Proteklu subotu u 10 sati ujutro, šesteročlana hrvatska ženska reprezentacija startala je utrku u francuskom Albiju, koju je trčala naredna 24 sata. Marija Vrajić, Veronika Jurišić, Martina Bezek, Antonija Orlić, Adrijana Šimić i Maja Bonačić u isto vrijeme dan kasnije, završile su svoj nastup na Svjetskom prvenstvu u trčanju na 24 sata.

 

Hrvatska, s jednim od rijetkih isključivo ženskih predstavništava na ovom, 13. SP-u, osvojila je ekipno osmo mjesto sa zbrojem od 1115,702 kilometra. Na kružnoj stazi dugoj 1400 metara, najviše krugova od naših djevojaka napravila je Marija Vrajić-Trošić te svojim debitantskim nastupom u ovoj disciplini postavila hrvatski rekord. S istrčanih 233,46 kilometara osvojila je 11. mjesto u pojedinačnom ženskom poretku.

Ime ove Osječanke po rođenju, već je dobro poznato kao ime vrhunske hrvatske olimpijke, maratonke i ultramaratonke. Iza nje je zavidan broj osvojenih zlata na eminentnim svjetskim ultramaratonima na 100 kilometara, kao i druge medalje na ostalim dugim stazama. Također, medalje na svjetskim i europskim prvenstvima nisu joj strane. Pod najveće uspjehe ubraja Winschoten 2015, koji je ujedno bio i europsko i svjetsko prvenstvo na 100 kilometara. Ondje osvaja srebro na europskoj, a broncu na svjetskoj razini pojedinačno, te broncu ekipno u europskoj konkurenciji. Još jedno od najvećih postignuća svakako je SP u Dohi 2015., gdje osvaja srebro pojedinačno na 50 kilometara te svojim rezultatom doprinosi ekipnom zlatu na istom ultramaratonu.

Za njom po broju kilometara u Albiju slijedi Veronika Jurišić koja s 209,387 kilometara zauzima 35. poziciju među svjetskom ultramaratonskom elitom. Ova izdržljiva veteranka dužina, koja se “odmara trčeći“, poznata je po tome što već ujutro za doručak, na putu prema poslu “pojede“ 15-ak kilometara. A to čak ni ne smatra pravim treningom. Slijedi još jedan pravi taj dan, pa oko 100 za vikend i tako godišnje skupi i 14.000 kilometara! Za nju je izbornik Dragan Janković, nakon prevaljenih prvih osam sati utrke rekao “Veronika, kao da bi mogla ovako do Božića“.

Iduća na popisu po broju “izguranih“ kilometara je Martina Bezek. Bila je nadomak zaokruživanja kilometraže sa 195,337 kilometara, čime zauzima 55. mjesto. Iza ove Međimurke već su dva nastupa na SP-u na 24 sata – prvi put u Francuskoj sa 172 istrčana kilometra, a 2011. u Austriji sa 191,5 km zauzima drugu poziciju (što je pokazatelj koliko su se standardi u osam godina pomaknuli). Lani je na 12-satnoj utrci u Austriji završila 114 kilometara, a nastupila je i na SP-u na 100 km, u Svetom Martinu na Muri poznatom pod nazivom CRO100. Njen dužinski rekord je 345 kilometara od Zagreba do Vukovara.

Antoniji Orlić ovo, također, nije bio prvi nastup na nekom 24-satnom prvenstvu. Ove godine Tonka nije uspjela dostići državni rekord koji je postavila prije dvije godine na SP-u u Belfastu s 232 istrčana kilometra, ali ni svoj prethodni osobni rekord od godine ranije, iz Francuske od 209,483 km. Tako da ove godine zauzima 63. poziciju sa 188,207 kilometara u nogama. Ova, zapravo strastvena orijentacistica protekle godine postavlja nacionalni rekord na utrci od 12 sati, na Maratonu Maratona u Srbiji, istrčavši 134,7 kilometara. S ovogodišnjeg prvenstva se javila putem društvene mreže riječima: “Naša luda Marija Vrajić uništava moj državni rekord u svom prvom pokušaju na 24h. Prošlu noć i dan nije postojalo mjesto na svijetu gdje bi bila radije nego tu. Jedva čekam nastavak.“

Adrijani Šimić nedostajala su samo dva kilometra za njen lanjski debitantski rezultat EP-a, u rumunjskom Temišvaru kad je istračala 184,68 km. Ove godine zauzima 76. mjesto sa 182,587 kilometara u nogama. Ova 51-godišnjakinja trči tek manje od 10 godina. Svojih prvih 100 kilometara istrčala je kao druga od jedine dvije žene, na PH-u na 100 km Međimurja 2016. godine. Već iduće godine na PH-u te iste utrke CRO100, postaje državnom prvakinjom s 10:31 sati.

Maja Bonačić bila je druga ovogodišnja debitantica na ultramaratonu od 24 sata. Ona se na svojih 106,725 kilometara, suočavala s tipičnim debitantskim boljkama na stazi, poput povraćanja, te zauzela 131. mjesto poretka. Ova psihologinja i triatlonka poznata je po svojoj društvenoj angažiranosti te raznim projektima koje je vezala uz trčanje i biciklizam. Tako je ove godine postala jedinom osobom na svijetu koja u istom mjesecu ostvarila izazove, i Run i Bike Everesting te prva Hrvatica koja je napravila Everest run. Konkretno, Maja je 27 puta zaredom izvozila Zelenu magistralu Medvednice, a potom se 14 puta zaredom popela na Sljeme. Prikupljeni novac kroz ove podvige, ova je sportašica donirala raznim dječjim udrugama.

U ženskoj utrci pao je i nedostižni svjetski rekord, gdje je nevjerojatna Camille Herron istrčala 270 kilometara u 24 sata, u tempu 5:20 min/km! Osim toga, ostvareno je i sedam nacionalnih rekorda u ženskoj konkurenciji (Argentina, Hrvatska, Danska, Njemačka, Indija, Urugvaj i SAD), te šest nacionalnih rekorda u muškoj (Češka, Francuska, Mađarska, Litvanija, Poljska i Ukrajina).

Posebno zahvalu treba uputiti ljudima koji su s našim djevojkama proživljavali sve krize i neprospavanu noć – Pavao VlahekZoran Kos, Žana Rajić i izbornik Dragan Janković, koji je ovu utrku nazvao najjačom u povijesti ultre.

Piše: Martina Maloča