Tko još nije čuo za Samoborski fašnik – samo najvažniji tulum pod maskama u gradu i tom dijelu Hrvatske!? Traje cijelih 12 dana! Uz pregršt koncerata i zabavnih programa, nepregledno more najluđih maski i bogatstvo sadržaja za najmlađe, upravo za njih organiziran je i orijentacijski Srakotrk. A ukoliko poželiš pobjeći od sve te ludnice, odmah tu, iznad tvoje glave, proteže se priroda i mir Samoborskog gorja.

 

Samobor je pitoreskni turistički i izletnički gradić s 19.000 stanovnika. Od prijestolnice je udaljen samo 25, a od granice sa Slovenijom pet kilometara. Smješten je na rubu savske doline i Samoborskog gorja, a osim po svojim slavnim kremšnitama, poznat je i po Samoborskom fašniku.

 

Zgorel bu, zgorel!

Ove godine, Princ Fašnik, Sraka i Fiškal ključeve Grada preuzet će na samo Valentinovo, 14. veljače na glavnom gradskom trgu. Proglasit će Slobodnu Fašničku Republiku i tako službeno otvoriti 194. Samoborski fašnik. Nakon 12 dana “norenja“, paradiranja maski i izbora najboljih među njima, na Pokladni utorak, 25. veljače održat će se tradicionalno suđenje Princu Fašniku. Njegova lutka gorjet će za sve nevolje koje nam je donio u godini iza nas, te biti ispraćen uz veliki vatromet.

 

Denite masku i dojdite na Srakotrk!

Kako mi na Aktivno.hr potičemo što više rekreacije i kretanja na otvorenom, iz programa izdvajamo Srakotrk – popularnu fašničku orijentacijsku utrku za djecu u organizaciji Orijentacijskog kluba Japetić Samobor.

Na ovoj utrci – jasno, pod maskama – djeca će dobiti zadatak da uz pomoć karte i roditelja, što brže pronađu kontrolne točke po Samoboru. Ovogodišnji Srakotrk održat će se u subotu, 22. veljače s početkom u 11 sati, sa startom u Parku domovinske zahvalnosti.

Utrka će se održati po svim vremenskim uvjetima, kakvi god oni bili. A kako se odvija u prirodi, djecu treba opremiti prikladnom obućom i odjećom. Za najmlađe uzraste, preporuka je da stazu obilaze u pratnji roditelja.

Prijave su otvorene do srijede, 19. veljače do 20 sati, odnosno dok se ne popuni svih 300 mjesta. zainteresiranih za Srakotrk. Startna lista bit će objavljena na stranicama Samoborskog fašnika i OK-a Japetić, 20. veljače, u četvrtak navečer.

Svi natjecatelji u cilju dobivaju sudioničke medalje, a proglašenje najboljih po dobnim kategorijama održat će se na glavnoj fašničkoj pozornici.

Zato, kako poručuje ekipa iz orijentacijskog kluba “Denite masku i dojdite na Srakotrk!“

 

Znamenitosti grada i njegovog gorja

Nad gradom, na padini brda Tepec uzdižu se ostaci starog grada Samobora iz 13. stoljeća. Osim Samoborskog muzeja koji je prva kontrolna točka obilaznice, vrijedi obići Trg kralja Tomislava sa zdencem na sredini te gradskom vijećnicom, Trg Matice hrvatske s galerijom “Prica“, šetalište Vugrinščak, , park šumu Anindol s kapelom sv. Ane, te na brdu Tepec (368 m) vidikovac, takozvanu piramidu na stazi prema Okić-gradu.

Samoborsko gorje proteže se jugozapadno od grada Samobora. Čine ga tri glavna grebena s vrhovima Plešivica, Oštrc i Japetić. Samoborsko gorje istočni je dio Žumberačke gore, a od Žumberka ga razdvaja duboka dolina potoka Bregane.

Samoborsko gorje posjećuju planinari, izletnici i turisti u svim godišnjim dobima. Diljem gorja posjetitelji mogu čak i prenoćiti, jer se njime raspršilo čak sedam planinarskih domova koji su dobro posjećeni čak i zimi, po snijegu. Stoga, na svoje pohode ne moraš nositi ni previše hrane, kako gastronomske ponude ne nedostaje. Do domova i vrhova vode planinarske staze označene markacijama, u ukupnoj duljini oko 200 kilometara. Također, na križanjima putova postavljene se putokazne ploče.

