju, u mješavinu se može dodati sitno sjeckani, naribani ili kandirani đumbir – u tom slučaju razmišljaj o kombinaciji okusa jer su naribani i kandirani okusom snažniji, a sitno sjeckani ćeš staviti da odradi svoju funkcionalnu ulogu. Također, pokoja žličica chije i/ili mljevenog lana neće biti naodmet.
Ispucani amaranth iste je teksture kao kukuruzne kokice. U nedostatku prve, bez problema može se nadoknaditi razlomljenim kokicama. Proso, također, dolazi u ispucanoj verziji. Može se i bez toga. No, ukoliko taj dio izbacuješ pa nadoknađuješ dodatnim udjelom nekog drugog sastojaka, nemoj uračunavati gramažu, nego količinu naočigled. Naime, “kokičasti“ sastojci su mnogo lakši od ostalih, a obujmom veći. Zato, neka ti mjerna jedinica bude šaka ili žlica.
Za ljetnu verziju, bez problema možeš izostaviti glazuru. Neće ti biti baš praktično kad poneseš ove energetske pločice sa sobom na neku aktivnost ili izlet u prirodu, pa ti se čokolada rastopi i razlijepi posvuda.
POSTUPAK
- Nasitno naribaj koricu dobro opranih naranča, a njih filetiraj – dovoljno je samo obrezati opnu s vanjske strane kad odstranjuješ koru. Mesnati dio nareži na komadiće, te zajedno s koricom i iscijeđenim sokom iz ostataka, ubaci u manju posudu.
- U to dodaj med i šećer te kuhaj na jakoj vatri, uz stalno miješanje dok sva tekućina ne ispari i ostane vrlo gusti džem.
- Lješnjake, bademe i orahe nareži na krupnije komadiće.
- U drugoj, većoj posudi na laganoj vatri otopi maslac, med i šećer pa u to dodaj zobene pahuljice, orašasto i suho voće, amaranth i džem od naranče.
- Sve dobro izmiješaj da se povežu sastojci i dobit ćeš vrlo gustu smjesu. Manji pravokutni kalup za kolače obloži masnim papirom za pečenje. U njega rasporedi smjesu i dobro ju utapkaj i zbij prstima.
- Peci 10-ak minuta u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C, dok rubovi ne počnu dobivati laganu bojicu.
- Dok je još vruće, odmah zareži na željeni oblik zalogaja, te ostavi da se ohladi.
- Za to vrijeme, čokoladu otopi u mikrovalnoj pećnici (ili na pari ili na laganoj vatri).
- Ohlađenu smjesu razreži do kraja, izvadi kockice pa donju, glatku površinu premaži čokoladnom glazurom. Ostavi da se čokolada stvrdne na sobnoj temperaturi.
- Za put ili trening, svaki komad pojedinačno umotaj u kockicu papira za pečenje, a nadalje pakiraj u vrećicu za užinu, plastičnu posudu za užinu ili limenu kutiju za kekse.
Piše i fotka: Martina Maloča