Dugi ljetni dani, visoke temperature, odlazak na more… Sve nas to nekako ubaci u fjaka raspoloženje, i nije čest slučaj da nam se baš i ne da trenirati kao inače. I to je ok – svatko može imati takve faze. No što kad se ljeto i godišnji odmori primaknu kraju, a lijenost ostane? Kako se vratiti u izvršavanje svih obaveza – od posla, privatnog života do treniranja?

 

Dani postaju sve kraći, djecu treba pripremiti za školu, rastu gradske gužve, poslovni zadaci… Sve suprotno od lagodnog ljetnog življenja. Sad treba pronaći načine kako se vratiti svemu – i još uspjeti ugurati treniranje u ionako pun raspored. Evo nekih načina kako uspješno savladati taj izazov, sve stizati i dobro se pripremiti za jesenske utrke.

 

Prvo osnove

Da bismo dobro funkcionirali u stresnom i nagužvanom periodu, i još uz to stigli trenirati, glavno je da nas tijelo ispravno služi. Zato ne treba vrijeme nadoknađivati nespavanjem – naspavani ljudi stižu obaviti više stvari, koncentriraniji su i bolje fokusirani, a znamo i kako san utječe na trčanje.

Isto tako, prehrana igra veliku ulogu pa ne smijemo pustiti da nas zov brze nezdrave hrane osvoji u danima kad ne stignemo pripremiti zdrav obrok. Dobra organizacija leži u pripremi veće količine hrane za nekoliko dana unaprijed. Spremiti, na primjer, neku integralnu tjesteninu ili rižu, jaja, voće i povrće u zdjelice i samo vaditi iz hladnjaka jednako je brzo kao naručivanje hrane.

Posveti više pažnje zravoj prehrani

Ako se radi baš o situaciji da glad uhvati negdje usput – u najbližoj pekari može se kupiti i neko zdravo pecivo sa sjemenkama, a ne samo pizza ili krafna. Zdrava prehrana bitna je u kaotičnim danima jer održava stabilne razine energije i ubrzava rad mozga, dok brza hrana i slatkiši čine upravo suprotno.

 

Neki mali trikovi

Uz osnove, pomoći pri organizaciji vremena mogu pomoći i neki trikovi. Na primjer, dokazano je da pisanje to-do liste pomaže pri ostvarenju ciljeva. Te liste stvaraju dodatni osjećaj odgovornosti, što znači da je vjerojatnije da će zadaci biti izvršeni.

Dakle, na kraju dana si za idući složite listu stvari koje želite obaviti idući dan – sve od vješanja veša i odlaska u kupovinu do treninga.

Idući trik vezan je za neophodni dodatak svakog džepa – mobitel. Mnoga istraživanja provedena su na temu vremena provedenog na mobitelu, i zajednički je zaključak da prosječna osoba na mobitelu provede više od četiri sata dnevno. Vrijeme provedeno uz ekran remeti kemiju u mozgu, a osobe koje smanje vrijeme uz mobitel postaju mirnije i efektivnije.

Puno vremena gotovo nesvjesno trošimo na skrolanje i pregledavanje društvenih mreža – a onda na kraju dana često kažemo „nije bilo vremena za trening“. Zato idući put kad bez veze posegnete za mobitelom, osvijestite to, odložite ga, kratko se istegnite i nastavite s poslom.

 

Dobar trkački trening u malo vremena

Ako je pauza od trčanja bila duga, najbolje je početi se vraćati u trening samo laganim trčanjima. Ako nije, i ako se radi ‘samo’ o nedostatku vremena, onda se s tim vremenom treba igrati i iskoristiti ga na najbolji mogući način, kako bismo se što bolje spremili za utrke koje smo prijavili (i platili!).

Na dane kada stvarno nemate vremena i stignete otrčati samo nešto kratko – neka barem bude učinkovito. Umjesto 30 minuta laganog trčanja, središnjih 10 minuta odradite na tempu utrke za koju se spremate, ili središnjih 20 minuta neka bude fartlek u kojem izmjenjujete 60 sekundi na brzom tempu sa 60 sekundi na laganom.

Još jedna dobra opcija je trčati lagano na neravnom ili brdovitom terenu. Ako već ne možemo imati trajanje, barem imamo intenzitet. Tu mogu pomoći i stepenice na stubištu ili neki nadvožnjak.

I to je to – jedino što onda preostaje jest čekati da se vremena malo smire i kad se smire, vratiti se treniranju punom parom!

Piše: Martina Đođo