Odlučili smo uhvatiti neuhvatljivu trkačicu među glumicama i postaviti joj nekoliko pitanja o njenoj novootkrivenoj ljubavi prema trčanju – Eciju Ojdanić. Navikli smo ju gledati na našim malim ekranima i daskama koje život znače, ali u zadnje vrijeme sve ju češće možemo susresti i u tenisicama.

 

Ecijin tempo života uistinu je turbulentan, ali i tempo trčanja joj je, za ženu koja je otkrila tu aktivnost tek u 40-ima, na poprilično zavidnoj razini. U vrlo motivirajućem razgovoru, naša nam je sugovornica ispričala kako svoju novootkrivenu strast usklađuje s glumačkom karijerom i obitelji. Također, svojim je primjerom poslala inspirativnu poruku, zašto bi se svatko od nas trebao pokrenuti i kako će nam ova aktivnost promijeniti život nabolje.

 

Aktivno.hr: Kad i kako ste otkrili trčanje?

Ecija: Počela sam trčati sasvim slučajno – iako, kaže se da u životu ništa nije slučajno. Kako sam prestala pušiti, bojala sam se da se ne udebljam pa sam počela trčkarati. Tad mi to uistinu nije bila omiljena sportska disciplina. Bio je lipanj i počela sam s kilometrom-dva-tri, da bih do kraja ljeta trčala već šest “velikih“ kilometara. Međutim, ne bi se dogodila ta zaluđenost trčanjem, da mi moja prijateljica koja je tad upisala školu trčanja, nije poklonila startninu za Noćni cener. U tom trenutku, ja nisam imala više od osam istrčanih kilometara. Rekla sam joj da nije normalna i da ja to ne mogu, a ona me tješila da ću prehodati ako ništa drugo. Na kraju sam ja tu lijepu zagrebačku noćnu utrku istrčala ispod sat vremena.

Aktivno.hr: Jeste li tip osobe koja entuzijastično mora probati sve novo po pitanju fizičkih aktivnosti, i biste li se nazvali ovisnicom o adrenalinu odnosno trčanju?

Ecija: Apsolutno jesam adrenalinski tip i zato se i dogodila ova ljubav prema trčanju. Tako da sam se u to bacila svim srcem, dušom i energijom. Međutim, dotad se nisam tako aktivno bavila sportom. On je ušao u moj život tek s mojih 40 godina. Jako sam sretna zbog toga, jer mislim da je aktivno bavljenje sportom, itekako, garancija dobrog psiho-fizičkog zdravlja i produžuje mladost.

Aktivno.hr: Nakon koliko vremena ste odlučili krenuti na utrke te kad su pale prve odluke da ste spremni i za polumaraton i maraton? Koji su Vaši najbolji rezultati (PB)?

Ecija: U studenom sam istrčala svoju prvu spomenutu desetku, a krajem veljače iduće godine već i svoj prvi polumaraton. Sad malo rjeđe pohodim utrke jer previše radim, snimam, igram predstave. Međutim, pokušavam otrčati dva-tri polumaratona godišnje. Velika mi je želja istrčati maraton u New Yorku do moje 50. godine. Dakle, imam još tri godine vremena i čekam period malo manje intenzivnog posla, da se mogu tome posvetiti. Htjela bih još jednom osjetiti čar istrčanog maratona. Mislim da svaki rekreativni sportaš normalnih mogućnosti može kroz pola godine istrčati polumaraton, ali maraton je ipak jedna kategorija više.

Najbolji rezultat na 10 kilometara mi je 47 minuta, polumaratona 1:47, a maratona 3:59 sata. Mene i dalje jednako drži ljubav prema trčanju, ali zbog posla sam se iz ambicioznijih planova i brzina, spustila na jednu rekreativnu razinu. Ipak, zadovoljna sam jer sam malo slabijim intenzitetom treninga – dva-tri puta tjedno – uspjela istrčati posljednji Zagrebački polumaraton za 1:51 sat.

Foto: 3sporta.com

Aktivno.hr: Koliko puta tjedno trenirate odnosno trčite?

Ecija: Treniram oko pet puta tjedno, kombinirajući teretanu i trčanje. U zadnje sam vrijeme krenula i u teretanu jer sam primijetila da trčanje troši moje mišićno tkivo. Unatoč nešto slabijem tempu – dužine trčim 5:55 do 6:00, a prije je to bilo 5:20 min/km – i dalje sam relativno brza na utrkama. Znači, taj boravak u teretani 2-3 puta tjedno definitivno pomaže pri brzini.

