Scena kad te knjižničarka prijekorno pogleda preko ruba naočala zbog preglasnog hihotanja, i traume proganjanja zbog zakasnine, sada su mit. Pojavio se novi trend među knjižničarima – knjižničari-biciklisti koji te vode na biciklijadu od knjižnice do knjižnice!

 

Skupina knjižničara entuzijasta, članovi Zagrebačkog knjižničarskog društva, organizirali su se pod nazivom ZKD Biciklisti te odlučili spojiti bicikliranje i ljubav prema knjižnicama u jedno. Cilj im je pokrenuti akcije koje zagovaraju kretanje na otvorenom paralelno sa stvaranjem pozitivne slike u javnosti o knjižnicama i knjižničarima.

Stoga su pokrenuli projekt “Biciklom kroz knjižnice Zagrebačke županije“ kojim se želi povezati županijske knjižnice, razmjenjivati iskustva među knjižničarima, unaprjeđivati suradnju i promovirati knjižničarsku djelatnost u očima javnosti.

Tim povodom, u subotu 23. studenog s parkirališta Nacionalne i sveučilišne knjižnice, kreće nova biciklijada iz programa Biciklom kroz knjižnice Zagrebačke županije: Zagreb – Dugo Selo. Okupljanje počinje od devet sati, a polazak u pravcu Dugog Sela je u 9.30 sati.

Plan puta vodi u smjeru Ivanje Reke, u Rugvici slijedi polusatna pauza u kafiću te se nastavlja put Dugog Sela. Ondje se posjećuje Gradska knjižnica i čitaonica u Zorićevoj ulici, s kojom će te upoznati ravnatelj Predrag Topić. Ondje će posjetitelji-biciklisti predahnuti, uz prigodno osmišljen program.

To će ujedno označiti i završetak službenog dijela programa, nakon čega se oko 13 sati kreće prema Crkvi Svetog Martina na Martin bregu. Radi se o najznačajnijem spomeniku kulture prve kategorije na tom području, a ispred nje stoji drvena skulptura sv. Martina – zaštitnika župe, vinograda i vinogradara.

Potom, oko 14 sati pokreću se pedale prema Kleti obitelji Bunčić. Ondje slijedi ručak, na imanju smještenom usred Martin brega, u zoni očuvanih vinograda i voćnjaka te tradicionalne narodne drvene arhitekture. Ručak koji si sudionici sami biraju putem online prijavnice, plaća se prema narudžbi.

Povratak je predviđen za otprilike 16.30 sati, kada ćeš biciklirati još samo do željezničkog kolodvora u Dugom Selu, odakle vlak polazi u 17.33 sati. Kotizacija za ovu biciklijadu se ne plaća, kako uz ručak plaćaš i putnu kartu u iznosu 14.30 kn + 15 kuna za bicikl (popust od 50% za grupe veće od 25 osoba, 40% za grupe manje od 25 osoba).

Ovom originalnom kulturnom putovanju na pedalni pogon, mogu se priključiti knjižničari, ali i svi zaljubljenici u knjige, knjižnice i čitanje… i bicikliranje, naravno!

 

OBVEZNE PRIJAVE

ZKD BICIKLISTI

FB STRANICA

FB GRUPA – ZKD BICIKLISTI

 

Piše: Martina Maloča
Foto: ZKD Biciklisti