Treći vikend listopada u sjeverozapadnoj Istri bio je posvećen biciklistima. Više od sedam stotina biciklista vozilo je i uživalo u kasnojesenskom Istarskom suncu. Povod njihovom dolasku bio je osmi po redu Istria Granfondo – biciklistički vikend posvećen svima koji uživaju u kretanju na dva kotača.

 

Organizatori – turističke zajednice Umaga, Novigrada, Brtonigle i Buja te turističke kompanije Plava Laguna i Aminess hoteli, pobrinuli su se da svatko nađe nešto za sebe. Trodnevni program uključivao je sve od natjecateljskog Granfonda, obiteljskog Family and Gourmet toura, natjecanja za najmlađe Kids Granfondo, glazbe, gastronomije, zabave te svega onoga što jedan sunčani vikend na moru čini nezaboravnim.

Uz ovakvu ponudu ne čudi prisustvo sudionika iz čak 20 zemalja. Biciklisti iz cijele Europe pohrlili su u Istru iskoristiti posljednje zrake jesenskog sunca i uživati u, možda posljednjoj, vožnji u kratkim rukavima ove godine.

 

Poseban tretman gostiju

Kako bi užitak bio potpun, organizatori ovog događaja pripremili su posebne ponude za noćenje u hotelima u Umagu i Novigradu po popularnim cijenama. Kombinacija ovakvog vremena i vansezonskih cijena za bicikliste, ravna je dobitku na lutriji jer temperatura je ovaj vikend bila idealna za vožnju.

Cijeli program počeo je u petak, kad su organizatori priredili tombolu za one koji su se odlučili doći dan ranije. Osim atraktivnih nagrada sponzora, ti su gosti mogli uživati u najvećem luksuzu za sportaše rekreativce – da spavaju na kilometar od starta i izbjegnu buđenje u ranu zoru.

 

Jednom ili dvaput na Oprtalj?

Subota je bila rezervirana za natjecatelje s dvije utrke – Istria Granfondo Classic i Istria Granfondo Small. Oba maratona imala su start i cilj pokraj svjetski poznatog teniskog centra u Umagu. Staze se odlikuju sigurnom i iznimno atraktivnom rutom koja prolazi kroz Vižinadu, Motovun, Livade i Oprtalj. Natjecatelji su imali na izbor Classic stazu od 119 kilometara i ne tako malu Small od 94 kilometra.

Classic staza imala je dva uspona na Oprtalj, što ju čini nešto zahtjevnijom od Small staze, koja je natjecatelje vodila na Oprtalj “samo“ jednom. Ove dvije varijante daju mogućnost svim rekreativcima, nevezano uz razinu pripreme, da se priključe Granfondu. Tako su u subotu na stazi bili i proslavljeni biciklisti Tadej Pogačar, Radoslav Rogina i Josip Rumac zajedno s rekreativcima i amaterima. Prvi su vozili na rezultat, a ostali za svoj gušt i kako bi otvorili apetit.

Tako da se organizator dobro pobrinuo da zadovolji i najzahtjevnije apetite. Od biciklističkog ritualnog Segafredo espressa prije trke, do pasta partyja uz poneko pivo svi su bili zadovoljni.

Šezdesetak najmlađih kojima treba još koja godina treninga prije nego li budu spremni za veliki Granfondo, imalo je priliku okušati se na Kids Granfondo kako bi skratili vrijeme, dok čekaju mame i tate da završe svoje utrke.

Nakon sportskog dijela uslijedilo je proglašenje pobjednika. Organizator je okupio snažnu skupinu sponzora koji su se pobrinuli za bogate nagrade, kako za najbrže tako i za najbrojniju ekipu, najstarijeg natjecatelja te natjecatelja iz najdalje zemlje. Oni koji nisu imali sreće osvojiti nagrade, mogli su razgledati bogatu expo zonu i uživati u društvu novostečenih prijatelja i rivala sa staze uz muziku i zabavni program.

 

Savršena kombinacija za punjenje baterija

U nedjelju, centar zbivanja prebacio se u Novigrad. Na samoj rivi bicikliste su dočekali domaćini i vodiči iz lokalnog biciklističkog kluba, koji su osiguravali stazu i brinuli se da svi sigurno i zajedno prođu cijelu rutu. Tempo je bio prilagođen svim razinama spreme, stoga se ondje moglo vidjeti sudionike od sedam do 77 godina starosti. Neki su koristili gravel bicikle kao i u subotu, a drugi su posudili MTB bicikle u Novigradu.

Staza je vodila atraktivnim puteljcima uz more, kroz maslinike i vinograde. U malom mjestu Radini bila je organizirana prava gurmanska okrepa gdje su biciklisti obnovili rezerve energije i nastavili put prema cilju.

Cilj je bio ponovno na rivi, gdje je natjecatelje čekala bogata tombola s nagradama koje su uključivale i mnoge lokalne delicije. Kako i priliči poznatom nalazištu tartufa, za okrepu nakon cilja pasta je bila s umakom od slavne lokalne gljive.

U tri dana biciklisti su mogli voziti, okusiti i iskusiti sve najbolje što može pružiti ovaj dio Istre. I dok su neki ograničili svoj dolazak na samo jedan dan, oni koji su iskombinirali oba dana dobili su potpuni doživljaj. More, sunce, gastronomija, sport i rekreacija kombinacija su za punjenje baterija koja nema premca u ovo doba godine. Odlična organizacija i briga oko detalja, jamac su da nam ovo nije bio zadnji put da sudjelujemo na Istria Granfondu.

Vozili: Zlatko Tomšić i Oana Bacanu