Tsugaru je duboki kanal između japanskih otoka, glavnog Honshua – “nosača“ Tokija, te najsjevernijega Hokkaida. Kanal spaja Japansko more i Tihi ocean. Jedan je od sedam, daljinskim plivačima najpoželjnijih kanala za svladavanje, a Dina Levačić iz Hrvatske noćas ga je preplivala u dužini gotovo 31 kilometar za 7:13:15 sati.

 

Ova 23-godišnja daljinska plivačica, članica Kluba daljinskoga plivanja Split svojim je podvigom postala 67. osoba koja je preplivala kanal Tsugaru.

Kako smo u Dininim najavama na društvenim mrežama mogli pročitati, ovaj kanal koji je, ujedno, i vrlo važan međunarodni plovni put, u svom je najužem dijelu širok 19.5 kilometara. Međutim, zbog izuzetno snažne struje, jedne od najsnažnijih na svijetu, plivači moraju preplivati od starta do cilja 30 kilometara po idealnoj putanji. Što znači da je Dina putanju pogodila “u sridu“.

Najveća briga po njenom dolasku u Japan bili su, jasno, vremenski uvjeti – kakav će vjetar puhati i hoće li more biti mirno.

– Očekuje se temperatura mora oko 26 C, ali i snažni vjetrovi. Nadam se da će se vrijeme barem na kratko smiriti i da ću zaplivati – izvještavala je Dina koja je trebala preplivati Tsugaru negdje u terminu između 19. i 21. kolovoza.

Očekivao se vjetar s istoka i srednje valovito more s valovima oko jedan metar, što je značilo prihvatljivu morsku struju, ali koja je s vremenom plivanja trebala postajati sve nepovoljnijom. Pokušala je Dina i razgovarati s morem, meditirati nad valovima…

– Sve ono što sam čitala o Tsugaru kanalu dobilo je novu dimenziju. Stojim i gledam ga. Nikada dosad nisam osjetila toliko strahopoštovanje prema moru, osjećam njegovu snagu i moć. S ove litice vidim Hokkaido, nedosanjani san mnogih plivača. Osjeća se vjetar koji i dalje divlja nakon noćnog nevremena. Dopire miris mora i okus soli. Vidim valove sa svih strana. Ali, gotovo svi plivači misle samo o jednom – morskim strujama. Naočigled mirno more može postati nemilosrdno. Ono je uvijek pobjednik, ali mu se možda baš zbog toga i vraćamo. Nadam se da će mi pružiti priliku i dopustiti da ga upoznam – mentalni je proces kroz koji prolazi daljinska plivačic,a prije nego će se suočiti s morskim valovima.

Dina je startala u ponoć po lokalnom japanskom vremenu, odnosno jučer oko 17 sati po hrvatskom.

– Nemam izbora, mogu sada ili neke druge godine jer vrijeme se pogoršava do daljnjeg – bio je njen zaključak te je hrabro zaplivala u smjeru Hokkaida.

Dinin stožer izvještavao je njene navijače na društvenim mrežama i ostalim medijima.

– Pet sati plivanja je iza Dine. Valovi su puno viši od očekivanog uz promjenu vjetra na sjeveroistok. Dina pliva sa svim srcem svojim, prkoseći valu i vjetru – saznajemo dva sata prije kraja, uz redovne video-snimke iz prve ruke.

Dina je ovim preplivavanjem osvojila svoj četvrti poznati svjetski kanal od Velikih sedam – Catalina, La Manche, Molokai i Tsugaru. Sad ju čekaju još Sjeverni kanal (Irska-Škotska), Gibraltarski tjesnac te novozelandski Cookov kanal.

Nakon ostvarenog cilja i fotkanja s hrvatskom zastavom, Dina se javlja stavljajući kvačicu kraj Tsugaru kanala:

Tsugaru Channel
7:13:15
4 down 3 to go
🙂
Za mog Diksija i sve životinje koje čekaju svoj dom!

VIŠE NA DININOM BLOGU

Piše: Martina Maloča
Izvor fotografija: Facebook stranica Dina Leva
čić