Tvoja trkačka karijera zašla je u kolotečinu? Treba ti promjena? Nedostaje ti izazova i uvijek si u potrazi za nečim novim? Sve popularniji sport koji objedinjuje terensko trčanje te teretanu, funkcionalne treninge i cross fit, oduševit će i najzahtjevnije apetite. Pronađi antičkog ratnika ili Amazonku u sebi, izvuci svoju iskonsku snagu i testiraj ju na utrkama s preprekama!

 

Utrke s preprekama zvane i OCR (Obstacle Course Race) ekstremni su sport koji objedinjuje terensko trčanje po stazama s preprekama, a koje mogu biti prirodne ili umjetne. Voli im se davati znakovite nazive po ratnicima iz slavnih vremena kad su sirova snaga i plemenske borbe prsa o prsa nešto značile – Spartancima, Vikinzima, Legionarima… Također, terminologija će sadržavati i općenite izraze koje prevodimo kao ratnike i bitke, ili pak one koje upućuju na činjenicu da se u to ne upušta nitko normalan – poput riječi “manijak“ ili “ludost“.

 

Na prvi linijama i po rovovima

Na samom startu jedne od najpoznatijih među njima, Spartan Raceu, “napuniš gaće“ kad začuješ ratnički poklič “Aroo, Aroo, Aroo!!!” i ugledaš mišićavu hordu golu do pasa kako divljački juri prema tebi (dobro, ne baš prema tebi 😉 ). Već nakon par-sto metara dočeka ih prva prepreka, nešto lakše za “zagrijavanje“ – fire jump ili ti preskok preko buktinje.

Trči se dalje punom snagom koliko to blagi uspon i neravan teren dozvoljavaju dok se, recimo u slavonskoj verziji, ne mora preplaziti preko piramide načinjene od baliranog sijena. Odmah potom slijedi prašnjavi spust po kratkoj, ali strmoj nizbrdici – nekima je sretna taktika “na turu“, nakon čega se ubrzo nastavlja u istoj maniri tobogana do rova punog blatnjave vode (na užas i zgražanje svake majke).

Sada slijedi kupanac u “kakau“, gdje strašni ratnici nespretno pokušavaju pronaći strategiju svladavanja ovog plitkog kaljužavog bazena – pokušati plivati, vući se na rukama po dnu ili pokušati hodati kroz živo blato i spašavati tenisicu, nakon što se izula i ostala zarobljena negdje, pitaj-boga-gdje u ovoj “Nutelli“.

Kad izrone, Spartanci i Amazonke izmučeni otporom koje je pružalo blato (a možda i pothlađeni ako godišnje doba ne pruža idealne uvjete), nastavljaju trčati kao da ih svi vrazi gone pa se bacaju na majmunske ljestve ili multi-ring. Ako ih ne uspiju svladati, za kaznu moraju pred sucem napraviti 30 marinaca. Odmah potom, bacaju se na zemlju i pužu ispod bodljikave žice.

Već im je “duša u nosu“, a oni opet moraju sprintati do iduće prepreke, zida visokog nekoliko metara i preskočiti ga kako znaju i umiju. I tako se, naizmjence s trčanjem, prepreke samo nižu – penjanje užetom na pet metara visine, bacanje koplja u metu, nošenje kanti ili vreća pijeska uzbrdo i „Olympus“ – kosi zid dužine oko pet metara s tri opcije za hvatanje, lancem, rupama ili penjačkim gripovima, koji se mora svladati držeći se samo rukama, bez dodirivanja poda nogama.

Nakon posljednje prepreke kad ugledaju plamen u cilju, gdje su dočekani kao pravi ratnici s finišerskom medaljom, majicom i pivom te okrunjeni spartanskom ratničkom kacigom; natjecatelji puni onog oslobađajućeg osjećaja, shvaćaju da je bilo vrijedno sve ove muke i već planiraju svoju iduću utrku.

 

Za ratnika treba samo borbeno srce

Čitajući ovo, možda sve to zvuči zastrašujuće, ali priznaj – i vrlo zabavno i primamljujuće. Poprilično podsjeća na djetinjstvo i na sve one igre koje smo igrali kao klinci, kad bismo neumorno trčali od jutra do sutra, te nije bilo drveta na koje se nismo uzverali i rupe u koju se ne bismo uvukli. Ne možeš reći da te ne privlači testirati svoje granice i pomicati ih, a pri tom se i genijalno zabaviti.

Istina je, u OCR utrke upustili su se mnogi sportaši koji su već završili brojne maratone, ultramaratone i Ironmane pa trebaju nove izazove. U to su krenuli s već nekom fizičkom spremom te su im utrke s preprekama, s vremenom, prerasle iz još jedne, dodatne aktivnosti i povremenog “skoka“ u dobru zabavu, u opsesiju i stil života. Pa sad vrlo disciplinirano i programski treniraju ne bi li stajali rame uz rame s najboljima u svijetu.

