Baška outdoor festival jedan je od najmasovnijih outdoor događaja u Hrvatskoj, u sklopu kojeg te očekuje pregršt različitih outdoor sadržaja – od trail trčanja, brdskog biciklizma, preko planinarenja do penjanja na stijeni i uzbudljivog ziplinea. Pored bogatog sportskog, jesenski outdoor vikend obilježit će i dobra zabava uz hrvatsku hip-hop atrakciju, grupu Elemental te ostalu glazbenu ponudu.

 

Festival će se sad održati po peti put, a termin je od 11. do 13. listopada. Posjetiteljima željnim sportskih programa na otvorenom, outdoor atrakcije priprema Turistička zajednica općine Baška uz organizatore pojedinih sportskih događaja.

Let’s Krk’n’Trail!

Tako će poslastica, kao glavni događaj festivala, biti deveto izdanje prve hrvatske trail utrke – Krk Island Trail! Utrka je dio Treking lige, a podijeljena je u tri dužinske odnosno težinske kategorije – osam, 14 i 24 kilometra, koje će te provesti egzotičnim stazama otoka Krka. Start svih triju kategorija predviđen je za subotu u 11 sati. Cjelokupno događanje – od registracija, preko starta i cilja te proglašenja pobjednika, do obroka i koncerta Elementala; odvijat će se u sklopu hotela Corinthia odnosno hotelskom bistrou Funtana. Nakon koncerta, nastavljaš s dobrom zabavom na After Race Partyju u klubu Porto, na plaži ispred hotela.

Drugo jutro, u nedjelju u 10 sati organizator te vodi na besplatnu treking turu u dužini sedam do devet kilometara. Prethodne prijave nisu potrebne, dovoljno je doći malo prije 10h pred hotel u Funtanu pa da se zaputiš na četverosatnu avanturu gubljenja i traženja 😉 .

SLUŽBENA STRANICA

 

Krk ‘n’ Roll

Dok u kontinentalnoj Hrvatskoj sezona već polako pakira kofere i idealni se dani sve teže nalaze, listopad je još uvijek super za vožnju na moru – na Krk ‘n’ Rollu. Ova utrka u suorganizaciji Adria Bikea i Stvaramo staze, finale je lige odnosno Husqvarna Adria Bike Seriesa, te se za kraj odlazi na otok. Ondje će ti blago sunce babljeg ljeta milovati obraze toga vikenda kada se slave najbolji među najboljima.

U subotu u 10 sati, utrku startaj na jednoj od tri staze – Epic, Classic ili Easy. Registracije su u dvorani Lavanda hotela Corinthia, večer i jutro prije. Broj startnina je ograničen, stoga, požuri po svoju i zauzmi mjesto u startnoj ravnini. Nakon toga uživaj u kolektivnom izležavanju na baščanskoj plaži i prepričavanju utrke uz šum valova i kriglu piva, okružen svitom ostalih outdoor entuzijasta.

Kategorije su određene prema spolu i dobi, a osim malih osobnih pobjeda sudionika, po ovoj utrci kao kruni Husqvarna Adria Bike Seriesa, ondje će se proglašavati i najbrži i najspretniji na kraju lige.

VIŠE DETALJA

 

BOF – Hike tour

Krševiti krajolici koji okružuju Bašku pravi su mamac za šetače i planinare. Više od 90 kilometara označenih staza te nezaboravni vidici s okolnih vrhova pružaju svakom ljubitelju aktivnog odmora jedinstven doživljaj. Kao dio Baška Outdoor Festivala i ovaj je put pripremljena zanimljiva planinarska ruta BOF – Hike tour, s atraktivnim lokalitetima koji neće nikoga ostaviti ravnodušnim.

Planinarski izlet kreće u subotu u 10 sati od centra Baške, ispred Heritage Hotela Forza, u smjeru Zaroka i Batomlja. Potom slijedi uspon prema prijevoju Vratudih (350 m), te Vaclavovim grebenskim putem prema najvišoj točki, Velikom Hlamu (482 m), s kojeg se pružaju predivne vizure na Bašku i Bašćansku dolinu. Slijedi spust prema Lipici i svetištu Majke Božje Goričke, nakon čega slijedi povratak u Bašku. Na ovoj 11 kilometara dugoj ruti, očekuje se četiri sata hodanja.

Prijave su obvezne te otvorene do 9. listopada. Sudjelovanje u ovoj hiking turi u organizaciji Promotiv Travel Outdoora, besplatno je.

 

Penjanje na Portafortuni

Alpinistički klub Put i ove godine za Baška Outdoor Festival organizira penjanje po stijeni prilagođeno početnicima starijim od 15 godina. Ako dosad nemaš iskustva s penjanjem, ili se trebaš prisjetiti kako se penje po stijeni, pridruži se iskusnim instruktorima AK Puta i zaljubi se u pogled prema nebu.

Prijavi se do 10. listopada slanjem svojeg imena i prezimena na adresu putrijeka@gmail.com. Penjanje je organizirano u nedjelju od 9.30 sati do 16, na penjalištu Portafortuna.

 

 

Provozaj se ziplineom

Počevši s petkom, pa do nedjelje imaš se priliku spuštati sa Ziplineom Edison po sajlama duljim od dva kilometra. Osim spuštanja, dvosatni doživljaj uključuje i vožnju terenskim vozilom te hodanje u prirodi. Bitno je samo da se pojaviš u sportskoj obući na prijevoju Treskavac u terminu od 10 do 16 sati.

I naravno, da se prijaviš do 10. listopada na igor.adventuretours@gmail.com ili 098 626 061. Provozaj se po promo cijeni od 250 kuna jer outdoor vikend nije potpun bez ziplinea.

 

Posjetiteljima Baška Outdoor Festivala na raspolaganju će biti i jedinstvena outdoor karta i outdoor brošura, koje je Turistička zajednica općine Baška razvila i izradila kako bi omogućila lakše snalaženje u prostoru i pronalaženje svih znamenitosti. Više od 90 km šetnica te biciklističkih ruta povezano je s povijesnim i kulturnim lokacijama, kao i prirodom Baške i okolice koje nikoga ne ostavljaju ravnodušnim.

 

Detalji i prijave:

11. – 13.10. BOF – ZIPLINE EDISON

12.10., subota

KRK ISLAND TRAIL – KRK’N’TRAIL

KRK’N’ROLL MTB MARATON

BOF HIKE TOUR

KONCERT – ELEMENTAL

13.10., nedjelja

TREKING TURA – JUŽNI GREBEN

PENJANJE NA PENJALIŠTU PORTAFORTUNA

Piše: Martina Maloča
Foto: Treking Liga, Baška Outdoor Festival