Sezona liga i kupova je završena i napokon se može malo odahnuti od pritiska brzine i suludog pedaliranja. I napokon je došao dan za omiljenu tradicionalnu vožnju ljepotama Medvednice – Transciklusiranje! Ruta njenom transverzalom nikoga nije ostavila ravnodušnim, a svatko ju završava kada i gdje mu se prohtije (čitaj, kada više ne može 😉 ).

 

Biciklijadu organizira “cvjetasti“ biciklistički klub, koji u svojim romantičnim dresovima nigdje ne prolazi nezamijećen, imenom BK Ciklus. Oni te već niz godina vode na zanimljivo biciklističko transverziranje po hrptu Medvednice sa startom u Podsusedu, a s krajnjim ciljem na Lipi.

Tako će i ove godine službeni start biti ondje, na Aleji Seljačke bune u nedjelju, 3. studenog u devet sati. Iako se obično prethodno “spontano“ okupljanje odvija na Črnomercu, te se manje-više zajednički ide i na start. Od Podsuseda ruta vodi planinarskom stazom 1M, preko Risnjaka, Grafičara, Hunjke, Gorščice, pa do Lipe. Službena dužina rute iznosi 29 kilometara, a vožnja može trajati pet do osam sati, ovisno o tvojoj spremi i mjestu do kojega misliš voziti.

 

Iz tog razloga, jedno od pravila je da budeš kondicijski sposoban prijeći zadanu stazu, kao i prilagoditi se brzini uspona i spuštanja prema konfiguraciji terena. Zbog mogućnosti odustajanja na jednom od navedenih planinarskih domova, gdje će ti zamirisati ručak, obvezno moraš imati GPS staze, a zbog kratkog dana preporuča se imati i svjetla za bicikl. Da te ne zaplašimo u startu, ne moraš biti baš u top formi jer “Ciklusovci“ bicikliste vode raspoređeno u više skupina prema njihovim mogućnostima, kako bi se izbjeglo svako lutanje Medvednicom.

Svake godine ova popularna jesenska biciklijada privuče na start do stotinjak zaljubljenika u pedaliranje, svih profila – od rekreativaca do profesionalaca, od “montića“ do cestovnjaka (opaska, nemoj slučajno doći na cestovnjaku!).

Ciklusovci te pozivaju da im se pridružiš, uz samo jednu molbu – Budi ljubazan/na prema vozačima i planinarima koje susrećeš! I da, kaciga i tekućina su must have!

FB DOGAĐAJ

 

Piše: Martina Maloča
Foto: BK Ciklus