Mrduja ima svoju pjesmu zahvaljujući Picigin bandu. Međutim, ona ima i najveću regatu krstaša na hrvatskom dijelu Jadrana – tradicionalnu Mrdujsku regatu koja se održava već 88. godinu. Svake je godine jedara sve više, a brodovi su sve veći, brži, jači… Ipak, tu su i oni tradicionalni kojima je dolazak na regatu postala vrsta obiteljske obveze. Zbog tih koji njeguju jednu drugu priču o bezvremenskoj Mrduji, od ove se godine Mrdujskoj regati na startu pridružuje i “Mrduja – festival mora i jedara”.

 

Upravo ta isprepletenost onih koji na Mrduju dolaze iz tradicije i onih kojima je cilj prvi uploviti u splitsku luku, čini Mrduju univerzalnom. Zajednički start za sve sudionike Mrdujske regate i Mrduja – festivala mora i jedara je 5. listopada u 11 sati iz gradske luke, odnosno Uvale Baluni, gdje je i prostor JK-a Labud.

Dok će se 88. Mrdujska regata, kao i dosad jedriti 22 milje za sve nagrade, te uz sva pravila koja su vrijedila i prije – start ispred gradske luke, okret oko otočića Mrduja i cilj podno Sustipana; “Mrduja – festival mora i jedara” imat će cilj na okretu kod otočića Mrduje i znatno “mekša” pravila.

Želja organizatora, Jedriličarskog kluba Labud iz Splita jest da zaplove svi koji imaju plovila na jedra. Od posada sastavljenih od mlađih članova obitelji do jedriličarskih družina kojima primarni cilj nije rezultat.

– Želimo da svi oni isplove, zajedre i uživaju što su dio ovog najmasovnijeg i najstarijeg jedriličarskog spektakla na našoj strani Jadrana – riječi su organizatora.

Usprkos ovoj festivalskoj novosti, pokali pobjednicima skupina i ukupnom pobjedniku neće izostati. Uvjeti prijave bit će oslobođeni verifikacija, čime će posade biti u mogućnosti pravovremeno stići na večernju feštu koja će biti pripremljena na platou “Labuda”.

Stoga, pokrpaj i razapni stara zaboravljena jedra i pridruži se ovom “novom-starom“ najvećem društvenom događaju u Dalmaciji koji se, usprkos zavidnom broju godina, i dalje punim jedrima bori da opstane.

 

PRIJAVE

SLUŽBENA STRANICA

FB ORGANIZATORA: Jk Labud Split i Mrdujska regata

FB EVENT

 

PROGRAM REGATE:

• srijeda i četvrtak, 2. i 3. listopada – dolazak natjecatelja i registracija 10 -15 h

• petak, 4. listopada – dolazak natjecatelja i registracija 10 -18 h

– sastanak kormilara u 20.30 h

• subota, 5. listopada – ZAJEDNIČKI START ZA SVE SKUPINE U 11 h

– proglašenje pobjednika i prigodni program u 20.30 h

• nedjelja, 6. listopada – rezervni dan

 

Piše: Martina Maloča
Foto: Mrdujska regata/ JK Labud