Pet dana, pet različitih lokacija, pet muškaraca i četiri žene te tisuću ljepota Dalmacije obilježja su nove avanturističke utrke na hrvatskoj, ali i međunarodnoj trkačkoj sceni – Dalmatia Stage Run. Samo najhrabriji odvažili su se trčati pet uzastopnih dana po dalmatinskim terenima koji oduzimaju dah – ljepotom, ali i zahtjevnošću.

 

Zadnjom etapom u Veloj Luci na otoku Korčuli, završeno je prvo izdanje utrke Dalmatia Stage Run.  Utrka od ukupno pet etapa održavala se dan za danom, na pet različitih lokacija.  Prosječna dužina svake etape je 20-ak kilometara, tako da su natjecatelji do kraja utrke pretrčali ukupno 104 kilometra sa 4500 metara visinske razlike po stazama diljem Dalmacije.

Trkači su imali priliku prvi dan trčati na Braču. Startom iz Supetra, staza je vijugala preko Škripa i Dola da bi završila na Vidovoj Gori. Drugi dan krenuli su sa sjevernih padina Mosora sa startom u Dugopolju, preko Kraljeve peći i mosorskog grebena, a sa ciljem u Kučinama odakle su mogli uživati u pogledu na Split. Treći dan obilazila su se Imotska jezera.

Uz dva napoznatija Modro i Crveno, staza je obilazila Prološko blato, Lokvičićka jezera, Zeleno jezero i kanjon Badnjevice sve do cilja na Vilinskom počivalištu u oknu Modrog jezera.  Četvrti dan upoznali su otok Čiovo, gdje su startali sa Gospe od Prizidnice, impresivne crkve sagrađene na južnim liticama, a završili na trogirskoj rivi. Zadnji dan trčali su u Veloj Luci, gdje je zadnja etapa bila dio Vela Luka Outdoors festivala, sa startom iz impresivne Vele Spile.

Trkači koji su došli s raznih strana svijeta, izjavljuju kako su ostali iznenađeni tolikom raznolikošću i ljepotom staza, kao što im je bilo i vrlo zanimljivo što su usput imali priliku upoznati i bogatu povijesnu baštinu, te razne priče i legende koje se vezuju uz lokalitete kojima su trčali.

Predstavnici organizatora Anamaria Marović i Marko Herman istaknuli su kako im je cilj bila promocija Dalmacije kao destinacije za trail trčanje te outdoor općenito.

– Željeli smo kroz video i foto produkciju te medijsku distribuciju prezentirati prirodne ljepote Dalmacije, njezinu kulturnu i povijesnu baštinu i gastronomiju. Tako su prizori s ovog događaja već distribuirani u 192 države svijeta. To znači da će ove slike obići praktički cijeli svijet – ustvrdili su.

O međunarodnom karakteru utrke govore i imena koja su se našla na postoljima Dalmatia Stage Runa.

Muškarci:

  1. Stephan Tassani Prell (Njemačka) – 11:24 sati
  2. Ian Morgan (Novi Zeland) – 12:14
  3. Konrad Huber (Njemačka) – 13:47

Žene:

  1. Sigrid Lindlacher (Njemačka) – 13:56 sati
  2. Barbara Tassani Prell (Njemačka) – 15:36
  3. Francisca Gonzalez Ibar (Čile) – 15:52

 

REZULTATI

 

Promo
Foto: Dalmatia Stage Run