Više od milijun ljudi u više od 140 gradova okuplja se širom svijeta kako bi proslavili život i sjećali se onih koje su izgubile živote zbog raka dojke. Utrka THINK PINK ili Race for the cure najveći je svjetski događaj u borbi protiv te bolesti. Ove godine i Split, kao prvi u Hrvatskoj, postaje dio priče.

 

Inicijativu za pridruživanje ovom svjetskom događaju pokrenula je Županijska Liga protiv raka – Split, te je od ove godine postala članom pokreta THINK PINK: EUROPE koji pokriva 15 europskih zemalja odnosno 22 grada. Ovim načinom globalne borbe, osim podizanja svijesti, prikupljat će se sredstva i razmjenjivati prakse sa ciljem promoviranja ranog otkrivanja bolesti i smanjenja smrtnosti od raka dojke. Izuzev toga, cilj je i zatvaranje jaza u zdravstvenoj zaštiti između zemalja i regija, kao i slavljenje života te sjećanje na one koje su izgubile borbu s bolešću.

Središnji događaj utrka Think Pink na pet kilometara, ali nenatjecateljskog karaktera, startat će u nedjelju 29. rujna u 11 sati sa splitske Rive. Trasa će voditi kroz “srce“ grada, a usporedo s njom startat će i šetnja na dva kilometra.

Trči pet ili hodaj dva kilometra

Događaj će taj dan do 14 sati, ali i dan ranije, cijelu subotu, biti popraćen zabavnim programom na gradskoj pozornici na Rivi. Bit će tu dječjih nastupa, plesnih grupa, vježbanja, zborova, kao i večernji koncert odnosno Think Pink party. Spomenici i simboli grada – HNK Split, Peristil, palme na Rivi, fontana kod sv.Frane i drugo, bit će “obojeni“ svjetlima u pink boju.

Kroz taj vikend na Rivi, Prokurativama i/ili Voćnom trgu podignut će se pravo “zdravo selo“ odnosno Wellnes village sa štandovima i šatorima, a cijelo događanje bit će popraćeno i radionicama, predavanjima te edukacijom, a moći će se obaviti i pregledi. Također, Think Pink podržat će i poznate osobe kao ambasadori za ovu stvar.

Svojim prisustvom možeš pomoći podizanju svijesti o ovoj bolesti kao i osnažiti one koji su prošli ili prolaze kroz to. Stoga, pokreni se i pomozi spasiti barem jedan život – registriraj se kroz poveznicu ili u uredu Lige na drugom katu splitske onkologije i uplati 50 kuna u dobru svrhu.

KONTAKT:
Županijska liga protiv raka – Split
Spinčićeva 1
21000 Split
Predsjednik: prof.dr.sc. Eduard Vrdoljak
T: +385 21 556  476; 556 637
E: vinka@zlpr.hr; office@zlpr.hr
www.zlpr.hr
IBAN: HR4824070001100579328

Piše: Martina Maloča