Međutim, to ne znači da je ovaj sport rezerviran samo za elitu i “nadljude“. I u Hrvatskoj se mogu naći vrlo kvalitetne i zabavne utrke s preprekama, i svaka zdrava osoba može se okušati u njoj i bez treninga, te se prvenstveno ludo zabaviti s ekipom. Povaljati se kao prase u blatu i dobro se nasmijati pa otići kući s nezaboravnom pričom i dojmovima i s napunjenim baterijama.

Između ostalog, ovakav tip utrka za tebe je dobar jer će ti pomoći i kroz život u svim životnim borbama, nedaćama i izazovima koje on stavi pred tebe – jer nakon što prelazeći ovakve prepreke shvatiš da možeš uistinu sve što naumiš, stekneš samopouzdanje i svaki put kad ti život “zapapri“, ti to više ne vidiš kao prepreku, nego kao izazov.

 

Trči intervale uz vježbe snage                                                   

Za slučaj da se odlučiš trenirati za utrke s preprekama, moglo bi se reći da su ovdje osobe koje se bave trčanjem i/ili cross fitom u prednosti po pitanju baze, ali i jednima i drugima, opet, nedostaje nešto. Ove utrke i njihove prepreke koncipirane su tako da iziskuju sve prirodne oblike kretanja ljudskog tijela. Stoga je i trening za njih vrlo kompleksan i težak. Ovdje nije toliko važno koliko brzo trčiš po kilometru, niti koliko dižeš u mrtvom dizanju. Ovaj sport spoj je svega – i snage i izdržljivosti  i spretnosti.

Za OCR, izgled ratnika s nabildanim torzom koji izgradiš mrtvim dizanjem ne bi li zadovoljio svoju taštinu, nije dovoljan. Jedino što ćeš njime postići jest tromost i nezgrapno kretanje. Nedostatak aerobne baze primijećen je kao jedan od najvećih deficita na ovim utrkama, stoga – počni trčati. Ako si vrlo ozbiljan triput, ali najmanje jednom tjedno. Trči i uzbrdo, radi intervale na kružnoj stazi, te svakih pet ili deset minuta zastani i u trčanje ubaci, primjerice 30 marinaca ili 10 sklekova. Uvijek dodaj vježbe snage u kardiotrening!

Na utrci od prepreke do prepreke praktički trčiš sprinteve, dakle iz sve snage. Ovakvim, intervalnim tipom treninga razvijaš brzinsku izdržljivost i održavaš svoje tijelo u maksimalnom naporu konstantno. Prednosti takvog treninga na utrkama ćeš najviše osjetiti pri “šaltanju“ s trčanja na prepreke i obrnuto. Osim što dionicama postižeš ubrzanje, povećavaš i VO2 max (količina zraka koju tvoje tijelo može primiti i iskoristiti).

Vježbama poput marinaca i sklekova ubačenima u trčanje, stječeš izdržljivost muskulature, zahvaljujući čemu se brže oporavljaš nakon savladane prepreke i nastavljaš trčati. Također, ukoliko utrka koristi takvu vježbu kao kaznu za neuspješan prelazak prepreke, “na konju si“ jer ćeš možda to odraditi uspješnije i brže, nego samu prepreku te nećeš to doživljavati kao kaznu.

 

Za funkcionalnu snagu vježbaj i hvat

Da ne bi bilo zabune, izgraditi gornji dio tijela jednako je važno kao i steći trkačku kondiciju. Za uspješno završenu utrku s preprekama moraš moći podići težinu svoga tijela. U tu svrhu nije dovoljno samo raditi s utezima, nego raditi vježbe snage koje su istovremeno i vježbe izdržljivosti i otpornosti – prebacivanje traktorske gume, penjanje po užetu, sled pulls, bear crawls i iskoraci. To su vježbe koje izgrađuju takozvanu funkcionalnu snagu, korisnu snagu koja nije samo “za naslikavanje“, nego ju možeš primijeniti u praktičnim situacijama. One bi trebale sačinjavati barem trećinu tvojeg treninga. Također, dobar tip treninga kroz koje podižeš težinu svojega tijela je i TRX (trake o koje zakvačiš noge ili ruke te radiš vježbe u kojima je tvoje tijelo jedini uteg koji moraš podizati).

Upravo zato što mnoge prepreke moraš svladati prelazeći ih isključivo rukama, bilo da se penješ ili visiš, osim snage ruku i torza, moraš očvrsnuti i hvat. Dobar grip dozvoljava ti da primijeniš spomenutu snagu. Tako ni u ovom slučaju nije dovoljno dizati samo utege, čija šipka ima predvidljiv hvat, dok to nije slučaj i s preprekama na utrci. Stoga specifičnost prepreka simuliraj i kroz trening – penji se uz uže, prebaci ručnik preko šipke i podiži vlastito tijelo, držeći se za njegove krajeve; hodaj 30 metara ili minutu noseći dva najteža kettlebella koja možeš podignuti; dva 20-kilogramska utega drži što dulje možeš, ali samo prstima. I naravno, penjanje po stijeni (bilo umjetnoj ili prirodnoj) bit će od neizmjerne pomoći.

