Tri Pustolovke i On kreću u (još jednu) avanturu života. Ovaj put zajedničku. Radi se o prvom hrvatskom (većinski) ženskom timu na pustolovnoj utrci Adventure Race Croatia. Vedran Ujčić, Tadeja Krušec, Renata Batur i Rozana Veselica okušat će se u četverodnevnoj etapnoj utrci dugoj 500 kilometara.

 

Utrka je raspoređena u više disciplina – trčanje, bicikliranje, orijentacija, absajl i veslanje. To ovoj ekipi ne bi trebao biti problem jer svatko je od njih u nečemu od navedenoga “na domaćem terenu“. Radi se o iskusnim sportašicama i sportašu s višegodišnjim stažom u trekkingu, trčanju, planinarenju, skijanju, kayakingu i biciklizmu.

 

Jedan od tri hrvatska tima

Na ovoj utrci od 18. do 24. svibnja Gorskim kotarom i Istrom, nastupit će četveročlani mješoviti timovi iz cijelog svijeta, što je medijski izvrsno popraćeno, te prepoznato kao odlična promocija hrvatskih prirodnih ljepota. Od 40 prijavljenih timova, tri dolaze iz Hrvatske.

Adventure Race Croatia dio je svjetskog kupa Adventure Racing World Series, a najbolji tim kvalificira se na ovogodišnje svjetsko prvenstvo u Paragvaju, te osvaja upad i na ARC iduće godine. Također, iduće će godine svjetsko prvenstvo biti u Hrvatskoj.

Start i cilj ovogodišnjeg ARC-a još se ne zna. Naime, ta se informacija dosta dugo drži u tajnosti kako se na ruti nitko ne bi mogao pripremati jer je utrka orijentacijska.

Foto: Uvati vitar

 

Tko su pustolovke, a tko je On?

– Mi smo u prirodi kao ribe u vodi. Ne bojimo se velike kilometraže, visine, niti vremenske prognoze – kaže ovaj ARC tim za sebe.

Ipak, kažu i kako nemaju neka basnoslovna očekivanja od svojih rezultata. Najveća želja im je završiti utrku te doći do cilja uopće, jer očekuju da će biti vrlo teško.

– Nemamo drugih ambicija nego da budemo dobro do kraja utrke, da ju odradimo i pri tome se dobro zabavimo – skromne su Pustolovke (i On ;)).

Svi među njima imaju iskustva na trekingu i u trailovima. Svi znaju voziti bicikl, a neki su i malo bolji u tome. Te većina njih ima iskustva na pustolovnim utrkama.

Ovaj put nastupajući kao manjina, Vedran Ujčić će se istaknuti kroz svoje specijalnosti – biciklizam, kayak i treking. Također, on je pripadnik HGSS-a, ali nadamo se da specijalnosti iz tog područja neće biti potrebne tijekom utrke.

Renatu Batur naći ćete i na dužim trail utrkama, no njene sposobnosti na MTB-u ono su čime se posebno ističe. Počesto i na postoljima. Rozana Veselica, također je MTB-erica, a i u svemu ostalome prava avanturistica i ovisnica o adrenalinu. Isprobala je sve – od skoka s padobranom do bungee jumpinga. Obje već imaju iskustva na Adventure Raceu, dok preostala dva člana imaju ponešto iskustva s drugih pustolovki i utrka sličnog tipa.

Vedran, Renata i Rozana već su skupili pozamašno iskustvo na kraćim pustolovkama po Istri, dok je iza Tadeje nastup na Zagreb Urban Challengeu.

 

Za Tadeju najzahtjevnija, ali ne i jedina utrka ove sezone

Tadeju Krušec krasi epitet “kraljica trekinga“. Radi se o jednoj od prvih trekingašica na našim prostorima. Višestruka je pobjednica Velebit Ultra Traila te godišnje istrči više kilometara, nego što većina odvozi autom. Oko trkačkih dionica na ARC-u ona se zasigurno ne treba mnogo brinuti, međutim…

– Jedno sam tri mjeseca trenirala veslanje, al’ moj Ivek veli da sam loša. No, ne brinem se oko toga. Također, nisam baš puno u životu vozila bicikl, ali sad kad sam počela trenirati, iznenađena sam svojim mogućnostima na montiću. Dobili smo sponzorstvo od Gianta i bajkove za vikend na korištenje – ma to ide samo od sebe! Navodno nema puno tehnički zahtjevnog terena na ovakvom tipu utrke. Većinom bi trebali biti makadami i ceste pa vjerujem da neće biti problema – procjenjuje Tadeja.

Upitali smo ju i kako napreduju zajedničke, a kako individualne pripreme za utrku. Shvaća(ju) li ju ozbiljno, kao the utrku sezone za koju se treba posebno pripremati, ili je to još jedna u nizu te se onamo idu samo okušati i zabaviti.

– Ne smatram to samo još jednom utrkom u nizu. Bit će mi to najteža utrka ove godine – ipak je to prava olimpijada za pustolovce; ali idem i na UTMB u kolovozu na 145 kilometara. To će biti tehnički zahtjevna staza, imenom TDS. Ipak, imam totalni respekt i prema ARC-u i dotad se pripremam namjenski i isključivo baš za to. A ta će mi utrka biti odskočna daska za konačnu pripremu za TDS. Upravo sam na putu na Transgrancanariju, a nakon toga ću nastupiti na Istri 100 milja, ali na 67 kilometara. Potom je u planu tjedan na turno skijanju na Islandu, a onda u svibnju ARC i tad će biti lakše odraditi jesen nakon svega toga – “skromni“ su planovi neumorne Tadeje.

 

“Položili smo test kao tim na terenu“

Što se zajedničkih treninga tima tiče, njegovi su članovi dislocirani odnosno podijeljeni na pola. Renata i Tadeja su Zagrepčanke pa ondje i zajedno odrađuju treninge, a Rozana i Vedran isto odrađuju u Puli. Vedran se, također, priprema i nastupa na Istri 100 milja, ali na najdužoj “majlerici“, te ga u lipnju, kao kruna sezone, čeka odlazak na Lavaredo Ultra Trail u Dolomitima.

– Kao test, svi smo zajedno išli na Istra Trek, a dan nakon toga imali smo zajedničku vožnju na montićima po Ćićariji. Cijelu smo utrku zajedno odradili i to u najdužoj, ultra kategoriji. Željeli smo testirati kako funkcioniramo kao tim na terenu i pokazalo se da nam to odlično ide. Bitno je bilo utvrditi da svi možemo poštovati “najslabiju kariku“ te da nitko ne gubi motivaciju kad malo zapne te kad treba mnogo sati provesti na nogama – zaključuje Tadeja.

 

Piše: Martina Maloča
Foto: privatna arhiva, Adventure Race Croatia