Pogled ispod površine vode sjajno je iskustvo, a Vitomiru Maričiću to je svakodnevica. Boravak pod vodom njemu je nešto što ga izaziva da ide dalje i istražuje svoje mogućnosti. Stoga, ovaj riječki sportaš, poznati ronilac na dah i svjetski rekorder u više disciplina najavio je obaranje Guinessovog rekorda u kategoriji Najduži podvodni hod.

 

Dosadašnji muški rekord u ovoj disciplini iznosi 79,9 metara, a postavio ga je jedan od turskih reprezentativaca upravo u Turskoj. U Hrvatskoj će se “napad“ na novi rekord odviti u prostorima opatijskog Thalasso wellness centra, 9. travnja.

– Rekord koji ću pokušati oboriti u disciplini najdužeg podvodnog hoda, prema Guinness asocijaciji, sastoji se u tome da ronilac opterećen proizvoljnom količinom olova, prohoda što veću udaljenost ispod površine vode, držeći dah. Thalasotherapia u Opatiji ima idealan bazen za takav pothvat, na kojem ćemo organizirati i pripreme sastavljene od niza specifičnih hipoksijskih i hiperkapnijskih režima te situacijskih podvodnih šetnji. Cijelo vrijeme stručni tim pratit će i analizirati nesvakidašnja stanja u kojima se nalazi organizam ronioca – otkriva nam Vitomir Maričić.

Zanimljivo će biti pratiti parametre krvi, saturacije, mliječne kiseline, primitka kisika prije početka priprema, za vrijeme treninga i neposredno nakon rekorda, a moguće i u samom obaranju.

Doznajemo da se ova suradnja održala na temelju prethodnih uspješnih podviga.

– Prijašnjih godina ostvarili smo ciljeve koje smo si zacrtali, na nekima od najzahtjevnijih ekspedicija vezanih uz Guinness rekorde u ronjenju na dah. Tom prilikom, Lidija Lijić i ja napadali smo rekorde u zaronima ispod leda te zaronima na ekstremnim nadmorskim visinama u gorju Himalaja. Sad je preda mnom još jedna prilika da se pomaknu granice te da se upišemo u knjige rekorda – kazao je Maričić na kojeg će paziti doktor Viktor Peršić.

 

PR