 

SPO – (ne) moraš skupit’ sve KT-ove!

Samoborska planinarska obilaznica, otvorena 1958. godine, namijenjena je svim dobnim skupinama, a jednodnevni izleti pogodni su za većinu planinara. Njen je cilj upoznavanje planinara i izletnika s ljepotama i manje posjećenim dijelovima Samoborskog gorja. Moguća polazišta su Samobor, Rude, Smerovišće, Mali Lipovec od Šoićeve kuće, Slani Dol, Grdanjci, Sveti Martin pod Okićem, Podgrađe, Jastrebarsko, Noršić Selo, te druga.

Za kontrolne točke (KT) Samoborske obilaznice odabrani su vrhovi, špilje i slap koji na jedinstven način prikazuju ljepote i raznovrsnost Samoborskog gorja i istočnog Žumberka. Ukupno ih ima 17, od kojih obilaznik mora posjetiti najmanje 12 kako bi primio spomen-značku kao nagradu za prijeđeni put. Svi markirani planinarski putovi koji vode do pojedine kontrolne točke istog su značaja, a obilaznik sam određuje kojim će putom prići pojedinoj kontrolnoj točki i koliko će KT-ova obići u jednom obilasku.

Na kontrolnim točkama postavljeni su metalni žigovi koje, uz datum, treba utisnuti u svoj dnevnik kao dokaz obilaska KT-a. No, dovoljna će biti i fotografija tebe na određenom vrhu ili ispred bilo koje karakteristične odrednice te “kontrolke“. Procjenjuje se da je za planinara prosječnih mogućnosti, potrebno 14 sati hoda za obilazak potrebnih 12 kontrolnih točaka.

Za one koji dolaze iz udaljenijih mjesta i žele obići Samoborsko gorje kroz vikend, pogodan je dvodnevni obilazak s noćenjem u nekom od planinarskih domova.

 

Kontrolne točke Samoborske obilaznice

 • Samoborski muzej (168 m) KT 1
 • Okić (499 m) KT 2
 • Plešivica (779 m) KT 3
 • Gajev kamen (630 m) KT 4
 • Oštrc (752 m) KT 5
 • dom „Ivica Sudnik“ Veliki dol (530 m) na Velikom dolu KT 6
 • Veliki Črnec (607 m) KT 7
 • Cerinski vir (335 m) KT 8
 • Šoićeva kuća u Malom Lipovcu (385 m) KT 9
 • Lipovec-grad (577 m) KT 10
 • Stražnik (708 m) KT 11
 • Japetić (879 m) KT 12
 • Veliki Lovnik (737 m) KT 13
 • Noršićka Plešivica (728 m) KT 14
 • Vilinske jame (300 m) KT 15
 • Grgosova špilja u Otruševcu (241 m) KT 16
 • Gradina Tuščak (585 m) KT 17

 

Preporučena ruta

 1. DAN: Samobor (KT1) – Okić (KT2) – Plešivica (KT3) – Lovački dom na Poljanicama – Gajev kamen (KT4) – Lovački dom na Poljanicama – Oštrc (KT5) – pl. dom „Ivica Sudnik“ na Velikom dolu (KT6). Noćenje u domu na Oštrcu ili Velikom Dolu. Obilazi se 6 KT.
 2. DAN: Oštrc – Veliki Dol – Smerovišće – Cerinski vir (KT8) – Veliki Lovnik (KT13) – Japetić (KT12) – Pl. dom Žitnica – Velika Vrata – Stražnik (KT11) – Lipovec-grad (KT10) – Šoićeva kuća (KT9). U Samobor se može vratiti autobusom. Obilazi se 6 KT.

 

HPD “Japetić“ priprema svake godine dva pohoda. Japetićev pohod održava se svakog svibnja po različitim trasama, te Sudnikov pohod krajem studenog po ustaljenoj trasi koja vodi od Samoborskog muzeja preko Palačnika do Velikog Dola.

 

Piše: Martina Maloča
Foto: bigstockphoto.com