 

Po oluji, kiši, snijegu i kaljuži

Spartanci i Vikinzi nisu birali lijepo vrijeme za ratovanje, a bome ga ni organizatori ne biraju za utrku. Utrke se odvijaju u svim vremenskim uvjetima, u svako doba godine i u raznim predjelima svijeta. Ukoliko ti vremenski uvjeti to ne omogućavaju, organizator će se pobrinuti za maksimalno otežane uvjete dodajući na stazu blatne rovove i koje-kakve bare.

Stoga, ako se voliš zablatiti – ovakve utrke savršene su za tebe! Moraš se pripremiti na neko vrijeme i kilometre provedene u blatnoj i mokroj odjeći i obući. Najlakši način za to je, ni pri treninzima ne zaobilaziti blato, lokve, močvarna područja, kao ni jezera. Treniraj u svim uvjetima – po kiši, snijegu, bljuzgi i na ekstremno visokim i niskim temperaturama.

Pripremaj se cijele godine i radi zimsku bazu, barem po pitanju trčanja jer to je izdržljivost koja će te držati cijelu godinu. Na taj ćeš se način pripremiti na najgore uvjete na utrci.

Što se tiče opreme za ovakav tip utrka, dress code na eminentnijima poput Spartan Racea je brzosušeća kompresijska odjeća, dok si muškarci mogu priuštiti i topless varijantu. Na ostalim, manje razvikanim utrkama, primjerice na našoj lokalnoj sceni – obuci što stariju trkačku odjeću koju ti neće biti šteta dokrajčiti i tenisice za trail koje su već otpisane.

 

Spartan Race i ostala čuda  

Spartan race nastao je pod nazivom Utrka smrti, kao underground utrka za krug prijatelja, a danas je vodeći brend među najelitnijim svjetskim OCR utrkama. On organizira utrke s različitim brojem preprekama i različitih udaljenosti – Spartan Sprint koji uključuje pet do deset kilometara i stazu od otprilike 20 prepreka, Super Spartan od 11 do 19 kilometara s 25 i više prepreka, Spartan Beast iznosi 21 kilometar, a seže i do 31 uz 40-ak i više prepreka, dok Spartan Ultra Beast nosi maratonsku dužinu od 42 kilometra te 60 i više prepreka. Kategorije su, osim spolnih i dobnih, i natjecateljska te elitna.

Na jednom takvom događaju bude i više od 5000 trkača. Utrka započinje sa skupinama od 100 do 250 osoba, koje startaju u intervalima po 15 minuta. Svi dobivaju čipove te traku za glavu sa startnim brojem.

Također, lani je na Islandu održana Spartan utrka na 24 sata, a na kojoj su se prvi put natjecala i dva Hrvata Dejan Kovač i Zvonimir Dujmović. Radi se o natjecanju Ultra Beast Spartan World Championship, utrci dugačkoj 100 milja s preko 300 vojničkih prepreka.

U Hrvatskoj nema Spartan utrka, a nama najbliže su u Mađarskoj, Austriji i Italiji. Osim spomenutih, najbolji hrvatski “Spartanci“ na svjetskoj razini su Domagoj Puljić te Bojan Grbić, prošlogodišnji svjetski prvak na Sparta Trifecti u svojoj dobnoj skupini. Upravo se sprema za Ultru u Poljskoj od 50 kilometara sa 60-ak prepreka, gdje će se pokušati kvalificirati za Svjetsko prvenstvo u ultri od 24 sata.

Spartan utrke nisu prve utrke s preprekama. Prva je bila Tough Guy 1987. godine, a tu su još i Rugged Maniac, Warrior Dash, Met Con Blue, Tough Mudder i druge. Postoji i International Obstacle Race Federation koja okuplja OCR utrke te se je kandidirala za Olimpijske Igre 2020., ali je odbijena.

Spomenuti Tough Mudder (Adria) održat će se i u Hrvatskoj, na zagrebačkom Bundeku i Savskom nasipu 11. listopada, ali u svojem urbanom izdanju ne obećava baš mnogo divljine i blata.

Hrvatska utrka s preprekama Mountain Madness održana je prvi put 2015. godine na Ravnoj Gori kao prva planinska utrka s preprekama u Hrvata, uz 15 prepreka na pet kilometara staze, a ove godine i po drugi je put održana na Hvaru u dužini od sedam kilometara.

Slavonci i Baranjci pokazali su se kao strastveni uživatelji OCR-a s nekadašnjima Combat Raceom nedaleko Belog Manastira i Viking Warrior Raceom u Orahovici, a ove godine, također ondje Extreme Underground Raceom i GREENROOM Extreme Runom koji će se održati 24. kolovoza u Valpovu, u perivoju dvorca Prandau-Normann.

Piše: Martina Maloča