Od rujna pa gotovo do kraja studenog, dolina Neretve mjesto je gdje želiš produljiti svoju sezonu godišnjih odmora ili barem vikend. Jasno ti je, govorimo o sezoni berbe mandarina. U gotovom ili vlastitom aranžmanu, učini svoj odmor još aktivnijim pa pođi u foto safari deltom Neretve ili istrči utrku s obitelji u sklopu Mandarina polumaratona u Metkoviću.

 

Srećom, kroz listopad i studeni imamo čak dva neradna dana koja možemo uklopiti u lijepe produžene vikende. Iako je kontinent tad već ozbiljno zagazio u sivilo i hladnoću, obala se u to doba još uvijek može dičiti zadnjim trzajima lijepog vremena i ugodnih temperatura, idealnima za aktivnosti na otvorenom. U svakom slučaju, mnogo podnošljivijih, nego za “uzavrelog“ ljetnog godišnjeg odmora, kad svaki napor koji iziskuje više od hodanja do plaže i natrag, postaje suvišan, pa čak i opasan.

Turističke agencije doslovce sastavljaju aranžmane u sklopu kojih se može poći u berbu mandarina, jer autobusi puni stranih turista dolaze na hrvatske plantaže pa plodove koje su ubrali odnose sa sobom kući. Pa zašto ne bi i ti – jer ima li išta ljepšeg od kušanja svježe ubrane mandarine izravno sa stabla?!

Iako mandarine i ostali agrumi uspijevaju u priobalnom području od Trogira do Konavala te na otocima poput Brača i Visa, delta Neretve koja kroz svojih 20-ak kilometara spaja Metković, Opuzen i Ploče najplodonosnije i najpopularnije je područje kad su u pitanju mandarine.

Spomenuti vodeni spoj ovih neretvanskih gradića popularan je upravo zbog svojeg slatko-bočatog plovnog područja, posebice u kolovozu kad se održava tradicionalna amaterska utrka Maraton lađa. Radi se o vrlo atraktivnom događaju koji uključuje do 30 ekipa sa 300-tinjak sudionika, ali ne u bilo kakvim plovilima. Naime, Neretvanske lađe moraju biti drvene i zadovoljiti standarde tradicionalnog oblika i dimenzija. Svaka ima deset veslača i kormilara, pa čak i bubnjara.

Ovo plovilo stoljećima je bilo glavno prijevozno sredstvo u tim područjima, a danas se, ukoliko se baš ne odlučite okušati u regati, možete počastiti vožnjom netaknutom prirodom, kroz šaš neretvanskih močvara u tradicionalnim lađama, preuređenima u izletničke svrhe.

Ukoliko se odlučiš na (produženi) vikend s prvim danima studenog, u Metkoviću se možeš odlučiti i na utrku – Mandarina polumaraton. Jasno, ako nisi baš u zavidnoj kondiciji i 21 kilometar je preveliki zalogaj za tebe, i ti i tvoji najbliži možete tek prigrliti novi izazov i okušati se na dužini od pet kilometara, a mališani pojuriti cijelih 200 metara.

Nakon svih ovih iscrpljujućih avantura, počasti se – nekoć sirotinjskim jelom koje je stanovnicima Neretva dala, a danas lokalnim specijalitetom – brudetom od jegulja i pohanim žabama.

 

NERADNI DANI U SEZONI MANDARINA

8.10., utorak – Dan nezavisnosti

1.11., petak – Dan svih svetih

 

UTRKE U SEZONI MANDARINA
do 150 km udaljenosti od doline Neretve

 

7.9. PloChallenge Halfmarathon (4,6 km, 21 km, 21 km štafete), organizator SRU PloChallenge – start iz Ploča

21.9. Vela strka (10 km i 22 km), organizator TTK Strka – start iz Vele Luke na otoku Korčuli

28.9. Kozjački Satarluk (10 km, 25 km i 34 km), organizator HPD Mosor – start iz tvrđave u općini Klis (splitsko zaleđe)

28.9. Polumaraton kanjonom rijeke Cetine (21 km, 6 km), organizator TZ Grada Omiša – start iz Omiša

5.10. PLANINSKA UTRKA KOZJAK “In memoriam Ivica Radeljić“ (PH u planinskom trčanju – 5,7 km i 8 km), organizator AK Solin – start iz Kaštela Sućurac

5.10. Trail utrka Run FOR Fun & Taste the Wine (2 km, 6km i 10 km), organizator PD Hvar – start iz grada Hvara

18.-20.10. Dalmacija Ultra Trail (18 km, 54 km, 118 km, 1 km Kids race), organizator Dalmacija Trails – start iz Solina, Dugog Rata (Omiš) i Makarske, cilj u Omišu

3.11. Mandarina polumaraton Metković (21 km, 5 km, 200 m Kids race), organizator SU Neretva Run – start iz Metkovića

 

Piše: Martina Maloča
Foto: SRU PloChallenge, Bigstock