Močvarni dom tisućama bioloških i stotinama ptičjih vrsta. Ptičji raj. Mistično mjesto povratka u prostor natopljen životom – epiteti su koji krase park prirode Kopački Rit. Sada ti i tvoja obitelj imate idealnu priliku za upoznavanje jedne od najvećih europskih močvara, kroz željenu dužinu na Baranjskom Ferivi polumaratonu.

 

Naime, ukoliko ti i tvoja obitelj niste u vrhunskoj trkačkoj formi, a volite boravak u netaknutoj prirodi bogatoj divljim životom, ovaj događaj stvoren je za vas. Atletski klub “Slavonija-žito“ iz Osijeka domislio se iskoristiti prirodnu kulisu najveće unutarnje delte Dunava, za poligon nekoliko utrka različitih dužina i opisa. Osim polumaratonske utrke (21,1 km), za rekreativce i obitelji tu će biti i utrka na pet kilometara, štafeta (3×5 km) te dječje utrke.

Događaj je predviđen za nedjelju 22. rujna ispred dvorca Tikveš u samom Parku prirode. Osiguran je i  besplatni prijevoz autobusom na liniji Osijek – Kopački rit – Osijek. Također, nakon što ste upoznali raznovrsnost biljnog i životinjskog svijeta, trčeći ovim prirodnim trokutom Dunava i Drave, organizator se pobrinuo i za dodatni gastronomski i zabavni sadržaj, a sve će natjecatelje (osim onih maloljetnih) u cilju dočekati hladno pivo.

 

Treća startnina za obitelj – gratis!

Ove su godine uvedene i neke novosti po pitanju kategorija. Osim što je utrka na pet kilometara namijenjena svima, bili profesionalni trkači ili rekreativci, ona je i obiteljska kategorija. To znači da se možeš prijaviti zajedno sa svojom obitelji, a za dvije plaćene startnine treću, obitelj dobiva gratis. Međutim, besplatna startnina za trećeg člana obitelji, vrijedi isključivo u Obiteljskoj utrci te se ne može kombinirati s drugim utrkama.

Poslovna štafeta “1/x“, također je novost te ju možeš trčati zajedno sa svojim prijateljima, partnerima ili kolegama u tročlanom timu te dionicama po pet kilometara za svakoga. Svi natjecatelji koji se prijave za ovu kategoriju do 31. Kolovoza do 23:59 sati, dobit će i majicu s nazivom štafete. Konkretno, organizator vam osigurava majice tražne veličine s natpisom “1/naziv ekipe“.

Što se dječjih utrka tiče, one će se trčati po dobnim kategorijama, a time i u različitim dužinama. Za njih su prijave besplatne i obavaljaju se samo na dan utrke na prijavnom štandu. Bez obzira na to, mališani neće otići kući praznih ruku i svima im je osiguran startni paket.

 

Bez muke nema ni nagrade

Startni paket uključivat će majicu i sponzorske poklone. Utrka građana i štafeta boduju se samo u apsolutnom poretku po spolu. Uz to, štafeta „1/x“ boduje se kao apsolutno mix“ odnosno ekipno u kombinacijama  – 2 muškarca + 1 žena ili 2 žene + 1 muškarac. Na Obiteljskoj utrci i Poslovnoj štafeti prvih troje u muškoj i ženskoj (kao i mix) kategoriji, osvojit će medalju.

Vremenski limit polumaratona je tri sata, ruta je kružna, a trkači i trkačice proći će dijelovima netaknute prirode kojima, inače, posjetitelji ne mogu pristupiti. Polumaratonci će, osim ručka, zaslužiti i finišerske medalje, Adidas majicu te poklone sponzora. Što se nagrada tiče, najboljih pet polumaratonaca i polumaratonki osvojit će i novčane nagrade, a sudionici utrke na 21 kilometar bit će bodovani i po dobnim kategorijama.

 

Drži se rokova i prištedi

Online prijave i plaćanje Internet bankarstvom traju do 13. rujna u 23:59 sati, ali moguće su i na dan utrke na štandovima prijavnog centra. Međutim, startni paket tada više nije zagarantiran, a plaća se isključivo gotovinom. Požuri s PRIJAVOM, jer još nešto povoljnije startnine vrijede do zadnjeg roka za online prijave, 13. rujna, te će s danom utrke, 22. rujna biti najskuplje.

 

SATNICA PROGRAMA:

Start / cilj – ispred dvorca Tikveš

08:00 h – otvaranje prijava
10:30 h – start 4. Baranjskog Ferivi polumaratona
10:50 h – start dječjih utrka
12:30 h – start utrke građana / Obiteljske utrke i štafete “1/x”

Piše: Martina Maloča