Naselje Jaškovo u sklopu grada Ozlja, u rujnu je domaćin dvaju velikih događaja dva dana zaredom. Prvi dan rezerviran je za trošenje kalorija i dobra djela, a drugi dan za nadoknadu kalorija i ugađanje sebi. Stoga, prekriži 7. i 8. rujna u kalendaru te potrči na utrci Run of Heart i papaj na ŠtrudlaFestu u Jaškovom.

 

Zajedništvo u različitosti kroz trčanje

Sudjelovati sa srcem i osjetiti zajedništvo u različitosti – poruka je utrke Run of Heart kojoj će u subotu, 7. rujna ovo biti treće izdanje. I ove je godine događanje međunarodno, inkluzivno i humanitarno te na kojem je bitno sudjelovati. Cilj mu je uključiti sve – od onih najmanjih do najvećih, od onih kojima je nešto teže kretati se i uključivati u sportske aktivnosti, do onih kojima je trčanje ljubav i strast koju žele podijeliti.

Među nizom pripremljenih dionica ima izbora za svakoga. Tako, djeca, hodači, osobe u invalidskim kolicima i trkači kojima više odgovara nešto kraće, mogu birati između 200 metara, te dva i pet kilometara. Za one malo smjelije i pripravnije tu je dionica od 10,5 kilometara.

Sve sudionike očekuju finišerske medalje i ručak, a one najuspješnije šarolike nagrade. Za djecu su organizirane radionice od strane Gradske knjižnice ˝Ivan Goran Kovačić˝ te demonstracija Taekwondo kluba Ozalj.

Sve o događaju, njegovom cilju i dobrobitima, ali i nagradama, pročitaj na FB stranici . Izaberi svoju dionicu i prijavi se!

 

Kad Doris zamijesi štrudlu…

Također, selo Jaškovo udaljeno tek deset minuta od Karlovca, zasigurno je jedno od najslađih mjesta koje možete posjetiti ovoga tjedna u Hrvatskoj. Naime, dan nakon utrke, 8. rujna u selu štrudle, u netaknutoj prirodi nastavlja se štrudlomanija na 4. ŠtrudlaFestu. Radi se o manifestaciji kojoj je zadatak očuvati hrvatsku tradiciju, zadovoljiti ona najzahtjevnija nepca, ali i poboljšati ponudu na hrvatskom kontinentu koji je sve više atraktivan domaćim i stranim turistima.

Radionica tete Marice

Nakon uspješnog prošlogodišnjeg izdanja s oko 6500 posjetitelja, ove godine na tri će ih lokacije dočekati najsadržajnije izdanje. Bit će tu vožnje fijakerom, jahanja na konjima, višemetarskih slamnatih skulptura, gastro radionica, radionica prirodne kozmetike, bogata ponuda OPG-ova i ugostitelja s biranim specijalitetima.

Međutim, ono najvažnije je da će 50-ak izlagača iz cijele Hrvatske ponuditi više od 70 okusa štrudle – od onih klasičnih s jabukama ili sirom pa sve do onih s ružinim laticama, blitvom ili janjetinom te bezglutenskih.

Osim vatrometa okusa, ovaj će događaj biti i pravi vizualni i ugođajni spektakl, kako se odvija izvan gradskog asfalta, usred polja kukuruza i pokraj izvora pitke vode. Događaj započinje već u 10 sati, a traje sve do 19 uvečer.

Gošće iz Slovenije otkrit će kako se kod njih priprema štrudla, a od gostiju s Rimskih dana iz Vinkovaca doznat ćemo jesu li i stari Rimljani pripremali ovu slasticu. Oni će ovaj događaj upotpuniti bogatom ponudom rimskih gastro delicija i atraktivnim gladijatorskim borbama.

Posebno bogat bit će ovogodišnji dječji kutak – djeca će moći jahati na ponijima, vrtiti se na drvenom vrtuljku, sudjelovati na dječjim kreativnim i gastro radionicama te zabavnim igrama.

Program vodi poznati glumac Zoran Pribičević, dok će glavna gošća ovogodišnjeg ŠtrudlaFesta biti omiljeno televizijsko lice Doris Pinčić Rogoznica. Ona će zamijesiti svoju štrudlu u sklopu radionice “Moja najdraža štrudla”, a popularni akademik kulinarstva Branko Ognjenović, zajedno s Doris, odabrat će i proglasiti najbolju štrudlu Hrvatske. Tajnu štrudle napravljene u Jaškovu 2015. godine, a koja je ušla u Guinnessovu knjigu rekorda, na radionici će gostima otkriti teta Marica.

Osim na glavnoj pozornici, program će se odvijati i u kuriji Jaškovo te u restoranu Žganjer. Uvod u ova događanja bit će Tjedan štrudle u restoranima diljem Karlovačke županije. Ukupno 26 restorana uključilo se u ovu akciju za vrijeme koje će posjetitelji moći probati na desetke okusa štrudle po promotivnim cijenama od 2. do 8. rujna.

Detaljno o sadržajima koji te zanimaju na ŠtrudlaFestu pročitaj na službenoj stranici događaja, a sve obavijesti o ponudi i programu na FB stranici.

Piše: Martina Maloča
Foto: Run of Heart i PR ŠtrudlaFest