Foto: Bigstock

Neki od nas jedva su dočekali da prođu nesnosne ljetne vrućine i malo zahladi, kako bi napokon bilo moguće baviti se ičime malo aktivnijim; dok su drugi tugaljivo šmrcnuli za minulim ljetnim danima. U svakom slučaju, nadolazeća jesen nikako nije razlog za zatvoriti se u kuću te nudi niz mogućnosti za boravak i aktivnosti na otvorenom.

 

Možda i ne bismo odmah s rujnom počeli razmišljati o tome kako nam je stigla jesen, da su temperature ostale kao još taj prvi rujanski vikend – pakleno vruće i sparne. Međutim, s početkom prvog radnog tjedna u devetom mjesecu, kao da je netko povukao crtu i doslovce smo morali iz ormara izvući topliju odjeću. Ako tome još pripišemo početak školske godine, postaje i više nego jasno da se mijena ozbiljno sprema. Međutim, i ta mijena specifična je po nekim zabavnim i atraktivnim obilježjima, a koja se mogu iskoristiti za boravak i kvalitetno vrijeme na otvorenom.

1. Izgubi se u labirintu kukuruza – kontinentalna Hrvatska, posebice Slavonija nudi zanimljive, sebi svojstvene sadržaje. Tako su u tom kraju, kao dio ponude seoskog i lokalnog turizma, popularni postali kukuruzni labirinti – luda zabava za tebe i tvoje klince, ili pak, bolju polovicu. Ili ju lutajući ondje i tražeći izlaz, možda tek pronađeš. Ovakve poligone koji sezonski mijenjaju svoj oblik odnosno staze, možeš pronaći uz Dravu, a praktički u središtu Osijeka, ili na OPG-u obitelji Pilaš u Viškovcima (između Požege i Pleternice). Labirinti su otvoreni do sredine jeseni u Osijeku, odnosno do 31. Listopada u Viškovcima dok ne krenu radovi.

2. Priziva li išta ljepše uspomene iz djetinjstva, od sjedenja uz vatricu u dvorištu i zvuk pucanja kestena u pojngli (rupičasta posuda na dugoj drški). Potom crni prsti, dok ljuštimo tog “kralja jeseni“ i njegovu slatkoću zalijevamo moštom. Međutim, taj ritual počinje daleko ranije – u šumi. Navuci sebi i svojim mališanima čvrstu obuću za lakše skidanje njegove “trnovite krune“ te se zaputi pod stabla kestena u osunčanim šumama, do 800 metara visine. Svoje vreće možete napuniti njime tijekom listopada, a tko zna, možda naiđete i na koji vrganj ako su uvjeti idealni.

Osim u privatnom aranžmanu, postoje organizirane kestenijade, najčešće u organizaciji lokalnih planinarskih društava, a koje uključuju skupljanje i pečenje kestena, ali i planinarski pohod i uvijek zagarantiranu zabavu uz vesele mužikaše. Najveća kestenijada, ipak, ona je u Hrvatskoj Kostajnici u vikendu od 11. do 13. listopada s mnogo kompleksnijim programom od planinarskih, šumskih kestenijada, a koja uključuje kušanje i drugih delicija od tog jesenskog ploda.

Foto: Lov na tartuf/SRK Alba

3. Za ljubitelje vožnje na biciklu, po pitanju organiziranih aktivnosti, nekako je “odguljena“ i ta ljetna pauza. Kako s proljetnim buđenjem prirode, tako i jesenski prijelaz kroz umjerene i idealne temperature za ovakve aktivnosti, gotovo u svakom gradu nudi poneku biciklijadu. Pored onih uvijek zahtjevnijih, a time i atraktivnijih u planinskim i brdovitijim dijelovima zemlje – poput onih po velebitskim predjelima; postoji i mnogo umjerenija i dostupnija, a ništa manje atraktivna ponuda. Naime, u posljednje je vrijeme i kontinentalna Hrvatska “živnula“ po pitanju sadržaja koje ona može ponuditi, a da budu jednako zanimljivi. Tako su, uz planinarske pohode, sad postale popularne i biciklijade (ali i rekreativne trkačke utrke) vinskim putevima, poznatih hrvatskih vinogorja, a uz prigodno kušanje vina i domaćih delicija lokalnih proizvođača.

4. Dotaknuvši se teme vinograda i vina, upravo ulazimo u sezonu berbi grožđa. Nisu svi sretnici pa da bi bili iz kraja, gdje se to tradicionalno obavlja kroz veliko zajedničko druženje u radu s obitelji i prijateljima, te uz ijuškanje s obranim zadnjim redom i okretanjem odojka na ražnju, kao što je običaj u zagorskom trsju ili podravskim goricama. Za one kojima je to više atrakcija, nego rabota, a nemaju svoj vinograd, ni prijatelja koji bi ih pozvali u berbu, danas doslovce možeš platiti za puni doživljaj berbe grožđa – od velikog događanja, tradicionalne Iločke berbe grožđa s početkom rujna, do organizirane berbe i popratnih događanja u baranjskim vinogradima Vinarije Belje, na samom kraju rujna. A onda, s početkom studenog već razmišljamo o krštenju vina i pohodu u vinograde povodom Martinja. Organiziranih događanja ne nedostaje, a i tim su se povodom čak počele organizirati biciklijade poput Martinjskog Bike vikenda moslavačkim vinskim cestama i na Moslavačku goru.

