Crkvica Sv. Martina

Aktivni turizam postao je trend 21. stoljeća, a to prepoznaje i svaka sredina koja drži do sebe i svojeg razvoja. Tako je i s otokom Bračom. Od već 20 godina popularnog festivala ekstremnih i outdoor sportova Vanka regule, preko MTB maratona Uvati vitar, oba u Sutivanu, do novosti u 2020-oj Brač SupeTrail utrke te novog aduta bračkog turizma – Via Brattije.

 

Radi se o novoj kružnoj planinarsko-turističkoj stazi Brača u duljini 135 kilometara, koja će povezivati 12 najatraktivnijih povijesnih lokacija i većinu otočkih pitoresknih mjesta. Via Brattia izazov je za rekreativce i planinare koji će na njoj skupljati pečate, ali i za prave pustolove u potrazi za novim doživljajem na ovom, najvećem srednjodalmatinskom otoku.

Pučišća

– Prvotna ideja bila je stvoriti okobračku stazu po uzoru na opatijsku šetnicu Lungomare, koja će pratiti obalu otoka. Međutim, zbog konfiguracije terena to je bilo neizvedivo. Stoga, kako već postoje neki planinarski putevi na otoku, pala je odluka na njihovo objedinjavanje u jedinstvenu planinarsko-pješačku stazu koja će povezivati 12 otočkih atrakcija – doznajemo iz TZ grada Supetra, pokretača projekta.

Radi se o projektu koji će objediniti rekreativni i kulturni aspekt te posjetitelju otkriti najveće otočke atrakcije, kao i ambijentalna mjesta te skrivene uvale. Kroz njega će se realizirati povezanost gotovo čitavog otoka – uz crkvice sv. Spiridona nedaleko Sutivana i sv. Martina iznad Bobovišća, atraktivnu Pustinju Blaca, dominikanski  samostan u Bolu i franjevački u Sumartinu, baziliku sv. Ivana, uvalu Lovrečina s ostacima bazilike sv. Lovre te Mirje iznad Postira.

Na najdužoj  bračkoj turističkoj stazi su i Zmajeva špilja iznad Murvice u kojoj su živjeli svećenici glagoljaši, Podsmrčevik – jedan od pet Selačkih zaseoka, Klesarska škola u Pučišćima i Muzej otoka Brača u Škripu. Da bi se na Via Brattiji vidjelo svih ovih 12 iznimnih lokaliteta, potrebno je proći kroz većinu bračkih mjesta – od onih najpoznatijih turističkih središta poput Supetra, Milne i Bola, do ambijentalnih mjesta poput Mirca ili Ložišća, ali i najljepših uvala – Smrke, Farske, Rasotice i Lovrečine.

Pustinja Blaca/Foto: CZK Brač

Bračani su se poveli istraživanjima koja pokazuju kako je hodanje jedna od najraširenijih aktivnosti, kao i činjenicu da je najzanimljivija i zabavna prakticira li se u prirodi, na brdskim terenima ili uz more. Stoga je nova bračka staza idealna za sve ljubitelje hodanja – bez obzira je li riječ o laganoj šetnji, brzom ili nordijskom hodanju. Ako ima još onih koji ga nisu otkrili kao takvog, ovim projektom Bračani će svoj otok učiniti jednom od omiljenih destinacija za ljubitelje aktivnog odmora.

– Ova “okobračka“ staza zajednički je projekt svih otočkih turističkih zajednica te općina Pučišća i Nerežišća. Također, potporu su dali i svi JLS-ovi otoka te TZ Splitsko-dalmatinske županije. Izrada zemljovida je pri samom kraju, a poslove markiranja preuzelo je bračko Planinarsko društvo Profunda. Po završetku markacije i tiskanja karte, Brač će konačno dobiti dugo sanjanu, prekrasnu planinarsko-turističku stazu. Pokret, učenje i sadržajnost, novi su turistički trendovi koji putnike obogaćuju neprocjenjivim iskustvom, a sunce i more, samo su bonus u ovoj priči – ističe idejni začetnik staze Ive Cvitanić, direktor TZ grada Supetra koji je početna i završna točka Via Brattije.

Foto: Sanja Grgić Čurić
Mirje
Dominikanski samostan u Bolu

 

PR