Rak dojke najčešći je rak u žena. U Hrvatskoj se godišnje otkrije oko 2300 novih slučajeva, ali važno je znati da je preživljavanje 97-postotno. Bitno je da se odazoveš na poziv za rano otkrivanje, koji dođe na tvoju kućnu adresu. A za širenje svjesnosti pridruži se jednoj od zdravih i zabavnih aktivnosti ovaj mjesec.

 

Listopad je mjesec borbe protiv raka dojke, a tijekom njega posebno se obilježava Dan ružičaste vrpce prvu subotu u mjesecu, Dan zdravih dojki rezerviran je za 15. listopad, a čak obilježavamo i Dan dojki i Bra day (posljednji vikend rujna). Stoga, tih je mjesec dana prepuno raznih događanja vezano uz širenje svjesnosti o toj bolesti, a nama su najdraže, naravno, one vezane uz sport i rekreaciju. Izdvojili smo jednu trkačku utrku u Novskoj te jednu biciklijadu u Glini.

 

Startaj na vrijeme u Novskoj

Atletski klub NoGA u Novskoj tradicionalno organizira vrlo uspješnu i rado posjećenu, te zanimljivo koncipiranu humanitarnu utrku “Novska za nju – Za zdrave grudi se potrudi“. Ova “humanitarka“ ove će godine ujedno biti i prva vatrogasna utrka, a na kojoj još jednom prikupljaju sredstva za Udrugu žena oboljelih i liječenih od raka “Sve za nju”.

Možeš birati hoćeš li trčati pet ili deset kilometara, a možeš i mališane otpremiti na dječju utrku. U nedjelju 20. listopada u centru Novske čeka te ludo događanje do kasnih večernjih sati koje će biti popraćeno i završiti koncertima. Registriraj se na Trgu Luke Ilića Oriovčanina od 14 sati, a startaj u 18, dok klinci startaju u 17 sati.

Iako za pravi cilj ne bi trebalo biti posebne motivacije, ovdje se organizator uistinu potrudio i osmislio niz zgodnih i zabavnih detalja za tebe u startnom paketu – od cool znakovitih majica, preko unikatnih sudioničkih medalja u obliku vekerice, do isto tako jedinstvenih Startasica za one koji su se za njih javili u roku. Da, u suradnji s Borovom napravljene su Startasice isključivo za potrebe utrke.

Na to, znakovito se nadovezuje i moto ovogodišnje utrke “Startaj na vrijeme”. Stoga, drži se mota i osiguraj svoj startni broj i paket, i pomozi radu Centra za psihološku pomoć Udruge žena oboljelih i liječenih od raka “Sve za nju”.

Prošle je godine prikupljeno 27.000 kuna te organizator i Udruga i ove godine računaju na tebe da ćeš biti “širokih grudi i raspojasana novčanika“ za pomoć onima kojima treba.

Samo požuri jer su prijave i uplate za utrku moguće samo još danas i sutra do ponoći (4. i 5. listopad).

 

SATNICA

14:00 – 16:30 Registracija sudionika

17:00 – 17:30 Dječja utrka

18:00 – 19:45 Utrka na 5 km i 10 km

20:00 – 20:30 Podjela medalja djeca i odrasli

20:30 – 23:00 Koncert

 

PRIJAVE

FB DOGAĐAJ

FB AK Noga

 

Ružičasti listopad na biciklu u Glini

Dan ranije, u subotu 19. listopada, iz Gline kreće 1. biciklijada “Pedalu okreni i Glinu pokreni“ humanitarnog karaktera s istom svrhom, osvještavanja o raku odnosno zdravlju dojki. I u Glini će listopad biti u znaku ružičaste boje, a sredstva prikupljena ovom biciklijadom namijenjena su ženama oboljelima od raka dojke s područja grada Gline.

Kotizacija koja uključuje majicu i ručak, iznosi 50 kuna. Startat ćeš ispred Hrvatskog doma Glina u 10 sati (okupljanje u 9.30 sati), sa smjerom Prekope, preko Dvorišća i Donjeg Viduševca sa ciljem, ponovno, u Glini.

Prijaviti se možeš mailom na crveni.kriz.glina@sk.t-com.hr, u prostorijama Crvenog križa Glina radnim danom od 7 do 15 sati ili na dan biciklijade na startu.

Plakat: HCK Glina

Piše: Martina Maloča
Foto: AK NoGA