5. Grožđe nije jedini plod kojeg možeš poći brati u ovo doba godine. Na drugom kraju Hrvatske od gore spomenutog, u Istri – vrijeme od druge polovice rujna i listopad rezervirani su za berbu maslina. Iako su i Istra i Dalmacija poznate po svojim vinima, plaćeni arnžmani berbi u ovom su podneblju, ipak, orijentirani na masline. Tako od Istre, preko sjevernojadranskih otoka poput Krka, do južnodalmatinskih poput Korčule, maslinarenje podrazumijeva sve – od berbe, preko težačkog ručka i posjeta uljarama, do posjeta vinarijama, kušanja vina u potocima i ostala razgledavanja.

Foto: Vela Luka Outdoors

6. Također, na hrvatskim otocima sve su aktualnije postale i trail utrke, tako da si produženi vikend u maslinarenju možeš natempirati i na datum neke od tih utrka. Za njih je hladniji dio godine idealan upravo na otocima – jer ondje nije tako hladno kao na kontinentu, a ugodnije je za outdoor aktivnosti, nego za vruće ljetne sezone. Trail je uvođenjem kratkih, obiteljskijh kategorija postao prilagođen i široj populaciji. Tako se na njega mogu zaputiti svi, te zajedno s obitelji svoju zemlju upoznati iz neke nove, sasvim drukčije perspektive. Utrke više nisu rezervirane samo za utegnute atletičare i profesionalce, nego njihove kraće dionice sad može proći svatko bez obzira na godine i proporcije te bez pritiska na bezumne brzine. Stigneš čak zastati i poslikati se 😉 .

7. Još jedna istarska blagodat, a koja se ne bere nego “lovi“ jest tartuf. Također, od sredine rujna pa do kraja godine, možeš uz iskusnog tartufara i pse tragače ili u organiziranim manjim grupama, provesti sat do tri u lovu po Motovunskoj šumi. Ako pronađeš skupocjeni bijeli istarski tartuf, možeš ga zadržati ili predati da ti njime začine fritaju ili tjesteninu u restoranu organizatora tvrtke Zigante.

U lov s lopaticom i psom / Foto: Lov na tartuf

Postoji u Buzetu jedan sasvim drukčiji Lov na tartuf, u organizaciji SRK-a Alba,a koji se odvija paralelno s Vikendom istarskih tartufa. Radi se o mini pustolovnoj utrci u kojoj dvočlani timovi kroz orijentaciju, trčanje i vožnju brdskog bicikla pronalaze put do skrivenog tartufa. Varijanta je to lova na blago jer natjecatelji do samog starta ne znaju ni kamo idu, ni koja je dužina, ni koliko će to trajati, a ni što će tražiti.

Foto: Lov na tartuf/SRK Alba

Ova utrka ne svodi se samo na bezglavu jurnjavu, nego s početkom utrke natjecatelji dobiju zadatke koje tijekom nje moraju rješavati kroz korištenje logke i rješavanje zagonetki. Obvezna oprema su lopatica za iskapanje tartufa te pas ili svinja za lov. Vaš tragač ne mora biti živ (može biti i plišan ili gumen), ali mora imati ime koje se pridodaje timu. Također, tartuf koji tražite samo je simboličan, ali ako tvoj tim pobijedi, osvajate pravi tartuf.

Foto: Lov na tartuf/SRK Alba

8. Za većinu ovih aktivnosti, ne moraš nužno posezati dublje u džep. Uvijek ih možeš svesti na vlastiti mali, privatni, obiteljski ili romantični izlet, pa čak i piknik. Ono najvažnije jest da ne ustukneš pred prijetnjom jesenskog sivila, magle i mraza. Tome uvijek prethodi ona vesela, “zlatom okupana“ jesen sa svježim zrakom i blagim suncem, stvorena za bezbroj sadržaja i aktivnosti koje pruža priroda i njeni plodovi u to doba. Dovoljno je da odeš sa svojim podmlatkom do gradskog parka ili obližnje šume i povaljaš se s njima u hrskavom suhom lišću, upoznaš ih s prirodom koja ih okružuje, a nakon svega ih nagradiš mjericom kestena od kestenjara koji stoji tu na uglu…

Foto: Lov na tartuf/SRK Alba

Piše: Martina Maloča
Foto: Lov na tartuf/SRK Alba, Vela Luka Outdoors, Bigstock