Diljem cijele zemlje ovog se vikenda obilježava Nacionalni dan hodanja, a Jaskanci poznati po svojim utrkama, jednako su aktivni i kao hodači. Ovaj dan obilježit će kroz javnozdravstvenu akciju “Hodanjem do zdravlja”, sad već tradicionalnim pohodom na Japetić.

 

Planinarsko-pješački pohod u subotu, 5. listopada kreće iz centra Jastrebarskog u devet sati ujutro. Točnije, starta se ispred Žitnice u Perivoju parka Erdody te se ide rutom kroz šumu Gović, preko Gornje Reke i Kupeč dola na Japetić.

Ovaj pohod organiziraju već nekoliko godina zaredom članovi Društva za sport i rekreaciju “Jastreb extreme”, uz pomoć jaskanskih planinara. Na stazi pohoda koja vodi iz centra grada do Planinarskog doma na Japetiću, bit će nekoliko stanica gdje će se svi moći malo odmoriti i okrijepiti.

Cilj javnozdravstvene akcije potaknuti je građanstvo da se u slobodno vrijeme, na otvorenom i unutar sigurnog okruženja, uključe u organiziranu i stručno vođenu aktivnost hodanja te na taj način učine veliki korak prema unapređenju vlastitog zdravlja. Cijeli pohod održavat će se pod nadzorom planinara HPD-a Jastrebarsko.

Organizatori i vodiči pozivaju zainteresirane svih dobnih skupina da im se pridruže u ovoj tjelesnoj aktivnosti hodanja.

Piše: Martina Maloča
Foto: Jastreb extreme