Vikend sredinom rujna vrtjet će se oko naših “ljubimaca“ na dva kotača i upoznavanja Osječko-baranjske županije upravo pomoću njih. FEBIRE – Hrvatski festival biciklističke rekreacije omogućit će nam da tri dana živimo i dišemo biciklizam, slušamo i učimo o biciklu, razgledamo s njega i naravno – pedaliramo na njemu.

 

FEBIRE je sportsko-rekreacijski, ali i turističko-kulturni projekt namijenjen svim generacijama. Cilj mu je proširiti svijest o važnosti kretanja i zdravog života, potaknuti djecu, mlade i odrasle na bavljenje biciklizmom te korištenje bicikla u svakodnevnom životu.

FEstival BIciklističe REkreacije odvijat će se od 13. do 15. rujna, a povjerenje organizacije već 14-og Festivala ukazano je SSR-u “Sport za sve” Osječko-baranjske županije, od strane krovnog saveza na razini države. Središte događanja bit će u Osijeku, iako će se zbog mobilnog karaktera našeg predmeta interesa, festival razmiljeti diljem županije.

 

Bogat program za tebe i tvog “ljubimca“

Petak će biti posvećen isključivo najmlađima, te će se organizirati biciklijade za uzraste od vrtića do osmog razreda, a vrtićarci će svladavati i biciklistički poligon. Za školarce će, pak, biti organizirana tombola.

U subotu se službeno otvara BikeOs – Urban bike festival u Osijeku uz BikeOs Olimpijadu. U sklopu drugog dana festivala održat će se i stručno-edukativno predavanje, te obiteljsko-turistička biciklijada. Radi se o obilasku znamenitosti Osijeka na biciklu i to uz stručno vodstvo turističkog vodiča. Također, taj će se dan moći prijaviti i preuzeti startni paket za sutrašnju centralnu biciklijadu FEBIRE.

 

FEBIRE – mreža istkana iz biciklijada

Specifičnost ove biciklijade jest u zajedničkom cilju, ali s drugim startnim točkama. Na različite rute diljem Osječko-baranjske županije biciklisti će startati iz Osijeka, Belišća i Belog Manastira, a cilj će im biti u Zlatnoj Gredi – idiličnom seoskom krajoliku i zelenoj oazi općine Bilje. Ovisno o mjestu polaska, sudionici će pedalirati 30 ili 60 kilometara (Belišće). Na dionicama su predviđene okrepne stanice, na kojima će biciklistima biti osigurano osvježenje, kao što će i svima biti pružena mogućnost prijevoza autobusom te prijevoza bicikla iz Zlatne Grede.

Kotizacija za ovu biciklijadu iznosi 50 kuna s rokom za uplatu 10. rujna, ali nije obvezna. Međutim, sudionicima bez kotizacije osiguran je samo startni broj i okrepa na ruti, dok ostali mogu očekivati i sudioničku majicu, piće dobrodošlice, ručak, poklon sponzora i sudjelovanje u tomboli. Sve sudionike pri dolasku u Zlatnu Gredu očekuje zabavni program i koncert, a očekuje se dolazak 400 biciklista s područja cijele Hrvatske.

Događaj u svojem četverogodišnjem mandatu organizira Savez sportske rekreacije “Sport za sve” Osječko-baranjske županije, u suradnji s istoimenim Hrvatskim SSR-om i Športskom zajednicom Osječko-baranjske županije.

PRIJAVI SE

FB DOGAĐAJ

Piše: Martina Maloča
Foto: FEBIRE / Damir Rajle