Na najprestižnijoj i najzahtjevnijoj hrvatskoj pustolovnoj utrci, koja je i kvalifikacijska utrka za Svjetsko prvenstvo, pobijedio je švedski tim USWE ADVENTURE. U 73 sata koliko im je trebalo za pobjedu, spavali su ukupno sat i pol.

 

Drugo izdanje najveće hrvatske pustolovne utrke, Adventure Race Croatia, oduševilo je, ali i potpuno iscrpilo pustolovne trkače iz 17 zemalja svijeta, okupljenih u 41 četveročlani tim. Nakon 73 sata i 9 minuta neprestane akcije unutar koje su odspavali svega sat i pol, ciljnu je ravninu na pješčanoj plaži Pine Beacha u Pakoštanima prvi prošao švedski tim USWE ADVENTURE. Iza njih ostalo je više od 500 kilometara zahtjevne, ali jednako tako začuđujuće lijepe staze koja je većinom prolazila velebitskim kršem, riječnim kanjonima i prostranim vrletima Zadarske županije.

„Staza je bila prekrasna. Vrlo raznolika, ali i iznimno teška“, izjavio je sretan i umoran član pobjedničkog tima Magnuss Woxholtt-Jensen.

Nakon švedskog tima, koji je ovom pobjedom osigurao nastup na Svjetskom prvenstvu sljedeće godine, drugo i treće mjesto na postolju osvojili su Francuzi; tim HOKA ONE ONE, završio je kao drugi s vremenom 74 sata i 48 minuta, a iako su u cilj došli zajedno, 15 minuta kazne zbog nenošenja prsluka koštalo je tim RAIDSAVENTURE.FR diobe drugog mjesta.

Jedini hrvatski tim, SPACE GOATS, uspješno je završio utrku na 30. mjestu, za nešto manje od 100 sati.

Drugo izdanje Adventure Race Croatia, koja je jedna od tek devet utrka Svjetske serije pustolovnih utrka (ARWS-a), startala je 10. rujna iz grada Paga najvećim skupnim startom kajaka u povijesti hrvatskih pustolovnih utrka. Staza se sastojala od 17 izazovnih dionica od kojih je 300 kilometara trebalo proći na biciklu, oko 160 pješice ili trčeći, a 66 kilometara preveslati u kajacima. Ne treba zaboraviti niti spuštanje niz užeta i zahtjevnu orijentaciju pri pronalaženju kontrolnih točaka.

Važnost i promocijski potencijal utrke Adventure Race Croatia prepoznali su i Turistička zajednica Zadarske županije sa šest lokalnih TZ-ova: Zadar, Nin, Pag, Starigrad-Paklenica, Dugi otok i Pakoštane, potpisavši višegodišnji ugovor o domaćinstvu utrke. ARC je podržala i Hrvatska turistička zajednica kroz projekt Sportska Hrvatska značajnom novčanom potporom, namijenjenom produkciji i medijskoj promociji utrke.

Sudeći po oduševljenim reakcijama natjecatelja, partnera utrke, kao i sudaca svjetske serije ARWS, vizija organizatora da Hrvatska bude domaćin svjetskog prvenstva u pustolovnim utrkama zvuči sve izvjesnija. Već se rade veliki planovi za treće izdanje utrke, koje bi se trebalo održati u svibnju 2020.

Dodatne informacije o Adventure Race Croatia možete pronaći na službenoj stranici utrke www.adventureracecroatia.com.

PR tekst
Foto: Boris Kačan