 

Aktivno.hr: Uspijevate li to uspješno uskladiti sa svojim specifičnim poslom, a uz to još i obiteljske obveze? Nosite li ikad tenisice sa sobom na udaljenije lokacije, kad imate predstave, snimanja i druga službena putovanja?

Ecija: Tenisice i opremu za trčanje uvijek imam u autu. One uvijek idu sa mnom kamo god putovala, a zbog posla sam često na putu. Najveći mi je gušt kad idem u neki novi grad, trčeći napraviti neki mali sightseeing. To je neki moj ritual, a bez trčanja i tog osjećaja sreće ja ne mogu živjeti.

Mnogi me smatraju osobom koja mnogo uspješnije uspijeva iskoristiti dan nego prosječna osoba. Uspješan multitasking između obiteljskog, poslovnog i sportskog života moja je vrlina. Uvijek nađem vremena za vježbanje, a ono mi daje snage da izdržim svoj psiho-fizički naporan posao, a kako mi je obitelj sveta, tako se stignem posvetiti i njima.

Aktivno.hr: Koji su Vam najdraži vremenski uvjeti, doba dana i godine, te tereni za trčanje? Vidjeli smo da ne preskačete trening ni po kiši. Jeste li isključivo cestovnjakinja ili (bi)ste se okušali i u trailu? Porijeklom ste iz Drniša – jeste li ikad trčali Promina Trail?

Ecija: Jutarnji sam tip, jutro je moje doba dana za tjelovježbu. Volim svako godišnje doba, svako od njih nosi svoje. Jedino ne volim velike vrućine. Volim trčati po prirodi te je Maksimir moje sportsko igralište u Zagrebu, dok je u Splitu to Marjan.

Nisam dosad trčala ni jedan trail, mada se imam želju u tome okušati. Kako puno radim i snimam, žao mi je vikendom zbog utrka odlaziti od kuće, a svi trailovi su izvan Zagreba. Morala bih se za to i pripremiti. Trenutno u nogama imam formu za trčanje po cesti, ali doći će vrijeme i za trailove. Svake godine me zovu moji Drnišani na Promina Trail, ali naravno, ja uvijek imam neku obvezu, predstavu i slično. No, ima vremena za sve i jako bih voljela doći tamo.

 

Aktivno.hr: Kad netko priča o Vama ili bi Vas predstavio nekome, prvo što bi rekao je “Znaš, ona poznata glumica…“ Međutim, na Vašoj profilnoj fotografiji na Facebooku je Ecija trkačica. I nekako te fotke u posljednje vrijeme prevladavaju. S kojom svojom životnom ulogom se ponajviše identificirate? Kad biste se morali predstaviti jednom riječju koja bi vas odredila kao osobu, što bi to bilo? Što Vi živite u ovoj životnoj fazi, bez čega ne biste mogli?

Ecija: Meni se ljubav prema trčanju dogodila u zreloj životnoj fazi, kad sam ispunila svoje profesionalne domete. Ne znam mogu li reći da me trčanje trenutno više veseli jer to je sad neka nova stvar u mom životu. U svakom slučaju, na to sam malo više ponosna nego na neke profesionalne domete. Ja sam se realizirala i kao osoba i kao glumica i kao majka, a trčanje je moja nova strast. Ne mogu sastaviti listu što mi je trenutno važnije. Teško je to opisati jednom riječju. Ja sam sve u jednoj osobi – i glumica i majka i trkačica.

Aktivno.hr: Što Vama predstavlja trčanje? Zašto biste ga preporučili drugima i što biste rekli da njime dobivaju?

Ecija: Otkad je trčanje ušlo u moj život, kvaliteta mog života se popravila na svim razinama – privatnoj, emotivnoj, psiho-fizičkoj i poslovnoj. Zaista duboko vjerujem da je trčanje poboljšalo sve moje performanse, a ne samo sportske. Da ne govorim da je osoba stalno na tom jednom “izvoru“ ogromne količine hormona sreće koji se oslobađa trčanjem. Tako da sam postala ovisnica o endorfinu i zbog toga bih svakome preporučila trčanje. Ono me učinilo posvećenijom, fokusiranijom, sretnijom i zadovoljnijom osobom. Zahvaljujući toj aktivnosti, osjećam se zdravo, poletno i uspješno jer trčanje nije pobjeda na utrci, nego pobjeda samog sebe. Trčeći svaki put malo pobijediš samog sebe i tako se na neki način treniraš i nadograđuješ.

Piše: Martina Maloča
Foto: 3sporta, osobna arhiva