U vinorodnim krajevima Lijepe Naše, Martinje je blagdan čije se obilježavanje ne zaobilazi. Tako ni u Istri. Izuzev uobičajenih martinjskih veselica i krštenja mošta u vino, i ljubitelji kretanja u prirodi vole obilježiti svetog Martina. Naravno, na sebi svojstven način – biciklijadama bujanskim i umaškim krajolikom.

 

Ovaj vikend rezerviraj si za proslavu Martinja na dva kotača, predjelima bajkovite Istre.

 

Biciklijada Martinje u Finidi

U subotu, 9. studenog možeš voziti biciklijadu Martinje u Finidi. Start je u 11 sati iz Finide, naselja u sastavu grada Umaga. Za kotizaciju od 20 kuna, na ruti u Radinama, očekuje te okrepa te ručak i piće na cilju, ponovno u Finidi.

Ako nosiš ženske bicke i voziš ženski montić, organizirana je i posebna poslastica za tebe – ženska MTB utrka na tri kilometra.

BICIKLIJADA I ŽENSKA UTRKA U FINIDI

 

Momjanski MTB maraton

Idući dan, u nedjelju BK Umag i Turistička Zajednica Buje Buie organiziraju i Momjanski MTB maraton. Radi se o rekreativnoj MTB biciklijadi u dužini oko 35 kilometara. Staza vodi od Momjana, preko Kruga, do Grožnjana i natrag.

Okupljanje i prijave su 10. studenog od 10:15 sati u Momjanu, naselju u sastavu grada Buja. Start je u 11 sati na ulazu u mjesto, a vozit će se djelomično asfaltom te dijelom makadamskim putem, uključujući dio trase Parenzane. Staza je srednje zahtjevna te nije prikladna za djecu. Okrepa na stazi i ručak osigurani su u cijeni startnine od 40 kuna.

Kao i uvijek, ni za jednu biciklijadu ne zaboravi zaštitnu kacigu, a ponesi i rezervnu zračnicu.

FB DOGAĐAJ

 

Martinje u Momjanu

Momjanska biciklijada dio je veće, četverodnevne manifestacije Martinje (San Martino) 2019, Momjan. Uz biciklijadu, motociklistički defile vinskim cestama, turnirima u nogometu i popularnoj igri Mora cantada, kao i bogati glazbeni program – središnji događaj, ipak će biti “Vetrine muškata“ u momjanskim kantinama. Konkretno, na raznim lokacijama u subotu i nedjelju, možeš kušati i ocjenjivati ponudu vina momjanskih podruma. Također, možeš birati i iz bogate eno-gourmet ponude svih restorana Momjanštine.

PROGRAM MARTINJA U MOMJANU

 

Piše: Martina Maloča
Foto: BK Umag i TZ Buje