Zašto Omiški polumaraton zovu skrivenim draguljem, bit će ti jasno već iz prvog pogleda na grad koji okružuju strme klisure. Tako, mnogi koji prvi put sudjeluju na ovoj utrci ostaju zbunjeni gdje se među planinama koje gotovo dotiču more, smjestila ravničarska trasa duža od 20 kilometara. Stoga, ako u svoj avanturistički portfolio želiš dodati uistinu jedinstvenu utrku, trk u subotu u Omiš, pa makar i na šest kilometara. Prijave su još otvorene…

 

A smjestila se u jednom od najljepših krajolika u ovom dijelu Europe – kanjonu rijeke Cetine u koji iz povijesne jezgre Omiša, gdje se nalazi start i cilj utrke, ulaziš uskim tunelom nakon kojeg te čekaju kilometri i kilometri čiste i netaknute prirode.

 

Trčanje bajkovitim kanjonom Cetine

Sama manifestacija i ove godine obuhvaća dvije utrke – kružni polumaraton i rekreativnu utrku od šest kilometara. Obje trase nalaze se u kanjonu Cetine, krajoliku zaštićenom od 1963. godine. Staza polumaratona ima važeći certifikat “Međunarodnog udruženja maratona i cestovnog trčanja” (AIMS-a).

Trčeći kanjonom, u subotu, 28. rujna proći ćeš kraj nekih od najboljih lokacija u Hrvatskoj za rafting, kayaking, treking, hiking i slobodno penjanje, a o statusu same utrke možda najbolje svjedoče imena prošlogodišnjih pobjednika – Alija Imamović (BiH olimpijac) i Nikolina Šustić (svjetska prvakinja u ultramaratonu).

Omiški polumaraton manifestacija je podjednako namijenjena profesionalcima i rekreativcima, a u četvrtom izdanju, ovog vikenda očekuje se i rekordan broj natjecatelja iz Hrvatske, ali i inozemstva. Naime, Omiški polumaraton u vrlo kratkom periodu izrastao je u vrlo popularnu trkačku manifestaciju. Dijelom zbog atraktivnosti i kvalitete same utrke, ali dijelom i zbog uvijek fantastične atmosfere i renomea Omiša kao adrenalinske destinacije, u kojoj avanturisti i rekreativci uživaju u specifičnoj domaćinskoj dobrodošlici.

 

I još mnoge adrenalinske ludosti…

Ovaj događaj poznat je kao utrka koje ćeš se jako dugo sjećati ili koje se uopće nećeš sjećati – ovisno o tome koliko se prepustiš spomenutoj dobrodošlici nakon ulaska u cilj 😉 .

Ako ni zbog toga, svakako se isplati trčati ove utrke zbog bogatog nagradnog fonda koji pruža potpuni doživljaj onoga što Cetina može dati. Rafting na rijeci Cetini u organizaciji Rafting Pinta, jedna je od najpopularnijih aktivnosti koje svake godine probaju desetke tisuća turista. Više od četiri sata veslanja niz brzace, plivanje ispod slapova, hodanje kroz nekoliko tisuća godina stare špilje, skrivene riječne plaže… Također, jedna od najboljih avantura koje možete isprobati u Hrvatskoj je i canyoning Cetinom, a zahvaljujući Adventure Omiš timu, među nagradama je i ova tura za dvije osobe. Isto tako, za vas dvoje možeš osvojiti i jedan od najljepših pogleda na Omiš i kanjon rijeke Cetine kroz zipline Zipline Croatia.

 

Nešto i za najmlađe

Kako bi se cijela obitelj dobro zabavila, osim bogatog programa i glavnih utrka, oni najmlađi će se okušati u dječjoj utrci i dječjem atletskom poligonu.

O dječjem programu:

 

UTRKA NA 300M

9:15 – 9:50 prijave za utrku na 300 m
10:05 start utrke na 300 m

U utrci na 300 metara medalje će se dodijeliti za tri kategorije sudionika: predškolci, učenici/ce prvog i drugog razreda te učenici/ce trećeg i četvrtog razreda

 

DJEČJI ATLETSKI POLIGON

10:15 – 10:45 prijave za dječji atletski poligon
11:00 start poligona

Na dječjem atletskom poligonu medalje će se dodijeliti za dvije kategorije sudionika – od 0-3 godine i 4-5 godina

Proglašenje pobjednika i dodjela nagrada djeci planirani su u 12 sati.

Za sudjelovanje u utrci i poligonu sva djeca trebaju imati suglasnost roditelja, koji se potpisuje prilikom prijave.

 

Polumaraton se održava u organizaciji Turističke zajednice Grada Omiša i ŠU Omiš – plivačkog polumaratona, te pod pokroviteljstvom Grada Omiša, Splitsko-dalmatinske županije i Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije.

 

PRIJAVE su na stotinka.hr, a moguće su i na dan utrke na startnom mjestu od 8 do 9 sati.

FB STRANICA 

FB EVENT

 

Promo
Foto: Omiški polumaraton