Članovi planinarskog društva AktivNatura, i otprije nego je ono postojalo pod tim imenom, već se 12 godina prvi vikend u siječnju penju na Zavižan. Tako je i s početkom 2020. godine 32-oje entuzijasta, obilježilo novogodišnju tradiciju i pohrlilo Velebitu “u zagrljaj“.

 

Jedan od načina dočeka Nove godine koje smo imali prilike vidjeti u TV reportažama, bio je i uspon na Zavižan. Mnogi ljubitelji prirode drže kako je takav izlet najbolji način za započeti novu godinu – sjedinjen s prirodom, u njenoj tišini i miru, kao i u miru sa svojom dušom.

Međutim, PD AktivNatura ima toliko zainteresiranih članova – svake godine sve više – da ovo društvo i njihovi prijatelji rezerviraju planinarski dom na Zavižanu, za prvi vikend u siječnju i uvijek ga dupkom napune.

– Nažalost, izlet nije otvorenog tipa zbog ograničenog kapaciteta doma. S našim dragim prijateljima iz Sinja, članovima PD-a Kamešnica Otok Dalm i NOPD-a Koćari, ovaj put izletničku godinu započeli smo rekordnih s 32-oje sudionika i sudionica. Spavali smo čak i u blagovaonici – izvijestio nas je Srećko Vukov, dopredsjednik i osnivač AktivNature.

Dva dana, 4. i 5. siječanja u ovoj su godini bila rezervirana za uspon na i spust sa Zavižana. Ono što je zanimljivost u posljednjih pet godina, planinari se dijele na dvije skupine i penju se gore iz dva različita smjera.

– Jedna grupa penje se s morske strane, iz Gornjih Klada, a druga s ličke, iz sela Krasno Polje. Sastajemo se u domu na Zavižanu, gdje se družimo i uživamo u zalasku sunca. Ujutro zamijenimo ključeve automobila i svaka se grupa spušta na stranu suprotnu od one kojom je došla. Time smo postigli da put ne bude monoton odnosno da ne bude povratka istim putem. Tako svi vidimo obje strane staze – i kontinentalnu ličku i primorsku odnosno mediteransku – objasnio nam je planinar Srećko.

Dok je on vodio takozvanu morsku grupu, s ličke strane drugu grupu vodio je Saša Atanasovski. Usponi do Zavižana, zahvaljujući povoljnim vremenskim uvjetima i nedubokom snijegu, trajali su četiri do pet sati. Kako kažu ovi planinari, Velebit ih je još jednom počastio s nekoliko svojih lica, te baš zato i penju u dvije grupe, ne bi li upoznali obje njegove strane.

– Ta dva dana obuhvate oko 10 sati hodnje. Snijega je bilo tek toliko za dekor i ugođaj, nije se moralo prtiti. Temperature su se kretale od minusa do laganog plusa, dok je na morskoj strani bilo oko osam stupnjeva i sunčano vrijeme, uz nešto bure u nedjelju. Nevjerojatan je to doživljaj kad na primorskoj strani kreneš u kratkim rukavima, penješ se gore u sibirsku zimu pa se drugi dan spuštaš gdje su temperature ispod nule – prenio nam je dio ugođaja ovaj entuzijast.

AktivNatura izletničku godinu nije mogla započeti ljepše – uz nadrealan i bajkovit uspon na mitsku planinu, te prijateljsku atmosferu i feštu navečer u domu.

– Ovaj tradicionalni izlet jedna je lijepa priča puna pozitivne energije i ugodnog druženja s istomišljenicima. Tako mi otvaramo novu sezonu – zaključuje Srećko Vukov.

Piše: Martina Maloča
Foto: Srećko Vukov, Ivan Sremić, Hrvoje Bielen, Dejan Čabrajić