Mnogi ozbiljni trkači smatraju trčanje po kišnom vremenu jednim od najvećih trkačkih užitaka. Jednom kad krenete i naviknete se na osjećaj šljapkanja po lokvama, brzo će se aktivirati onaj potisnuti “dječji” osjećaj slobode i zaigranosti.

 

Trčanje po kišnom vremenu, s druge se strane, razlikuje od trčanja po suhom i po opremi koju koristite i nekim drugim sitnicama na koje treba obratiti pozornost. Evo nekoliko savjeta.

 

Bit ćete mokri – prihvatite to

Nema te vodootporne odjeće ili obuće koja će vas u potpunosti zaštititi od vode, osobito ako kiša pada i ako su ceste mokre. Ako si možete priuštiti i ako često trčite po mokrim cestama, svakako nabavite patike s nekom vrstom membrane (GoreTex npr.) koja ne propušta vlagu u obuću, a omogućava disanje, ali ni takve patike neće vas u potpunosti zaštititi. Sličan je slučaj i s odjećom – vjetrovke i šuškavci često dobro štite od kiše, ali pod njima koža ne može disati i dolazi do znojenja pa ste mokri “iznutra”. Prema intenzitetu kiše treba procijeniti – nositi “plastiku” ili ne.

 

Kolika je temperatura

Obucite se u nekoliko slojeva, ali ne “za kišu” već “za temperaturu”. Ako je vani temperatura po kojoj bi bez kiše trčali u kratkim rukavima i hlačicama, ne treba se obući puno jače samo zato jer je kiša. Na svoju uobičajenu odjeću obucite npr. tanku vjetrovku i odradite trening.

Ako je moguće, zagrijte se u zatvorenom prostoru, u hodniku prije izlaska na trčanje. Ovo se osobito odnosi na trčanje po hladnijem vremenu i jačoj kiši. Na ovaj način možete početi normalno trčati čim izađete iz doma pa je mogućnost da se predomislite i ostanete unutra ipak manja.

 

Kapa glavu čuva

Da vam kiša ne pada u oči i da vam kosa ne bude isti tren mokra, najbolje je nositi šiltericu. Zaštitit će vam oči, osobito ako nosite naočale. Sama će se kapa namočiti, ali ipak će čuvati toplinu glave dok se ne vratite unutra.

Pazite na čarape, jer mokre tenisice i neadekvatne čarape mogu vam uzrokovati probleme sa žuljevima. Izaberite tanke, sportske čarape koje se neće pomicati u obući za vrijeme trčanja. Ako imate mogućnosti i potrebu, nabavite GoreTex ili slične “tehničke” čarape.

Većina nas ima neki oblik elektronike uz sebe na svakom treningu. Bez obzira radi li se o MP3 playeru, mobilnom telefonu ili nečem sličnom, zaštitite ga u plastičnoj vrećici. Ovo je dobro primijeniti i na treninzima kada se jako znojite.

 

Osigurajte da vas vide

Ako trčite noću ili u uvjetima slabije vidljivosti (magla, jaka kiša i slično) pobrinite se da budete vidljivi. Crna odjeća bez reflektivnih dijelova ugrožava vas ako trčite pored ceste. Nosite jarku odjeću, npr. žutu, reflektivne trake i po mraku obavezno svjetiljku.

Mokra odjeća na vama može vam uzrokovati ogrebotine i nadražaj kože pa dijelove tijela koji se taru prije trčanja namažite nekom kremom koja će ublažiti i onemogućiti iritaciju kože.

 

Pojačan oprez 

Mokra podloga po kojoj trčite često može skrivati rupu, kamen ili neku drugu prepreku na koju možete stati. Pazite na svoj korak a brže treninge radite samo na poznatoj ravnoj stazi.

Ako trčite utrku, a prognoza je kiša, pripremite stare tenisice u kojima ćete doći do prostora garderobe i u kojima ćete se zagrijati. Patike u kojima ćete trčati neka ostanu suhe što je moguće duže, a ako pada jako, prije same utrke presvucite i čarape. Mokru obuću možete ostaviti u garderobi, a u suhom krenuti na start. Isto tako, mnogi trkači koriste velike vreće ili jednokratne PVC kabanice dok čekaju start – njih lako skinete i bacite par minuta prije utrke ili kad krenete. Ovo će vas držati suhim do početka utrke.

 

Nadoknadite tekućinu

Iako se ne čini na prvi pogled, trčanje po hladnijem vremenu i kiši zahtijeva jednaku, ako ne i jaču hidrataciju od trčanja kada je suho. Više slojeva odječe i “plastika” na tijelu često će uzrokovati jače znojenje, pa je unošenje dovoljne količine tekućine osobito važno.

Kada se vratite s trčanja pobrinite se za svoju obuću – izvadite uloške iz patika i u njih ugurajte smotuljke kuhinjskih ubrusa. Nemojte ih jako nabijati, dovoljno je napuniti patike papirom koji će upiti većinu vlage, a obuća će se na sobnoj temperaturi brže osušiti. Nemojte patike sušiti visokom temperaturom, ako baš morate upotrijebite sušilo za kosu na niskoj temperaturi. Ako često trčite po kišnim uvjetima, bilo bi dobro imati nekoliko pari patika koje ćete “rotirati”, osobito ako trčite skoro svaki dan.

Kišno trčanje oslobađa i zabavno je – ne čekajte sunce!