Zaljubi se (ponovo) u prirodi, te sa svojom boljom polovicom – u prirodu! Zašto biste svoje Valentinovo ograničili na večeru i kino? A ako ti je vikend za zaljubljene u Veneciji preveliki klišej, i više ljubite prirodne znamenitosti nego kulturne, zašto ne biste bili zaljubljeni u planini?

 

Uvijek se možeš zaputiti na vama obližnje brdo, goru, planinu u privatnom aranžmanu pa napraviti jedan hrabri romantični piknik na zubatom suncu. Može to biti i u planinarskom skloništu ili domu, gdje će vas dočekati gotov topli obrok. A potom, ima li išta romantičnije nego povaljati se zajedno u vreći! 😉

 

Na Sleme, na Sleme, na Sleemee!

Ipak, postoje i atraktivnije destinacije, pa čak i valentinovski aranžmani u gorju. Tako da, osim što ćete krenuti gore s gojzericama na nogama, u ruksaku svakako ponesite večernju toaletu, salonke i špicpapak. Najpitomija i najdostupnija destinacija, tu je pod nosom, ponad naše metropole. Putem sljeme.hr nude se čak dva aranžmana – Valentinovo u Tomislavovom domu te u Snježnoj kraljici.

Možete birati hoćete li se počastiti samo za Dan zaljubljenih ili ćete i prenoćiti, ili pak, ostati cijeli vikend. Medvednica pruža pregršt planinarskih staza koje tek čekaju da ih otkrijete u zajedničkoj romantičnoj avanturi, a ako se vrijeme smiluje, možda i snježnoj. Da teret bude lakše podnijeti, popnite se Leusekovom stazom, a Medvednicu bolje upoznajte Poučnom stazom Miroslavec i Šumskom stazom Bliznec. Ne propustite atrakcije gore ponad Zagreba – Medvedgrad, Kamene svate, Kraljičin zdenac, Horvatove stube… provjerite može li se vaša ljubav strpati u Patuljkovu spilju. Ukoliko ste pravi adrenalinski freakovi, Činovnička livada i niz skijaških staza prostrijet će se pred vašim skijama i boardovima ili, barem, sanjkama. Romantici neće biti kraja kad ti sjedneš na sanjke, a on(a) te vuče! 😉

Nakon svih ovih kilometara i cjelodnevnih uzbuđenja, ugrijte se i opustite u bazenu i finskoj sauni, te masažama. Osim romantičnih doručaka i večera uz živu glazbu, aranžmani u “Tomislavcu“, pod nazivima “Volim te u planini“ i “Volim te do zvijezda“, nude upravo to. Isto sadrže i aranžmani u Snježnoj kraljici koja te časti i s buteljom vina, a možeš birati i romantiku u sobi pred kaminom.

Ako se potrudite, možda pronađete negdje i malo snijega

 

Moslavačka romantika

Također, Moslavačka gora i okolica postaju sve popularnija destinacija za planinare i bicikliste, gdje se sve češće unazad godinu dana u ponudi mogu naći vođene outdoor ture. Stoga, ti i tvoja ljubav istražite zajedno bregove i vinske ceste, još uvijek nedovoljno istražene regije, a na samo pola sata vožnje od Zagreba.

U ovom slučaju, prvo možete provesti cijeli romantični i opuštajući vikend Valentinova u dvoje u ivanićgradskom Hotelu Sport. Ondje uživaj sa svojom boljom polovicom u gastronomskoj ponudi, ali i romantici wellness & spa oaze – brojnim saunama, unutarnjem bazenu, vanjskom jacuzziju i masaži.

A onda vikend zaključi nedjeljnim planinarskim izletom “Planinarenje za laike“ Moslavačkom gorom. Ovaj jednodnevni izlet Autoturista iz Samobora, namijenjen je svima koji imaju želju prošetati Moslavačkom gorom, ali se osjećaju nesigurno zbog nepoznavanja terena. Uz vodičku Mons Claudius Guide na ovaj ćete način upoznati šumsku prirodu Moslavačke gore i naučiti osnove planinarenja. U ovoj šetnji zajednički ćete osvojiti najviši vrh Moslavačke Gore – Humka (489 m), posjetiti jednu od najstarijih srednjovjekovnih utvrda Garić grad kojim je vladala poznata “Crna kraljica“, grofica Barbara Celjska. A prošetat ćete i do poznatog Spomenika revolucije, kipara Dušana Džamonje.

 

Ozbiljna planina za ozbiljnu ljubav

Ako volite još više divljine i izazove s još više visine, možete se i sami zaputiti, recimo, na Velebit, na Zavižan (1594 m). Premužićeva staza sama je po sebi znamenitost, koja na svakom od svojih 57 kilometara ostavlja bez daha. Od toga 16 kilometara pripada pod Nacionalni park Sjeverni Velebit, s ishodištem na samom Zavižanu. U okolici planinarskog doma možete razgledati meteorološku postaju te Velebitski botanički vrt čija je površina 50 hektara. Odmah pred vama ispružit će se Veliki Zavižan (1676 m) koji ne možete ne osvojiti. Nadalje, staza vodi preko prijevoja Veliki Alan (1412 m) do Oštarijskih vrata (927 m).

Dužinom Premužićeve staze na raspolaganju su vam skretanja na brojne vrhove s predivnim pogledima – Gromovača (1676 m), Vratarski kuk, Crikvena (1641 m), Goli vrh, Zečjak (1622 m), Visibaba, Šatorina (1624 m), Budakovo brdo, Bačić kuk (1304 m) i Kiza (1214 m). Nakon samo sedam kilometara hoda od PD-a Zavižan, dolazite do Rossijeva skloništa, u čijem zaleđu stoji strogi rezervat prirode Hajdučki i Rožanski kukovi s najpoznatijim velebitskim speleološkim lokacijama – Lukinom jamom dubokom 1421 metar (16. najdublja na svijetu) te Slovačkom jamom (1320 m dubine). Uz ovakve neprocjenjive ljepote koje Velebit pruža, ne treba ti gotov aranžman da kušneš svoju ljubav na vrhu brda jer to nitko ne može platit’!

 

Piše: Martina Maloča
Foto: Bigstockphoto.com