Sestre Bostjančić - prve Hrvatice na vrhu svijeta

Ovih dana Doodle je slavio 41. godišnjicu podviga prve Poljakinje i Europljanke na Mont Everestu – Wande Rutkiewicz. Ona je “vrh svijeta“ osvojila 1978. godine, a prva žena ondje uopće bila je Japanka Junko Tabei, tri godine ranije. Prva Hrvatica na Mt. Everestu dogodila se mnogo godina kasnije – 2009. Međutim, taj je pohod bio u množini – bila je to 11-člana ženska ekspedicija kao i prve sestre u zajedničkom prvom uspješnom podvigu – Darija i Iris Bostjančić.

 

Krov svijeta iznosi 8.848 metara, a od 11 članica ženske ekspedicije koja je krenula u ožujku 2009. godine predvođene Darkom Berljakom, najviši himalajski, ali i svjetski vrh osvojile su njih četiri – Darija i Iris Bostjančić, Milena Šijan i Ena Vrbek. Time je Hrvatska i prva zemlja, iz koje je Everest osvojilo više žena nego muškaraca. Prije njih, to je jedino učinio Stipe Božić i to dvaput (1979. i 1989.), a koji je ujedno i posjetio djevojke u njihovom baznom logoru, pruživši im podršku.

Hrvatska ženska ekspedicija na Mount Everest

Nakon dva i pol mjeseca ekspedicije, te procjene Šerpi, Berljaka i liječnice iz ekspedicije Lane Đonlagić (koja je tih dana imala pune ruke posla), za uspon su odabrane upravo njih četiri. Tako, 19. svibnja 2009. godine sestre Bostjančić upisuju se u povijest kao prve Hrvatice koje su osvojile najviši vrh svijeta, a odmah dva dana potom i Milena i Ena.

Osim njih, ekspediciju su činile Jana Mijailović, Josipa Levar, Lana Đonlagić, Sanja Đurin, Sunčica Hrašćanec, Tea Đurek i Vedrana Simičević. Neke od djevojaka bile su razočarane što i one nisu dobile priliku, no takozvani vremenski prozor u kojem se može do vrha, bio je prekratak.

Dok je hrvatska ženska ekspedicija bila na Himalaji, iz drugih je ekspedicija u to vrijeme ondje poginulo šestero ljudi. Čak su se i naše Ena, Vedrana, Jana i Josipa našle u lavini, no srećom, sve su učinile kako treba te su se sve članice, nakon uspješnog pohoda, žive i zdrave vratile kući.

 

Zapravo druga hrvatska ženska ekspedicija

Ova ekspedicija na Mount Everest nije ujedno i prva hrvatska ženska ekspedicija ikad. Dvije godine ranije, 2007. ekspedicija od čak 19 Hrvatica predvođenih, također, Darkom Berljakom te članicom Anom Marijom Bojko pohodilo je ususret svom prvom osamtisućnjaku – Cho Oyu (8201 m). Taj, još jedan himalajski, šesti vrh svijeta “za probu” su osvojile sestre Bostjančić i Vedrana Simičević, na samo 35 kilometara udaljenosti od Everesta. Već tada postale su prve Hrvatice na vrhu iznad 8000 metara te prve sestre na tom vrhu. Također, dva dana kasnije vrh osvajaju i Marija Mačešić i Jana Mijailović. Osim što je to bila prva ženska ekspedicija iz Hrvatske, radi se i o četvrtoj u potpunosti ženskoj penjačkoj ekspediciji ikad.

Wanda Rutkiewicz penje se na Góry Sokole / foto: Seweryn Bidziński, izvor: commons.wikimedia.org

 

Wanda i Junko

Wanda je, pak, najpoznatija postala 1986. godine, kao prva žena koja je osvojila i drugi najveći vrh, himalajski K2 (8611 m/bez zaliha kisika), ali i opasniji od Everesta. Za cilj si je postavila osvojiti vrhove svih 14 osamtisućnjaka. Međutim, stigla je do desetog –  Kangchenjunge (8586 m), za koji se nikad nije saznalo je li ga osvojila. Te, 1992. godine 49-godišnja Wanda, nije se dala oslabljena izvući iz zaklona, ustrajna da osvoji i taj himalajski vrh. Meksikanac Carlos Carsolio koji je osvojio svih 14 “divova“ bez zaliha kisika, nije ju uspio nagovoriti da se spusti. Njeno tijelo nikad nije pronađeno.

Junko Tabei, pri usponu na Everest završila je zatrpana lavinom u logoru, na visini od 6300 metara. Šest minuta bila je bez svijesti, zatrpana ispod snijega, dok je Šerpe nisu otkopali. Ipak, to ju nije spriječilo da dvanaest dana kasnije osvoji najvišu točku na kugli zemaljskoj.

Osim u osvajanju Everesta, Junko je bila i prva žena koja je osvojila najviše vrhove svih sedam kontinenata. Umrla je u dobi od 77 godina, izgubivši bitku s rakom 2016. godine.

Junko Tabei na Vrhu komunizma (Ismoil Somoni ), 1985. /izvor: commons.wikimedia.org

Piše: Martina Maloča
Foto: privatna arhiva, Wikipedia