Mnogi se pri samoj pomisli na izlazak iz topline doma i sjedanje na bicikl u ove hladne zimske dane vrlo brzo obeshrabre, dok će oni malo “zagriženiji“ cestu ili šumu zamijeniti trenažerom ili zidovima teretane.

 

Ipak, da “zima nije lav“ ni za bicikliste, uvjerila se autorica teksta, nakon što se dobro opremila i pokrenula…

 

Kako se pokrenuti?

Do prije godinu dana i sama sam odbijala pomisao na vožnju po hladnoći jer nisam mogla zamisliti da nakon takve vožnje, u najmanju ruku, ne navučem kakvu prehladu. Ipak, na prijedlog prijatelja koji se već godinama vozi po gotovo svim vremenskim uvjetima, odlučila sam upoznati čari zimskog biciklizma.

 

Odjevena u tanak, ali moćan sloj vjetronepropusne biciklističke odjeće, specijalno izrađene da odolijevaju temperaturama oko nula stupnjeva (minuse još nisam isprobala), odvezla sam svoju prvu vožnju na MTB-u u brdo. Iskustvo je bilo fenomenalno i danas mogu reći da se mnogo puta, čak i više veselim zimskim nego ljetnim vožnjama (iako sam, zapravo, općenito zimogrozna).

Kako se pripremiti?

Prednosti bicikliranja u hladnim uvjetima su mnogobrojne. Nema onog neugodnog znojenja kao u ljetnim mjesecima, a hladnoća u zraku ostavlja nas nevjerojatno svježima. Ipak, potrebno je pridržavati se nekih smjernica kako bismo u potpunosti mogli uživati u vožnji na hladnoći i prepustiti se njenim dobrobitima. Prije svega, potrebno je imati adekvatnu odjeću. Poznata je izreka da nema lošeg vremena, nego samo loše opreme.

Zaboravi na beskonačne slojeve koji te otežavaju i ograničavaju kretanje i zaboravi pamuk. Pamuk nije dobar jer upija vlagu i znoj što dovodi do pothlađivanja.

 

Kvalitetna biciklistička odjeća napravljena od sintetičkih materijala, u potpunosti će te zaštititi od hladnoće jer je izrađena na način da zadržava tvoju tjelesnu toplinu kako se zagrijavaš, ali propušta vlagu i sprječava pregrijavanje, stoga ostaješ suh(a) i zaštićen(a).

Vjetre, stani!

Poželjno je da tvoja biciklistička odjeća ima posebnu membranu, kako bi te dodatno zaštitila od vjetra. Postoje i termo varijante, kao i vunene kombinacije odjeće za zaista niske temperature, no meni se dovoljnim pokazao i običan windstopper.

I dok hladan vjetar neumorno šiba u prsa, ti si ispunjen(a) samo ugodnim osjećajem topline – neprocjenjivo!

 

Upoznaj svoje tijelo

Iako sam inače zimogrozna, na biciklu se vrlo brzo zagrijem i održavam tjelesnu temperaturu visokom, stoga sam često i laganije odjevena od svojih kolega biciklista. No, to su sve detalji koje ti nitko ne može sugerirati, već moraš otkriti sam(a), kako smo svi različiti i tijelo nam različito reagira na hladnoću. Potpuno je normalno, pa čak i poželjno da na početku vožnje osjećaš da ti je pomalo hladno, jer ćeš se vrlo brzo zagrijati. Stoga se ne treba pretjerano toplo odjenuti, kako bi vožnja bila što ugodnija.

Kako se na biciklu nerijetko postižu i velike brzine, važno je dodatno zaštititi izloženije i osjetljivije dijelove tijela. Stoga su rukavice, kapa, buff preko usta (da ne udišeš hladan zrak) i navlake za cipele obavezan dodatak svakoj vožnji. Meni nema gore stvari od smrznutih prstića na rukama i nogama, a da ne spominjem da nedostatak osjeta prilikom vožnje može biti i opasan. I da, nemoj zaboraviti naočale!

Od odjeće za hladnije vrijeme, koju trenutno koristim, preporučila bih Gore Bike Wear. Kako ima jeftinijih, ali i prilično skupljih proizvođača, u ovome sam zasad pronašla najbolji omjer cijene i kvalitete.

 

Hladnoća kao saveznik

Često smo u hladnijim mjesecima izloženi negativnom utjecaju zatvorenih prostora, nekvalitetnom grijanom zraku, a samim time i povećanoj količini patogenih mikroorganizama, što naposljetku narušava naše zdravlje i dovodi do pojave bolesti. Vožnja na hladnoći budi i potiče tvoj imunološki sustav da ostane u formi i lakše se bori s bolestima.

Kako je u hladnijem periodu često prisutan nedostatak sunčeve svjetlosti, to se odražava na naše hormone, što direktno utječe na naše raspoloženje, stoga je veoma poželjno iskoristiti i one najslabije sunčeve zrake, kako bi se održala pozitivna energija i pobijedila “zimska“ depresija.

Neka istraživanja pokazuju kako se naš metabolizam drugačije ponaša prema masnim naslagama i navodno ih lakše eliminira prilikom vožnje u hladnijim uvjetima, što može biti dodatan poticaj ako mislite da imate koji gram viška.

 

Priprema za sezonu

Ukoliko si u kakvom treningu, planiraš sudjelovati na utrkama ili jednostavno održati svoju kondiciju na visokoj razini tijekom čitave godine, zimski period je idealno vrijeme koje će poslužiti kao bazna priprema za nadolazeću sezonu.

Uspiješ li se motivirati da voziš po hladnoći, tijelo će zapamtiti tvoj trud i, napokon, kad dođe toplije i ljepše vrijeme, bit će ti mnogo lakše svladati izazove koji su tek pred tobom, a tijelo će biti spremno.

Stoga, kacigu na glavu i uživaj na svoja dva kotača!

 

Piše: Dina Tuzlić
Foto: Bigstockphoto.com