Za sve postoji prvi put, pa tako i nama da izvještavamo sa svjetskog prvenstva jedne nove outdoor aktivnosti – branja maslina! Tako su u konkurenciji 12 reprezentacija, predstavnici Crne Gore nabrali najviše maslina i osvojili naslov svjetskih prvaka. Rukometaš Petar Metličić iz hrvatske VIP reprezentacije predvođene Danijelom Dvornik, teško se miri s porazom i domaćinskim prepuštanjem titule te obećaje žestoku borbu nagodinu.

 

Krajem proteklog tjedna, treći nastup na 3. Svjetskom prvenstvu u branju maslina, koje se tradicionalno održava u masliniku Sv. Josipa u Postiri na Braču, bio je sretan i uspješan za četveročlani tim Crne Gore. Berači iz Crne Gore uvjerljivo su nadmašili konkurente iz ostalih 12 zemalja, nabravši 77,6 kilograma maslina, čak 20 više od drugoplasiranog tima iz Bosne i Hercegovine. Predstavnici Južnoafričke republike osvojili su treće mjesto s ubranih 56 kilograma iz stoljetnog bračkog maslinika.

– Prezadovoljni smo. Svake godine u svakom pogledu, sve smo više napredovali. Prve godine bili smo peti, druge godine osvojili smo drugo mjesto, a ove prvo. Naša misija je okončana – ponosno je izjavio kapetan pobjedničke reprezentacije Ivan Mirković.

 

Poznati sportaš hrvatske repke “prijeti” revanšom

Hrvatska VIP reprezentacija koju su činili kapetanica-blogerica Danijela Dvornik, novinarka i urednica HTV-a Franka Jović, župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban i zlatni rukometaš Petar Metličić, gostoljubivo je prepustila dvostruki naslov svjetskih prvaka Crnogorcima, a s ubranih 50,4 kilograma maslina smjestila se na šestom mjestu, iza četvrte Slovenije i pete Slovačke.

– Iako nismo prihvatili ideju organizatora da prepustimo naslov svjetskih prvaka drugima, i iako smo dali sve od sebe, to ove godine nije bilo dovoljno. Međutim, ako nas organizatori pozovu sljedeće godine, vraćamo se spremniji i svakako jurišamo na najviše postolje – obećao je rukometaš Petar Metličić, zlatni olimpijac i svjetski prvak.

Prvi čovjek Splitsko-dalmatinske županije dokazano je strastveni maslinar. U žaru berbe prije dvije je godine pao sa stabla i slomio dva rebra, ali to ga nije spriječilo da podrži ovaj događaj tada kao jedan od pokrovitelja, a ove godine, i kao sudionik.

– Kapetanica tima Danijela nije mi dozvolila penjati se na stablo, pa sam bio siguran. A što se organizatora tiče, Bračani k’o Bračani, iz svega su izvukli dvostruku korist – doveli su na otok turiste, koji su im još i masline pobrali. Svaka im čast na tome – smiješeći se izjavio je nakon berbe dalmatinski župan Blaženko Boban.

 

Najupućeniji Belgijanci, najsimpatičniji Englezi

Na prvenstvu koje već treću godinu organiziraju Turistička zajednica i Općina Postira te postirska Poljoprivredna zadruga, ove je godine nastupio najveći broj reprezentacija – njih 12.

Bilo bi ih i trinaest, da su predstavnici Tunisa uspjeli na vrijeme riješiti probleme s vizama i doputovati na Brač. Na natjecanju kojem je osnovni cilj promocija otočkog i postirskog maslinarstva, kao i druženje, razmjena iskustva i upoznavanje maslinarske tradicije različitih zemalja, sudionici se nadmeću u dvije discipline. Ona najvažnija je tradicionalno ručno branje u sakete odnosno maslinarske pregače, dok nakon toga timovi u kvizu pokazuju svoje znanje o branju maslina i proizvodnji maslinovog ulja. U ovoj potonjoj disciplini, najuspješniji i najupućeniji pokazali su se Belgijanci.

Najmanje maslina od svih reprezentacija, samo 22,6 kilograma, nabrali su po mnogima najsimpatičniji tim prvenstva, Englezi. Došli su u Postiru po drugi put, željni biti barem za jedno mjesto bolji od posljednjeg, koje ih je dopalo i prošle godine. Međutim, nisu uspjeli.

– Cijelu godinu govorimo da je glavna stvar izabrati najbolje stablo. I onda naš kapetan Johnnie sinoć popije čašicu više i… izabere krivo drvo – sa širokim osmijehom objašnjava uzrok podbačaja Mark Fitzpatrick, dodajući kako obožava ovaj događaj, otok i Hrvatsku.

 

Priča koja je obišla svijet

Direktorica TZ Postira Ivana Jelinčić, bila je presretna ovogodišnjim izdanjem Svjetskog prvenstva, atmosferom i oduševljenim komentarima svih sudionika.

– Želimo pokazati kako u Postiri poljoprivreda i turizam idu sottobraccio, kako mi to kažemo, ruku pod ruku. I beskrajno sam sretna kako je cijeli događaj prihvaćen i u mjestu, i među sudionicima, ali i medijima. Priča o našem svjetskom prvenstvu zaista je obišla svijet – ponosno je izjavila nakon što je natjecanje završilo, nagrade se podijelile, a timovi se vratili kućama sretni i puni dojmova.

Ona, kao i njeni sumještani, sada se konačno mogu usredotočiti na ono po čemu su najbolji na svom otoku, a i na svijetu samo kada to odluče – na branje maslina.

Hrvatska VIP reprezentacija

 

REZULTATI:

 1. Crna Gora 77,6 kg
 2. Bosna i Hercegovina 57,6 kg
 3. Južnoafrička republika 56 kg
 4. Slovenija 53,4 kg
 5. Slovačka 53 kg
 6. Hrvatska 50,5 kg
 7. Poljska 43,8 kg
 8. SAD 41,8 kg
 9. Njemačka 40 kg
 10. Belgija 37,6 kg
 11. Francuska 32,8 kg
 12. Engleska 22,6 kg
Pobjednička reprezentacija Crne Gore

PR
Foto: Domagoj Blažević